Zo wil Apple voorkomen dat iedereen iPhones kan repareren

Lars Paijmans
22 mei 2017, 13:58
2 min leestijd
Zo wil Apple voorkomen dat iedereen iPhones kan repareren

Apple heeft een flink geldbedrag over om te voorkomen dat consumenten en onafhankelijke winkels iPhones kunnen repareren. De aanpak om een stokje voor deze repareerwet te steken, lijkt te werken.

Apple lobbyt tegen iPhone repareerwet

Samen met andere techbedrijven wil Apple een nieuwe wet in New York voorkomen. Deze zogenaamde Fair Repair Act zou klanten en individuele repareerwinkels het recht geven om losse iPhone-onderdelen te kopen. Ook zouden ze hierdoor toegang moeten krijgen tot de handleidingen die het bedrijf gebruikt om reparaties uit te voeren. De wet zou iedereen het recht geven om kapotte iPhones te repareren, en daar is Apple het niet mee eens.

iPhone repareerwet
Bron: iFixit

Motherboard zag formulieren in die laten zien hoeveel geld bedrijven uitgeven om tegen deze wet te lobbyen. Zo zou Apple negenduizend dollar per maand uitgeven aan een advocatenbureau die de strijd aangaat met de repareerwet en twee andere wetten waar de fabrikant tegen is. In totaal hebben techbedrijven in de periode tussen januari en april 2017 366.634 dollar uitgegeven om een stokje voor de wet te steken.

Apple maakt zich zorgen dat zijn producten onveiliger worden als jan en alleman met officiële onderdelen aan de slag gaat. Zo is het bedrijf bang dat er vaker lithium-ion batterijen vlam zullen vatten. Daarnaast zou het serieuze inbreuk doen op de strenge beveiliging van de iPhone, zo denkt Apple.

Het bewust blokkeren van iPhones

Zo worden iPhones nu nog bewust geblokkeerd als een externe partij de homeknop (en Touch ID-sensor) probeert te vervangen. Hiermee voorkomt het bedrijf uit Cupertino dat een malafide sensor geïnstalleerd kan worden, die toegang krijgt tot de vingerafdruk van de gebruiker. Zodra iOS merkt dat dit wordt geprobeerd, schakelt Touch ID direct uit. In februari kwam ook al aan het licht dat Apple de nieuwe wet probeert tegen te houden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Motherboard
Bronnen afbeeldingen: ifixit, iFixit
Categorieën: Apple, Devices

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's