De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Nieuwe vorm van iPhone-phishing houdt zelfs iOS voor de gek

Lars Paijmans
8 januari 2019, 9:09
2 min leestijd
Nieuwe vorm van iPhone-phishing houdt zelfs iOS voor de gek

Verdachte telefoontjes die stiekem je gegevens willen stelen bestaan al jaren, maar nu zelfs je iPhone het verschil niet weet tussen Apple en een poging tot phishing, wordt het wel erg lastig.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe vorm iPhone-phishing ontdekt

Het verhaal over deze nieuwe vorm van iPhone-phising is afkomstig van Brian Krebs, een beveiligingsexpert die al vaker dergelijke praktijken aan het licht heeft gebracht. Hij schrijft dat criminelen een nieuwe manier gevonden hebben om zich aan de telefoon voor te doen als Apple.

iPhone phishing

In dit geval krijgt iemand een telefoontje van een nummer dat je iPhone herkent als het nummer van Apple zelf. In plaats van een serie cijfers toont het toestel dus dat Apple je probeert te bereiken. Neem je op, dan krijg je te horen dat je Apple ID mogelijk is gehackt. Alleen door je persoonlijke informatie en financiële gegevens door te geven, kan je account nog gered worden.

Hoewel dit op papier verdacht klinkt, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die geloven dat iemand van Apple Support ze probeert te bereiken over dit onderwerp. Vooral omdat je iPhone het verschil niet ziet tussen echte en deze neppe nummers van Apple, maakt het erg lastig voor mensen met een wat minder diepgaande iPhone-kennis om echt van nep te onderscheiden. Zoals je op bovenstaande afbeelding kunt zien, worden de twee telefoontjes onder hetzelfde nummer gezet in de belgeschiedenis.

Wat kun je zelf doen?

Mocht je zelf een soortgelijk telefoontje krijgen, dan raden we aan om de verbinding te verbreken en zelf even contact op te nemen met Apple Support om de situatie uit te leggen. Op die manier stel je Apple op de hoogte van de phishing-poging en kan er meteen gecontroleerd worden of er iets met je account aan de hand is.

Al jaren proberen criminelen op allerlei manieren om jouw persoonlijke gegevens te bemachtigen. Dat kan met dit soort nep-telefoontjes, maar gebeurt ook via mails, apps in de App Store en websites. Zo zijn er ondanks de strenge controle van Apple nog steeds veel namaak-apps die zich voordoen als iets anders, in de hoop dat een onoplettende gebruiker er zijn persoonlijke gegevens aan doorgeeft. In de onderstaande tip leggen we uit hoe je dit soort apps kunt ontmaskeren.

Lees ook: Ontmasker kwaadwillende namaak-apps in de App Store: 7 tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen