iPhone OS 4.0: Wat kunnen we verwachten? (deel 3)
Redactie

Morgenavond krijgen we van Apple te zien wat er komt in het nieuwe iPhone OS wat ze naar alle waarschijnlijkheid in juni lanceren. Multitasking en exposé hebben we gehad dus blijft nu de main feature Flash over. Na dinsdag deel 1 gedaan te hebben, kwam woensdag deel 2 en nu lees je deel 3.

Landscape springboard

Op de iPhone kan je alleen maar in portrait mode scrollen door het je Springboard pagina’s. Verzoek van velen is om ook te zorgen dat je in landscape-mode door het dock kan scrollen. Waarschijnlijk is dit op de iPad wel mogelijk vanwege het grote scherm van het apparaat. Op de iPhone is dit, als je in het bezit bent van een jailbreak, mogelijk door de tweak SBRotator te installeren.

Flash

Aan Flash kan ik wel ellenlange verhalen gaan besteden maar iedereen weet dat het er niet is. Na de introductie van de iPad werd Adobe kwaad omdat Flash niet werkt op de iPad. Adobe wil dus wel graag dat Flash op de iPhone en iPad komt. Zonder Flash kan je veel filmpjes niet zien. Ik denk dat dit verreweg de meest gevraagde functie in een nieuw iPhone OS is.

Overige functies

Naast de acht die we nu behandeld hebben in deze reeks zijn er natuurlijk nog veel meer kleine aanpassingen. Een aantal daarvan hieronder vermeld:

 • Karakterteller in SMS applicatie
 • Custom achtergrond
 • “Markeer alles als gelezen” optie in de Mail app.
 • Sneller scrollen door het Springboard

Heb jij zelf nog iets dat je graag zou willen zien in iPhone OS 4.0? Vermeld het dan even in een reactie.

Aan het eind van deze driedelige reeks is ons wel iets opgevallen. De meeste beperkingen in het iPhone OS zijn op te lossen door middel van een jailbreak. Hoewel iedereen natuurlijk jailbreak vrij is en wil dat Apple het zelf inplenteerd is dit een goed oplossing.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

 • jeffrey

  ik wil afleverrapporten van mijn smsjes! nu weet ik nooit of de persoon m ook gelijk heeft ontvangen of dat zijn tel bv uit staat!

 • nelez112

  Komt os4.0 nou wel of niet uit op de 3gs??????

 • Yoeri Boven

  Uiteraard komt deze op de iPhone 3GS:)

 • Thomas11NL

  wat heb je eraan om dat te weten? kan je beter bellen x)

  voor de rest moet het allemaal op de nieuwe iphone zitten, anders zullen veel klanten afhaken.

 • Albert

  Flash komt niet (NOOIT) op de iPhone omdat dit toegang biedt tot het gebruik van websites als spelpunt.nl en dit een groot impact zal hebben op de verkoop van onbenullige games in de appstore. Als Flash mogelijk is om te gebruiken in Safari, dan zullen vele websites iPhone optimized versies maken van hun flashgames-site.

  Maar ja, ‘Hoop doet de zotten leven’ 🙂

 • Harrie Klein Robbenhaar

  Het zou erg prettig zijn als je de agenda als achtergrond kunt instellen. Hoef je niet eerst je iPhone op te starten, om te kijken naar je afspraken.

 • Martijn

  Schijnt dat je nog geen mp3’s kunt versturen met bluetooth. Dat zou handig zijn…
  (heb zelf momenteel nog geen iphone, wacht op mn 3gs) 😀

 • Het klopt dat je geen mp3 dmv bleutooth kunt verzenden/ontvangen met de gs3, dat is een bewuste blokkering door apple, zelf vind ik dat erg jammer. Persoonlijk ben ik erg blij met de mac en iphone maar loop er wel vaak tegenaan dat ik e.e.a. niet kan uitvoeren doordat flash niet compatable is ect.

 • Weet iemand of je een ebook op de iphone kunt downloaden en ook lezen uiteraard? Ik zag dat de bibliotheek in rotterdam mensen met een lidmaatschap de mogelijkheid biedt om ebooks en audiobooks via http://www.netlibrary.com te downloaden. Gisteravond heb ik dus een account aangmaakt ter plaatse maar zag vandaag dat je dan op de comp thuis 2 versies van Adobe acrobat moet downloaden, één van deze 2 heeft echter ook software matige link met flash macromedia. Ik ben benieuwd, persoonlijk vind ik wel dat Apple te veel inmenging heeft met wat je als consument wel of niet wil met de apperaten die je aanschaft. Ik zou zeggen maar het wat flexibeler voor je klanten dan behoud je ze in de toekomst wellicht als klant.

 • Jake73

  Mogelijkheid om meerdere apps tegelijk te laten lopen. Bijv. Cylometer(GPS tracking) en iPod. Is nu nit mogelijk. Gemiste kans voor outdoor sporters.

 • wimwam

  Het kunnen aanvinken van een prive afspraak in de agenda functie. Hetzelfde geldt ook om de categorie/soort van de afspraak aan te vinken. Nu sync ik met mijn werk en moet ik via mijn laptop in Outlook dit als nog doen.