De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Ambtenaren in Rusland moeten iPhone weggooien – dit is waarom

Piet-Jan Lentjes
21 maart 2023, 12:01
2 min leestijd
Ambtenaren in Rusland moeten iPhone weggooien – dit is waarom

Ambtenaren in Rusland mogen binnenkort geen iPhone meer gebruiken. Sterker nog: ze moeten hun toestel weggooien.

Lees verder na de advertentie.

Ambtenaren in Rusland moeten hun iPhone weggooien

Er komen verkiezingen aan in Rusland en het Kremlin heeft een opvallende uitspraak gedaan. Ambtenaren mogen geen iPhone meer gebruiken. Volgens een bericht van nieuwssite Reuters komt het omdat ‘de apparaten kwetsbaar zijn voor Westerse geheime diensten’.

rusland apple opinie uitgelicht

De nieuwe regels gaan voor alle ambtenaren gelden die op een of andere manier te maken hebben met de Russische presidentsverkiezingen van 2024. Tijdens een meeting in Rusland zei Sergey Kiriyenko ook dat ambtenaren tot 1 april de tijd hebben om hun iPhone weg te doen.

Het gaat dus nog verder. Volgens geruchten zei een van de aanwezigen dat het voorbij is voor de iPhone. En dat je het toestel maar meteen moet weggooien of aan je kinderen geven.

Eerder deze week zei een officiële woordvoerder van het Kremlin nog dat smartphones niet gebruikt mogen worden voor officiële zaken. En dat het daarbij niet uitmaakt of de het toestel iOS of Android draait.

Apple stopt verkoop in Rusland

Apple heeft vorig jaar al de verkoop van iPhones gestopt. Er worden geen Apple-producten meer naar Rusland geëxporteerd en de online Russische Apple Store is onbruikbaar.

Rusland

Naast het stoppen van de iPhone-verkoop in Rusland, had Apple ook nog enkele andere maatregelingen doorgevoerd. RT News (Russia Today News) en Sputnik , twee grote nieuwsapps uit Rusland, kunnen niet meer gedownload worden buiten Rusland. Dit doet Apple om pro-Russisch berichten tegen te gaan. Eerder namen Facebook, YouTube en Google dezelfde maatregelen tegen deze nieuwssites.

Verder is Apple Pay ook al langer uit de lucht bij alle grote Russische banken. Veel Russen gebruikten de betaalservice van Apple. MasterCard en Visa gaven al eerder aan dat betalingen via hun kaarten niet meer mogelijk zijn in Rusland.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu