Poll: Vind jij de kritiek op Apple om het vertragen van iPhones terecht?

Lars Paijmans
22 december 2017, 11:31
3 min leestijd
Poll: Vind jij de kritiek op Apple om het vertragen van iPhones terecht?

Apples beslissing om prestaties van oudere iPhones in te perken om de accu te besparen, is niet in goede aarde gevallen. De eerste rechtszaken zijn aangespannen en ook de Nederlandse Consumentenbond is niet te spreken hierover.

Lees verder na de advertentie.

iPhone prestaties terugschroeven zorgt voor ophef

Het zal je gisteren niet ontgaan zijn: Apple gaf gisteren toe dat ze de prestaties van oudere iPhones beperken als de accu het begeeft. Het bedrijf zegt hierdoor de levensduur van iPhones te verlengen. Door de pieken in prestaties af te zwakken, valt het toestel met een versleten accu namelijk niet meer spontaan uit.

iPhone prestaties

Apple zegt er dus een goede reden voor te hebben om dit te doen, maar daar nemen velen geen genoegen mee. Het regent op sociale netwerken van de klachten van gebruikers, die stellen dat Apple hun iPhone expres trager maakt om ze sneller een nieuwer model aan te smeren.

In een reactie aan Tweakers zegt de Nederlandse Consumentenbond het ook niet eens te zijn met de situatie. “Apple had deze informatie eerder naar buiten moeten brengen”, aldus een woordvoerder. “Het is niet netjes om de consument hierover niet te informeren.” Apple past deze techniek immers al ruim een jaar toe op de iPhone 6, iPhone SE en iPhone 6S, en start er sinds kort ook meer op de iPhone 7.

Ook in de Verenigde Staten gaan boze consumenten over tot actie. De eerste rechtszaken om deze situatie zijn al aangespannen tegen Apple, waaronder door een man in Los Angeles. Volgens TMZ is de aanklacht dat Apple de doorverkoopwaarde hiermee omlaag trekt, en dat eigenaren hiervoor gecompenseerd moeten worden.

Poll: Zijn de klachten terecht?

Het is lastig om te zeggen of deze klachten terecht zijn of niet. Enerzijds had Apple het terugschalen van de prestaties een stuk beter communiceren, al lost het aan de andere kant ook een groot probleem op. Het bedrijf uit Cupertino introduceerde de functie immers omdat veel iPhones spontaan uitvielen als de accu te zwaar belast werd.

Alle smartphone-accu’s verliezen na een bepaald aantal oplaadbeurten hun capaciteit, wat op den duur zijn gevolgen heeft. Wat ons betreft hebben we liever een iPhone die het gewoon blijft doen maar iets trager wordt, dan een toestel dat om de haverklap uitvalt. Bovendien draait Apple niet de prestaties van alle oude iPhones terug.

Afhankelijk van de accuprestaties die per toestel verschillen, wordt de snelheid teruggeschaald. Het kan dus goed dat jouw iPhone 7 of 6S nog een prima accu heeft en dus op het top van zijn kunnen presteert. Maar omdat Apple die keuze voor iedereen maakt en de gebruiker niet zelf aan het roer laat, zorgt dit voor veel ophef. Hoe denk jij hierover? Stem mee in onderstaande poll.

→ Zie je bovenstaande poll niet? Stem dan via deze link

Is jouw iPhone accu ook versleten?

Je kunt zelf controleren of je iPhone-accu aan vervanging toe is. In onderstaande tip leggen we uit hoe je deze test zelf uitvoert door een app te installeren. Daarna kun je overwegen om de accu te laten vervangen, wat de prestaties weer op het oude niveau brengt. Als je iPhone buiten de garantie valt, kost dit 89 euro om dit bij een Apple Store te laten doen.

Lees ook: Zo check je of je iPhone-accu aan vervanging toe is

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen