iPhone SE vs iPhone 6: dezelfde prijs, grote verschillen

Lars Paijmans
24 mei 2016, 20:25
4 min leestijd
iPhone SE vs iPhone 6: dezelfde prijs, grote verschillen

De iPhone SE is de nieuwste iPhone van dit moment, maar heeft inmiddels dezelfde prijs als de iPhone 6. Voor welk toestel kun je het beste kiezen? In dit artikel leggen we de iPhone SE en iPhone 6 naast elkaar.

Lees verder na de advertentie.

iPhone SE vs iPhone 6: dit zijn de verschillen

De iPhone 6 en iPhone SE kosten nu respectievelijk 469 en 489 euro, dus naar de prijs hoef je bij een keuze tussen de twee niet meer te kijken. Het grote verschil tussen 6 en SE is natuurlijk het schermformaat. De iPhone SE moet het met een 4 inch-scherm doen, terwijl de iPhone 6 een 4,7 inch-scherm heeft. Op dit grotere scherm na wordt de iPhone 6 echter door de SE nagenoeg op alle vlakken ingehaald.

Specificaties – Winnaar: iPhone SE

Kort gezegd kun je stellen dat de iPhone SE dezelfde kracht heeft als de iPhone 6S. Zo heeft de iPhone SE een krachtige A9-chip, terwijl de iPhone 6 is uitgerust met het oudere A8-model. Daarnaast moet de iPhone 6 het doen met 1GB aan werkgeheugen, terwijl er bij de iPhone SE het dubbele tot de beschikking is. Dit merk je goed als je meerdere apps tegelijk gebruikt, of zwaardere taken uitvoert.

iphone se

De accu van de iPhone SE gaat bovendien langer mee dan de iPhone 6, met de simpele reden dat de SE een kleiner display heeft dat van stroom moet worden voorzien. Zeker als je dit combineert met de energiebesparende modus van iOS 9, zul je merken dat je het gemakkelijk een volle dag met de iPhone SE volhoudt zonder op zoek te gaan naar een stopcontact.

Camera – Winnaar: iPhone SE

Ook als je graag foto’s maakt met je telefoon is de iPhone SE de betere keuze. Met de 12 megapixel-camera schiet je haarscherpe kiekjes, net zoals je dat met een iPhone 6S doet. De iPhone 6 maakt foto’s met een camera van 8 megapixels, een duidelijk verschil dat je vooral merkt als je na afloop in gaat zoomen op je gemaakte foto’s. Een leuke extra is dat de iPhone SE ook de Live Foto’s van de iPhone 6S ondersteunt. Deze functie laat je foto letterlijk tot leven komen met een korte animatie van drie seconden. Tof om te gebruiken tijdens concerten bijvoorbeeld, of als je graag natuurfoto’s maakt.

iphone se review

Wat het maken van video’s betreft is de SE ook superieur, omdat je hier filmpjes in 4K mee kunt maken. De maximale resolutie van de iPhone 6 ligt wat video’s betreft op full-hd. Let hierbij wel op dat 4K video’s de opslagcapaciteit van de iPhone in hoog tempo op kunnen vullen, wat al helemaal geldt voor de 16GB iPhone SE. De frontcamera is met 1,2 megapixels op beide toestellen wel identiek gebleven, dus wat selfies betreft is er weinig verschil.

Design – Winnaar: iPhone 6

Als we puur naar de specs kijken wint de iPhone SE dus met afstand van de iPhone 6, maar het oog wil ook wat. Het design van de iPhone SE is (op het roségouden kleurtje na) identiek aan de iPhone 5S, terwijl de iPhone 6 er met de afgeronde randen en nieuwe knoppenindeling nog steeds uitziet als een nieuw toestel.

iPhone 6 kopen

Ook zal het van gebruiker tot gebruiker afhangen hoe belangrijk het grotere scherm is van de iPhone 6. Wordt de iPhone jouw belangrijkste middel om al je privé en werkgerelateerde zaken op uit te voeren, dan kan een groter scherm veel verschil maken. Heb je naast je iPhone ook een iPad of MacBook, dan is het handzame formaat van de iPhone SE juist fijn om met je mee te nemen in je broekzak.

Conclusie iPhone SE vs iPhone 6

We hebben de iPhone 6 en iPhone SE allebei geruime tijd getest, wat ons vooral opviel is hoe snel je aan het kleinere display van de SE gewend bent. Tel hier de merkbaar betere prestaties en camera bij op, en wat ons betreft is de iPhone SE de beste iPhone om aan te schaffen.

iphone se bluetooth


Als je een groter scherm belangrijk en het geen probleem vindt om wat meer geld uit te geven, is het haast nog slimmer om in plaats van de iPhone 6 voor de iPhone 6S te kiezen. Ondanks de hogere prijs krijg je betere specs, ondersteuning voor 3D Touch, een betere camera en een toestel dat langer door Apple ondersteund zal worden met iOS-updates.

Heb je na het lezen van dit artikel een keuze gemaakt tussen de twee toestellen? Neem dan een kijkje bij onze aanbiedingen voor de iPhone SE los en iPhone SE met abonnement, of voor de scherpst geprijsde losse iPhone 6 en iPhone 6 abonnementen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu