iPhone OS 3.0: Nieuwe features en veranderingen

Zoals Apple al had aangekondigt is er vandaag dan ook een echte release datum van iPone OS 3.0 gegeven: 17 juni kan iedere iPhone gebruiker gratis updaten naar de laatste versie! Hier lees je alle veranderingen, overzichtelijk op een rij gezet.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Eerder schreven we al over alle features die er zouden komen, vandaag zijn deze op het WWDC getoond en definitief aangekondigd. Voor alle iPhone gebruikers is de update gratis, voor iPod Touch gebruikers kost deze $9,99 en in europa waarschijnlijk €7,99 zoals meestal bij Apple prijsstellingen.

iphone-os-30

Kopieren en plakken

Een feature die veel iPhone gebruikers van het eerste uur al miste: Copy & Paste. Vanaf volgende week is het voor iedereen beschikbaar, niet alleen in Apple zijn eigen apps maar ook in apps van andere ontwikkelaars.

Landscape keyboard

Eindelijk kunnen we er dan gebruik van gaan maken, het liggend en daardoor brede toetsenbord is per direct in OS 3.0 beschikbaar voor Mail, Safari, Messages (SMS en MMS) en Notes.

MMS

Waar Apple er eerst zeker van was dat er nooit MMS zou komen op de iPhone, is het er nu dan toch. Door veel gebruikers is deze functionaliteit al tijden erg gemist en werd Apple verweten dat ze niet naar de gebruikers zou luisteren. Maar zie hier, vanaf volgende weken kunnen we allemaal MMS’en! Nu maar hopen dat T-Mobile niet net als AT&T ons laat wachten tot het einde van de zomer.

Spotlight Search

Echte Mac-heads kende het al van het desktop besturingssysteem Max OS X: Spotlight om te zoeken binnen je besturingssysteem. Vanaf volgende week woensdag dus ook beschikbaar op de iPhone: direct zoeken in Contacts, Messages, Mail, Calender en Notes en natuurlijk ook alles wat op je iPod staat!

Voice memo

voice-memo-20090608Met Voice Memo is het mogelijk om spraak berichten op te nemen direct via de iPhone of via een accessoire als een headset. Korte berichten die niet vergeten mogen worden kunnen nu makkelijk en direct via Voice Memo worden opgenomen, handig en zonder tussen komst van een andere app!

Verbeterde Calendar

De huidige kalender die de iPhone bezit is aangepakt, zowel grafisch als in gebruik zijn er punten veranderd. Door middel van ActiveSync kunnen kalenders gesynchroniseerd worden en er is nu support voor CalDAV, een uitwissel formaat voor kalenders.

iTMS: iTunes Music Store op de iPhone

Het is vanaf iPhone OS 3.0 mogelijk om direct films te huren en te bekijken op je iPhone! Geen tussen komst meer van een computer maar gewoon direct downloaden. Het gaat hier om films, TV series, muziek videos en audioboeken.

Stocks: meer details

Voor de gebruikers die in aandelen handelen, de nieuwe iPhone OS 3.0 Stocks app is meer gedetailleerd met grafieken in landscape-mode.

Safari: stukken sneller dan voorheen

Ook voor Safari hebben de Apple ontwikkelaars niet stilgezeten: Safari is maar liefst 2x zo snel in het omgaan met JavaScript (script dat op webpagina’s gebruikt wordt). Tevens kan Safari voor de iPhone straks gebruikersgegevens en wachtwoorden onthouden, nooit meer meerdere keren een wachtwoord invullen, Safari doet dat straks voor je!

Tethering: je 3G verbinding delen met andere

Tethering is een functie die veel mobiele providers de stuipen op het lijf jaagt: het delen van de 3G internetverbinding met andere. Voor ons is dit echt super, alleen heeft Apple het wel zo gemaakt dat het alleen kan met toestemming van de provider zelf, dus als T-Mobile het niet wilt, dan kunnen wij er geen gebruik van maken, net als bij AT&T in de VS. Maar de verwachtingen zijn goed, aangezien T-Mobile in Nederland al meer toelaat dan andere providers in het buitenland (Skype over 3G mag van T-Mobile, alleen heeft Skype het zelf niet zo gemaakt).

Bluetooth: volledige functionaliteit

Het is nu eindelijk mogelijk: stereo muziek naar een headset of stereo sturen via de iPhone 3G of bestanden uitwisselen. Erg handig en welkom op de iPhone, kunnen we eindelijk communiceren met gebruikers zonder iPhone 😉

Automatich inloggen op Hotspots

Waar je vroeger erg onhandig moest doen om telkens weer in te loggen op Hotstpots, onthoud de iPhone deze gegevens voor je. Of dit nou nieuwe functionaliteit is of hetzelfde als het hier boven genoemde gebruikersgegevens en wachtwoorden onthouden is ons nog niet helemaal duidelijk.

Verder zijn er nog een hoop, in totaal 100, kleinere veranderingen waaronder: “Shake to shuffle”, meer talen (nu 30 stuks), Notes synchroniseren, YouTube login en een hoop kleinere en stabiliteits updates.

Ons volledige live blog over de WWDC presentatie is nog volledig na te lezen voor degene die het gemist hebben.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.