De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

iPhone SE 2022 camera: wat zijn de verbeteringen?

Koen van Ekeren
9 maart 2022, 10:55
3 min leestijd
iPhone SE 2022 camera: wat zijn de verbeteringen?

Betaalbaar, compact en krachtig: dat is de nieuwe iPhone SE. Maar ook de camerakwaliteit speelt voor veel mensen een belangrijke rol als ze een smartphone te kopen. Dus: hoe goed is de iPhone SE 2022 camera eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

iPhone SE 2022 camera: de lens is identiek

Het camerasysteem van de iPhone maakte in de laatste jaren een indrukwekkende ontwikkeling door. Niet alleen omdat de iPhone er steeds meer lenzen bij kreeg, maar ook omdat de camerasensoren groter werden. Die vangen meer licht op en dat zorgt voor minder ruis en een kortere sluitertijd, waardoor je gedetailleerdere foto’s maakt.

De nieuwe iPhone SE 2022 moet het helaas nog steeds doen met een enkele 12-megapixelcamera aan de achterkant. En die ene groothoeklens is niet zo goed als die van de iPhone 13. Sterker nog: de sensor (met een diafragma van ƒ/1.8) is hetzelfde als de iPhone SE 2020 had, en die camerasensor was op zijn beurt identiek aan die van de iPhone 8 uit 2017 (!).

Ook de selfiecamera is teleurstellend. Die bezit net als zijn voorganger een schamele 7-megapixelsensor (diafragma ƒ/2.2). Daarmee is de voorste camera minder goed dan de inmiddels tweeënhalf jaar oude iPhone 11, die al een 12-megapixelcamera aan de voorkant kreeg.

Toch betere foto’s

Maar hoewel de camerasensor hetzelfde is als voorheen, kan de fotokwaliteit van de iPhone SE 2022 verbeterd zijn ten opzichte van zijn voorganger. Dit heeft te maken met de nieuwe processor, de A15 Bionic-chip.

De A15 Bionic heeft betere beeldsignaalprocessor en een snellere Neural Engine, waarmee foto’s op pixelniveau worden geanalyseerd. Hierdoor bevat het camerasysteem nieuwe features die we al kenden van de iPhone 13, zoals Slimme HDR 4 en Fotografische stijlen.

Slimme HDR 4 zorgt voor verbeterde kleuren, contrasten en belichting. In groepsfoto’s is het zelfs zo dat voor personen afzonderlijke aanpassingen worden gedaan, bijvoorbeeld om de huidtinten tot hun recht te laten komen. Fotografische stijlen zijn een soort filters, waarmee je de stijl van je foto’s naar je hand zet.

Hoe goed is de iPhone SE 2022-camera?

Dankzij de A15 Bionic-chip gaat de fotokwaliteit erop vooruit, maar we verwachten dat de verschillen subtiel zijn. De belichting is wellicht iets beter, de witbalans misschien ook – maar spectaculaire verschillen met de camera van de iPhone SE 2020 zijn er sowieso niet.

Wat we vooral jammer vinden, is dat de Nachtmodus bij de iPhone SE ontbreekt. Deze camerafunctie voegde Apple voor het eerst toe aan de iPhone 11 in 2019 en zorgt voor verbluffend mooie foto’s bij weinig licht. De iPhone SE 2022 zal echter geen ster zijn in nachtfotografie.

Binnenkort lees je op iPhoned meer over de prestaties van de camera, want een review en cameratest voor de iPhone SE 2022 zijn straks in de maak. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Vanaf 11 maart is de iPhone SE 2022 te bestellen

Check aanstaande vrijdag 11 maart voor de beste prijs en actuele levertijden onze prijsvergelijker om de beste deal te scoren.

Of ga hem pre-orderen bij een van de volgende aanbieders.

iPhone SE 2022 met abonnement:
• Pre-order bij KPN
• Pre-order bij T-Mobile
• Pre-order bij Tele2
• Pre-order bij Belsimpel
• Pre-order bij Mobiel.nl
iPhone SE 2022 los toestel:
• Pre-order bij Coolblue
• Pre-order bij MediaMarkt
• Pre-order bij Mobiel.nl
• Pre-order bij Belsimpel
• Pre-order bij Amac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE 2022
Apple iPhone SE 2022

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu