iPhone SE 2020: 10 verwachtingen voor Apples nieuwe budget-iPhone

6 april 2020, 10:58
6 min leestijd

Deze maand lijkt het toch echt te gaan gebeuren: de iPhone SE krijgt een opvolger. Dit weten we nu al over het nieuwe instapmodel van Apple: de iPhone SE 2 of iPhone 9.

Lees verder na de advertentie.

iPhone SE 2020 verwachtingen

Al jaren wachten we erop: een nieuwe iPhone SE. Het budgettoestel was jarenlang een populaire keus, maar is inmiddels uit de winkels van Apple verdwenen. Toch gloort er hoop: na jaren van geruchten zou het bedrijf in april 2020 met de iPhone SE 2 komen. Dit weten we er nu al over.

1. De naam: iPhone 9 of iPhone SE 2020?

In december dook er een opmerkelijk gerucht op over de naam van de opvolger van de iPhone SE. Volgens een betrouwbare bron zou het nieuwe budgetmodel niet de iPhone SE 2 gaan heten, maar de iPhone 9. De doorgaans betrouwbare Japanse website MacOtakara claimt te hebben gesproken met een persoon binnen de productieketen van Apple, die beweert dat Apple de SE-lijn niet wil doorzetten.

Dit gerucht is opmerkelijk, omdat het aan de ene kant van een betrouwbare bron komt, maar aan de andere kant een onlogische stap lijkt. Het bedrijf heeft de iPhone 9 namelijk al ‘overgeslagen’, door de iPhone X in 2017 uit te brengen na de iPhone 8. Het zou echter kunnen dat Apple de iPhone 9 bewust oversloeg omdat dit instapmodel nog in de pijplijn zat.

Begin april verscheen er op Apples eigen website echter een screenprotector met het formaat van de iPhone 8 die ook geschikt zou zijn voor de SE. Dat zorgde ervoor dat veel mensen nu denken dat Apple het toestel simpelweg de iPhone SE 2020 gaat noemen. Net zoals ze dat met de iPad-lijn doen.

2. Design: iPhone 8-ontwerp keert terug

De iPhone SE 2 lijkt niet meer op de iPhone 5S. Apple zou het ontwerp van de iPhone 8 gaan gebruiken voor dit nieuwe instapmodel. Dat betekent dat het toestel een 4,7 inch-lcd-scherm krijgt en dikke schermranden aan de boven- en onderkant. Dat maakt de naam ‘iPhone 9’ logischer, omdat het een directe opvolger voor dit toestel is.

Verwacht dus geen voorkantvullend display zoals bij de iPhone 11 Pro of iPhone XR. Ook de onlangs gelekte renders van de iPhone SE 2 laten zien dat het ontwerp van de smartphone enorm lijkt op dat van de iPhone 8.

3. Scherm: 4,7 inch lcd-scherm van LG

Volgens geruchten produceert LG het scherm van de iPhone SE 2. LG heeft al vaker schermen voor iPhones gemaakt, dus zou het niet gek zijn dat het 4,7 inch-lcd-scherm van de SE 2 straks uit deze fabrieken komen rollen. Het toestel heeft daarmee een groter scherm dan de eerste SE, die door het 4 inch-display wel een stuk handzamer was.

4. Opladen: Glazen achterkant voor draadloos opladen

Omdat de SE 2 zoveel op de iPhone 8 lijkt, betekent dit ook dat het toestel een glazen achterkant krijgt. Goed nieuws, hierdoor kun je het toestel draadloos opladen.

Alle iPhones die dit ondersteunen, kun je op een Qi-lader leggen om zo de accu zonder kabeltje bij te vullen. Uiteraard zal er ook weer een fysieke oplaadpoort aanwezig zijn in de vorm van een Lightning-aansluiting. Naar verluidt is de iPhone SE 2 precies even groot als de iPhone 8, maar wel een fractie dikker. Daardoor past er ook een grotere accu in, waardoor de accuduur er mogelijk flink op vooruit gaat.

5. Geen koptelefoonaansluiting, wel verbeterde waterdichtheid

Een nadeel van het iPhone 8-design is dat de iPhone SE 2 in tegenstelling tot de originele SE geen traditionele koptelefoonaansluiting meer heeft. Sinds de iPhone 7 heeft Apple deze poort geschrapt en zul je een Lightning-adapter of draadloze koptelefoons (zoals AirPods) moeten gebruiken om muziek te luisteren met deze iPhone. Dat zal met de SE 2 niet anders zijn.

Mogelijk kleeft hier wel een voordeel aan, want normaal gesproken doen fabrikanten dit om de waterdichtheid van een toestel op te krikken. Het zou dus maar zo kunnen dat je de iPhone SE 2 ook in een regenbui of tijdens het sporten kunt gebruiken.

iPhone onderwater bedienen

6. iPhone SE 2 specs: A13-chip en opslagcapaciteit

Volgens de meest recente geruchten draait de nieuwe iPhone SE op de A13-chip van Apple en dat is best bijzonder. Dit is namelijk de nieuwste processor van het bedrijf, die ook in de iPhone 11 en iPhone 11 Pro zit. Mocht dit gerucht kloppen, dan betekent dit dat de SE 2 uitstekende prestaties heeft en nog jaren vooruit kan met de nieuwste apps en games. De chip is bovendien een stuk energiezuiniger, wat de accuduur ongetwijfeld ten goede komt.

Wat de opslag betreft zou je de keuze hebben tussen 64GB, 128GB en 256GB. Net zoals iedere iPhone hiervoor is het interne geheugen van de nieuwe SE niet uit te breiden, dus is het belangrijk altijd een model te kiezen dat jou genoeg opslag geeft.

7. Touch ID in plaats van Face ID

Omdat het toestel het ontwerp heeft van de iPhone 8 betekent dit ook dat de Face ID-camera niet aanwezig is in de iPhone SE 2. In plaats daarvan gebruik je gewoon weer het topje van je vinger en de homeknop met Touch ID om de iPhone te ontgrendelen, betalingen te doen met Apple Pay of in te loggen in apps.

8. Prijs: Lage prijs gericht op iPhone 6-eigenaren

Met alle geruchten die we hierboven besproken hebben, is het duidelijk dat Apple de kosten laag wil houden voor de iPhone SE 2. Dat is natuurlijk niet gek: anders zou het toestel teveel in hetzelfde vaarwater als de iPhone 11 komen, wat op zijn beurt een goedkopere variant van de iPhone 11 Pro is.

De iPhone SE 2 richt zich daarmee duidelijk op de doelgroep die nu een iPhone 6 of ouder heeft, en op zoek is naar een betaalbare manier om een nieuwe iPhone in huis te halen.

Het nieuwe instapmodel van 64GB geheugen zal volgens de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo 399 dollar gaan kosten, dus omgerekend rond de 460 euro. Dat is relatief een lage prijs voor een nieuwe iPhone. Apple wil duidelijk de kosten om het budgetmodel te produceren zo laag mogelijk houden.

Dit is ook de reden dat het design op de iPhone 8 lijkt en geen voorkantvullend scherm krijgt. De eerste iPhone SE kostte tijdens release 489 euro voor het instapmodel. De 64GB-versie ging voor 589 euro over de toonbank. Het is onduidelijk wat de prijs voor het toestel met 128GB aan geheugen wordt, maar de kans is groot dat het ongeveer gelijk blijft.

9. Camera: Enkele lens op de achterkant

Omdat Apple de prijs zo laag mogelijk wil houden, wordt er ook bezuinigd op de camera. Dat betekent dat een groothoek- of telelens waarschijnlijk ontbreekt en er slechts een enkele camera achterop te vinden is. Het toestel is daardoor een stuk minder veelzijdig dan de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max, maar dat merk je dan ook flink aan de prijs. Wel zorgt het bedrijf uit Cupertino ervoor dat de nieuwe camerasoftware de foto’s flink zal verbeteren.

10. Release: april 2020

De meest recente geruchten zijn het er over eens dat Apple de iPhone SE 2 aan het begin van 2020 uitbrengt. Eerst ging het gerucht dat Apple de iPhone in maart wil uitbrengen, maar dat gebeurde mogelijk door het coronavirus niet. Nu zijn de meeste mensen het er over eens dat Apple het toestel op 15 april onthult met een persbericht, waarna de verkoop op 22 april van start gaat.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Met abonnement

€ 18,- p/m

Bekijk abo

Los nieuw

€ 299,-

Bekijk prijzen

Houd tot die tijd iPhoned in de gaten, want in de aanloop naar de release gaan we er ongetwijfeld nog veel meer over horen. Download onze iPhoned-app of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

IP

BigSpark B.V.

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu