iPhone opladen via netstroom is veiliger (en meer veiligheidtips)

Gijs Ettes
19 januari 2016, 10:55
2 min leestijd

Het is veiliger om je iPhone via netstroom op te laden dan via een computer. Antivirusbedrijf Kaspersky maakt melding van een nieuwe type malware dat via de computer een iPhone kan binnendringen.

iPhone opladen via netstroom

De malware zou eerst de computer besmetten, maar kan vervolgens ook via de usb-poort op de iPhone terechtkomen, aldus Kaspersky. Het Russische antivirusbedrijf publiceerde onlangs een reeks veiligheidstips waarmee smartphonegebruikers kunnen voorkomen dat ze slachtoffer van malware worden. Eén van de adviezen is om altijd via de netstroom op te laden.

Hoewel Apple de beveiliging van iOS goed op orde heeft, is het systeem wel degelijk kwetsbaar voor besmetting door een zogeheten trojan horse via usb. Hierna kan een complete jailbreak worden uitgevoerd, waarna hackers gevoelige informatie kunnen buitmaken. Denk aan het telefoonnummer, het IMEI-nummer, de modelnaam van het toestel en de accustatus. Om te voorkomen dat gebruikers in de gaten hebben dat er iets mis is met hun toestel is deze informatie onmisbaar.

De malware zou daarnaast in staat zijn om de microfoon en frontcamera op het besmette toestel te activeren. Op die manier kunnen kwaadwillenden ongemerkt meeluisteren en -kijken met wat de gebruiker aan het doen is. Ook toestellen met Android en Windows Phone lopen volgens Kaspersky gevaar.

Meer veiligheidstips

Kaspersky geeft nog meer veiligheidstips voor smartphonegebruikers. Zo wordt geadviseerd om te allen tijde met het web te verbinden via VPN om zo je internetverkeer te versleutelen en anonimiseren. Daarnaast is het aanbevolen om je apparaten te beveiligen met een antivirusprogramma en om een wachtwoord en encryptie in te stellen. Dat laatste staat standaard ingeschakeld in iOS. Afgeraden wordt om de iPhone te jailbreaken, zeker als je niet precies weet wat je doet. Zorg liever dat je altijd over de laatste versie van je besturingssysteem beschikt.

iphone opladen via netstroom

Tot slot raadt Kaspersky af tweedehands toestellen te kopen van iemand die je niet kent. Voer liever ook gevoelige gesprekken face-to-face dan via je smartphone of computer. Zo verlaag je de kans dat je wordt afgeluisterd.

Bron: Securelist
Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's