iPhone SE 2 release: 6 redenen waarom we er wel en niet op rekenen

14 mei 2018, 19:21
5 min leestijd
iPhone SE 2 release: 6 redenen waarom we er wel en niet op rekenen

Komt ‘ie wel of komt ‘ie niet? Terwijl de aanwijzingen over de iPhone SE 2 zich opstapelen, zijn er minstens zoveel redenen om te denken dat het toestel er helemaal niet komt. We zetten de voors en tegens op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPhone SE 2 release: de belangrijkste geruchten op een rij

De afgelopen weken raakte de iPhone SE 2-geruchtenmolen in een stroomversnelling terecht. Hierdoor lijkt de komst van opvolger van de iPhone SE bijna iedere dag in een ander daglicht te worden gezet. Zo hoorden we vandaag dat de iPhone SE 2 in september zou verschijnen, maar wijzen andere geruchten weer op een release in mei of begin juni. Om wat orde te scheppen in deze chaos, zetten we een aantal redenen op een rij waarom de iPhone SE 2 er wel, of juist niet komt.

1. ‘De iPhone SE 2 verschijnt eind mei of begin juni’

Onlangs dook het sterkte argument op voor een release van de iPhone SE 2. Half april diende Apple namelijk elf onaangekondigde producten in bij een instantie die deze voor de verkoop moet goedkeuren. De kans is groot dat dit de iPhone SE 2 is, die vervolgens eind mei of begin juni in de verkoop gaat. Op deze manier lekten ook de iPhone 7, AirPods en nieuwe MacBook een maand voor de officiële aankondiging al uit. Dat maakt dit gerucht over de iPhone SE 2 release één van de meest geloofwaardige tot nu toe.

iPhone SE 2 release

Deze release in mei wordt door verschillende bronnen en analisten onderstreept: zij verwachten dat de SE 2 voor Apple een manier is om de iPhone-verkoop een duwtje in de rug te geven, tot in september de high-end nieuwe iPhones verschijnen.

2. ‘De iPhone SE 2 komt in september tegelijk met de iPhone X-opvolger’

Vandaag duikt er een opmerkelijk gerucht op bij Macotakara, een website met een twijfelachtige reputatie op het gebied van Apple-geruchten. Zij stellen op basis van anonieme bronnen dat de iPhone SE 2 pas in september verschijnt, de massaproductie nog niet gestart is en Apple zelfs nog geen knoop zou hebben doorgehakt over het design van het toestel.

iPhone SE 2

Dit spreekt niet alleen het bovenstaande gerucht tegen, maar klinkt ook erg ongeloofwaardig. Zo is het heel onwaarschijnlijk dat Apple nog twijfelt over het design als de SE 2 over vier maanden al in de schappen moet liggen. Daarnaast zou dat betekenen dat het bedrijf in september vier iPhones tegelijk uit zou brengen. Dat is zelfs voor een bedrijf als Apple erg veel.

3. De iPhone SE 2 komt er helemaal niet

De laatste optie is er eentje die veel mensen waarschijnlijk liever niet horen: de kans is nog steeds aanwezig dat de iPhone SE 2 er überhaupt niet komt. In tegenstelling tot andere onaangekondigde Apple-producten spreken de verhalen over de iPhone SE 2 zich continu tegen, zowel op het gebied van design, de releasedatum en nieuwe functies.

Bovendien komen we langzaam maar zeker steeds dichter in de buurt van september, de maand waarin Apple naast de opvolger van de iPhone X en de nieuwe iPhone X Plus ook een nieuw budgetmodel op de markt zou brengen. Dit toestel met een 6,1 inch-lcd-display moet voor een lagere prijs verschijnen, en spreekt daarmee in theorie dezelfde doelgroep aan als de iPhone SE 2. Het zou dus goed kunnen dat Apple wacht tot september met het budgettoestel, maar dit niet de iPhone SE 2 wordt.

4. De iPhone SE 2 krijgt subtiel nieuw ontwerp voor draadloos opladen

Als Apple een SE 2 uitbrengt, schatten wij de kans het grootst in dat het toestel op bovenstaande gelekte foto’s lijkt. De foto’s laten een toestel zien dat aan de voorkant gewoon het herkenbare iPhone-design heeft, inclusief homeknop met Touch ID. Op de achterkant is echter iets nieuws te zien, dankzij het glasplaatje dat we eerder al op de iPhone 8 en iPhone X zagen. Hiermee zou de SE 2 draadloos opladen, wat mooi aansluit bij Apples visie van een draadloze toekomst.

iPhone SE 2 release

5. De iPhone SE 2 krijgt enkel een interne upgrade

Een andere optie is dat Apple simpelweg de bestaande iPhone SE een upgrade geeft. Het gaat hier niet om een iPhone SE 2, maar een verbetering van het huidige model. Dit heeft Apple in het verleden al vaker gedaan met de originele SE, zodat het toestel met relatief weinig werk weer mee kan met de concurrentie. Meestal wordt in dit geval enkel de chip vervangen, waardoor de prestaties er flink op vooruit gaan. De grote vraag is in dat geval alleen of mensen nog steeds warmlopen voor een iPhone die eruit ziet als een iPhone 5 uit 2012.

6. De iPhone SE 2 krijgt iPhone X-achtig design

Hoesjesmaker Olixar zorgde de afgelopen dagen weer voor heel wat opschudding toen het bedrijf vanuit het niets zijn hoesjes voor de iPhone SE 2 online zette. Het toestel dat we in die renders zien, die Olixar van een betrouwbare bron had gekregen, ziet er aan de achterkant uit als een iPhone SE, maar heeft aan de voorkant het herkenbare iPhone X-display inclusief notch. Dat zou gek zijn, want naar verluidt krijgt de smartphone geen Face ID, maar is er ook geen Touch ID op deze renders zichtbaar. Dat maakt dit gerucht vooral opmerkelijk en veelbelovend, maar niet bepaald betrouwbaar of realistisch.

iPhone SE 2 release

Conclusie: wanneer verwachten we de iPhone SE 2 release?

Het gebeurt wel vaker dat geruchten elkaar tegenspreken, maar zelden stonden analisten, anonieme bronnen en gelekte foto’s zo tegenover elkaar als bij de iPhone SE 2. Toen de meesten het erover eens waren dat Apple het toestel tijdens de keynote in maart zou onthullen, gebeurde dit niet. Sindsdien variëren de data van een onthulling die ieder moment kan plaatsvinden tot eentje in september.

Omdat Apple zijn kaken stijf op elkaar houdt, kunnen we moeilijk een gerucht aanwijzen dat gegarandeerd klopt, maar als de SE 2 er komt, verwachten wij hem binnen nu en een paar weken. Als het om een simpele interne update gaat kan Apple op ieder moment een persbericht uitsturen, terwijl een groter redesign mogelijk een onthulling krijgt tijdens WWDC 2018. Hoe dichter de ‘budget’ iPhone X van september echter komt, hoe kleiner wij de kans achten dat Apple ook nog een SE 2 uitbrengt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone SE
Apple iPhone SE

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu