De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Deze 5 iPhone onderdelen zijn altijd hetzelfde gebleven

Rutger Otto
29 september 2014, 13:42
3 min leestijd
Deze 5 iPhone onderdelen zijn altijd hetzelfde gebleven

De iPhone 6 is Apples ‘grootste’ vernieuwing ooit en toch is het toestel meteen herkenbaar als iPhone. Hoe komt dat? Wij zetten een aantal iPhone onderdelen op een rij die nooit veranderden.

Lees verder na de advertentie.

De allereerste iPhone werd op 9 januari 2007 aangekondigd op de MacWorld Conference & Expo. Op 29 juni van hetzelfde jaar was hij in de Verenigde Staten te koop. Het toestel kreeg helaas nooit een release in Nederland. Toen de eerste iPhone uitkwam, was het op een aantal gebieden een behoorlijk verandering ten opzichten van andere telefoons. Zo was een toestel met virtueel toetsenbord zeven jaar geleden nog heel gewaagd. De eerste iPhone heeft een solide basis gelegd voor de toestellen die Apple later maakte. Veel veranderde, een paar dingen bleven hetzelfde.

1. Design

iphone onderdelen

De iPhone 6 lijkt meer op de eerste iPhone dan de iPhone 5(S) en iPhone 4(S), maar een telefoon van Apple herken je altijd direct. Dat komt door het premium design; Apple maakt altijd telefoons die luxe uitstralen. De telefoon is altijd rechthoekig geweest, met vier afgeronde hoeken. Apple heeft uiteraard wel aan de vorm getweakt. Zo is de iPhone met de jaren groter geworden en waren de zijkanten een tijdje recht. Ook de achterkant is op de schop gegaan, al bleef het Apple-logo altijd zichtbaar en bleef de camera op dezelfde plek. Leg alle iPhones naast elkaar en je ziet een duidelijke evolutie.

2. Touch

iphone onderdelen

Dat alle smartphones een touchscreen hebben, is bijna vanzelfsprekend. Maar toen de eerste iPhone er kwam, leunden bijna alle telefoons nog op een toetsenbord van knoppen. Apple durfde als één van de eerste de overstap te maken naar volledig touch. Enkele jaren later, toen Samsung en HTC steeds grotere toestellen met idem touchscreens op de markt brachten, noemden mensen het scherm van de iPhone klein. In het begin was het scherm echter enorm. Met de iPhone 6 Plus schaart Apple zich weer tussen de concurrenten en hun phablets.

3. Homeknop

iphone onderdelen

De enige knop op de voorkant van de iPhone is altijd alleen de homeknop geweest, wat eveneens van grote herkenbaarheid is in het design van de iPhone. Door de jaren heen is de knop gebleven, maar heeft hij wel meer functies gekregen. Zo kun je met een druk op de knop nog steeds naar het homescreen, maar is hij inmiddels ook gelinkt aan Touch ID, de vingerafdrukscanner van Apple. Het lijkt erop dat we voorlopig nog geen afscheid van de homeknop hoeven te nemen.

4. Homescreen

iphone onderdelen

Kijk je naar het homescreen van de iPhone 6, dan verschilt die in wezen niet eens heel veel van de eerste iPhone. Al op de eerste iPhone werd het thuisscherm gesierd door afgeronde, vierkante icoontjes. Hoewel er nog geen App Store was, had je dus al wel het idee van apps op je telefoon. Vandaag de dag ziet het er allemaal wat gelikter uit, maar het principe is nog steeds hetzelfde.

5. Gesloten

Waar smartphones concurrenten gemakkelijk opengemaakt kunnen worden, zat de iPhone altijd potdicht. Nog steeds. De batterij vervangen kan, maar dan moet je het toestel met een speciale schroevendraaier openmaken en uitkijken dat je vanbinnen niets sloopt. Daarnaast is het geheugen van een iPhone nooit uit te breiden met een micro sd-kaartje. Je koopt genoeg intern geheugen en that’s it. Al kun je tegenwoordig natuurlijk data opslaan in de cloud.

iphone onderdelen

→ Wil je juist weten wat er allemaal nieuw is in de iPhone 6? Check dan onze iPhone 6 review.

Lees meer iPhone 6 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu