De iPhone 15 beschikt nog over een oled-display, maar in de toekomst wordt dit mogelijk een QDEL-scherm. Wat zijn daar de voordelen van?
Lees verder na de advertentie.
Apple-apparaten krijgen oled
Oled is nog een relatief nieuwe schermtechniek, die we nu al terugzien bij de nieuwste iPhones. Het is de verwachting dat de iPad Pro dit jaar ook een oled-scherm krijgt, gevolgd door de MacBook Pro in 2025. Nu hebben die apparaten nog een lcd-display, maar daar komt de komende jaren verandering in. Oled heeft als voordeel energiezuiniger te zijn en mooiere kleuren en een beter contract te hebben. Toch wordt er langzaam verder gekeken dan oled, waarbij de opvolger voor de iPhone misschien wel QDEL is.
Lees ook: Oled, micro-led en mini-led: Apples (toekomstige) schermen uitgelegd
Deze afkorting staat voor Quantum Dot Light Emitting Diode en is een nieuwe schermtechniek. Bij deze technologie is het beeldscherm voorzien van een laag met kwantumstippen, dat zijn nanokristallen die verschillende kleuren kunnen aannemen. De kans is groot dat we QDEL over een aantal jaar bij de iPhone zullen zien. Wat is het voordeel van de nieuwe schermtechniek?
Voordelen van QDEL bij de iPhone
QDEL is net als oled niet afhankelijk van achtergrondlicht. In plaats daarvan functioneren de nanokristallen als lichtbron. Er zijn nu al schermen beschikbaar met QLED-technologie, maar die zijn wel nog afhankelijk van achtergrondlicht. Dat probleem is bij QDEL verholpen, waardoor de schermen een stuk dunner kunnen zijn. Hierdoor is QDEL in de toekomst ook erg interessant voor nieuwe iPhone-schermen.
De nieuwe schermtechniek heeft een aantal voordelen. De nanokristallen van QDEL hebben een veel groter kleurbereik, waardoor beelden nog realistischer weergegeven kunnen worden. Daarnaast zijn QDEL-schermen veel feller en energiezuiniger dan oled-schermen. Voor de iPhone is QDEL dus voornamelijk fijn als je de telefoon in fel zonlicht gebruikt. De telefoon blijft goed leesbaar, zonder teveel van de accu te vragen.
Wanneer zien we QDEL?
QDEL zien we nu nog nauwelijks terug bij nieuwe schermen. Sterker nog, je kunt geen apparaten halen die al gebruik maken van deze schermtechniek. Het is de verwachting dat QDEL in 2026 meer gebruikt gaat worden door grote bedrijven. Ook dan duurt het nog even voordat we de eerste QDEL-apparaten gaan zien. De nieuwe schermtechniek komt vermoedelijk eerst naar televisies en computers, maar Apple QDEL waarschijnlijk eerst naar de iPhone brengen.
Lees ook: Apple Watch krijgt nieuw scherm (en dat is beter dan oled)
De kans lijkt groot dat Apple uiteindelijk ook voor QDEL kiest. Het grootste voordeel van de schermtechniek is dat er geen gevaar op inbranden bestaat. In tegenstelling tot oled is QDEL niet gemaakt van organische materialen. Waar oled wel in kan branden (een van de nadelen van de schermtechniek), is dit bij QDEL niet mogelijk. Dat maakt de nieuwe schermen enorm interessant, waardoor het de verwachting is dat Apple over een aantal jaar bij de iPhone overstapt naar QDEL.
Voorlopig is het daar nog te vroeg voor en houdt Apple vast aan de oled-schermen bij de iPhone. Ook bij de iPad Pro zien we dit jaar voor het eerst een oled-scherm terug. Doorgaans gebruikt Apple de nieuwe schermtechniek eerst bij de iPhones. Het lijkt daarom een kwestie van tijd voordat we de eerste iPhones met een QDEL-scherm zien. Over een paar jaar weten we dat waarschijnlijk zeker, alleen de tijd zal het leren.
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de iPhone? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!