Einde lcd-iPhones in zicht: ‘alle 2020 iPhones krijgen oled-display’

Florence Peeters
22 januari 2019, 12:51
2 min leestijd
Einde lcd-iPhones in zicht: ‘alle 2020 iPhones krijgen oled-display’

Apple zou dit jaar voor het laatst een iPhone uit met een lcd-display uitbrengen. Volgens een doorgaans betrouwbare bron kiest het bedrijf uit Cupertino vanaf 2020 voor oled-schermen op alle iPhones.

Lees verder na de advertentie.

Apple verkiest vanaf 2020 oled boven lcd voor alle iPhones

Waar Apple afgelopen jaar tijdens de onthulling van de iPhone XR nog vol trots de techniek achter het zogeheten Liquid Retina-lcd-scherm uitlegde, komt het daar mogelijk sneller dan verwacht op terug. De iPhone XR-opvolger die dit jaar zeer waarschijnlijk verschijnt, kan zomaar de laatste iPhone met een lcd-display zijn.

The Wall Street Journal schrijft namelijk dat Apple ‘de lcd-schermen waarschijnlijk helemaal laat vallen in de 2020-serie van de iPhone’. Het bedrijf zou de voorkeur geven aan oled-schermen om meer flexibiliteit bij het ontwerpen te hebben. Dat stellen mensen die bekend zijn met de productieplannen tegenover het medium.

iPhone XR populariteit

Doordat de iPhone XR mede door dit goedkopere scherm een meer betaalbaar instapmodel is, is het afwachten of dit wel zo blijft. Het is niet duidelijk of dit de prijs van de 2020 iPhones laat stijgen.

The Wall Street Journal suggereerde eerder deze maand al dat Apple in 2020 mogelijk volledig overgaat op oled-schermen voor zijn smartphones. Nu krijgt het gerucht echter steeds meer gedaante.

Japan Display, Apples leverancier van lcd-panelen, is namelijk hard op zoek naar nieuwe investeerders. Dit zou komen doordat Apple na de productie van de iPhone 2019 de stekker uit de levering van lcd-schermen van Japan Display trekt. Daarom heeft het bedrijf nieuwe geldschieters nodig.

Tegenvallende iPhone XR-verkopen mogelijke reden voor oled-overstap

De verkoopcijfers voor de iPhone XR, die minder hoog zijn dan Apple had gehoopt, zouden ook een reden kunnen zijn voor de plotselinge zoektocht naar investeerders van Japan Display.

In het eerste kwartaal van 2018 was Apple verantwoordelijk voor meer dan de helft van de inkomsten van Japan Display. De iPhone-fabrikant verlaagde de productie van de met lcd-uitgeruste iPhone XR afgelopen november al met een derde, wat ook direct een harde klap is voor de Japanse schermproducent.

Lees ook: ‘Apple verlaagt productie van alle nieuwe iPhones, leveranciers gefrustreerd’

Tegelijkertijd is de mindere iPhone-verkoop ook voor Apple een mogelijke beweegreden om niet meer te investeren in lcd. Doordat lcd minder buigbaar is dan oled-varianten, kostte het veel onderzoek en ontwikkeling voor Apple om ook de iPhone XR minimale schermranden te geven.

iPhone XR reserveren

Met name door dit goedkopere scherm konden de kosten voor de XR relatief laag blijven. Nu dit echter niet de gehoopte vruchten blijkt af te werpen qua verkoop, zou Apple wellicht volledig voor oled gaan.

Verder zijn er nog andere geruchten die de volledige overstap naar oled kracht bij zetten. Zo heeft het bedrijf uit Cupertino eerder LG al verzocht om zijn oled-display productie uit te bouwen, en zou het aan een eigen ontwikkelingslocatie in Taiwan voor oled-schermen werken.

Lees meer over de 2019 iPhones

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen