‘Apple overweegt iPhone-productie naar Amerika te verplaatsen’

Thomas Haenen
18 november 2016, 9:06
1 min leestijd

Toekomstige iPhones worden wellicht in de Verenigde Staten geproduceerd. Apple zou kijken naar opties om de productie te verplaatsen.

iPhone productie in Amerika

Zowel Foxconn als Pegatron, de twee Taiwanese bedrijven verantwoordelijk voor de productie van de iPhone, zijn gevraagd om het verplaatsen van de productie te onderzoeken, zo meldt de Nikkei Asian Review. Foxconn zou daarvoor plannen hebben aangeleverd bij Apple, terwijl Pegatron weigerde door de te hoge kosten die zouden ontstaan.

Foxconn, dat voor een groot deel van zijn omzet leunt op Apple, zou echter hebben aangegeven dat de productiekosten fors zouden stijgen. Toestellen worden nu nog in China geproduceerd, waar de loonkosten lager liggen en het productieproces geoptimaliseerd is. In totaal kost het daardoor iets meer dan 200 euro om een iPhone 7 te produceren. Bronnen binnen Foxconn verwachten dat de kosten meer dan verdubbelen als de productie naar de Verenigde Staten verplaatst wordt.

iPhone productie in Amerika

Apple zelf heeft nog niet gereageerd op de geruchten. Voorlopig lijkt het erop dat het bedrijf voorbereidingen treft op het Amerikaanse presidentschap van Donald Trump. De zakenman zegt banen terug te willen brengen naar de Amerikaanse productiesector, en dat China een oneerlijk voordeel heeft.

Om de twee landen meer gelijk te trekken wil Trump een fors hogere importheffing invoeren. Apple en andere bedrijven zouden dan een heffing van 45 procent moeten betalen om producten die in China geproduceerd zijn naar de Verenigde Staten te brengen.

Het is nog onduidelijk of Apple van plan is de volledige productie van de iPhone naar de Verenigde Staten te verplaatsen. In theorie kan het bedrijf ervoor kiezen de productie voor de Europa en andere landen in China te houden. Binnen de Europese Unie zijn namelijk geen plannen voor een importheffing.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's