Apple werkt aan ‘noodfunctie’ voor de iPhone

Rutger Otto
5 november 2015, 19:22
2 min leestijd
Apple werkt aan ‘noodfunctie’ voor de iPhone

Apple heeft een nieuwe patent ingediend waarmee gebruikers in een noodsituatie automatisch iemand kunnen laten bellen via Touch ID.

Lees verder na de advertentie.

iPhone noodfunctie

Het patent draagt de titel ‘Nood-modus inschakelen met een vingerafdruk voor een mobiel apparaat’ en werd door Apple ingediend. Met de techniek moeten gebruikers in het geniep een nood-modus (of paniekmodus) in kunnen schakelen door een bepaalde vinger te gebruiken in combinatie met de homeknop en Touch ID.

Wat er daarna mogelijk is, is bijvoorbeeld de iPhone volledig afsluiten van persoonlijke informatie. In principe is het zelfs mogelijk het toestel te resetten. Dat kan van pas komen als de gebruiker bijvoorbeeld onder druk wordt gezet door iemand om het toestel met de vingerafdruk te ontgrendelen.

iphone 6s

Zo kan het werken

Dankzij Touch ID is het sinds de iPhone 5S mogelijk om vingers in te stellen om de iPhone van slot te halen. Apple hint in het patent dat een gebruiker een zogeheten ‘noodvinger’ kan instellen voor als degene in een situatie komt die er om vraagt. Dat is niet alleen handig als je wordt overvallen, maar bijvoorbeeld ook om iemand direct te bellen bij een ongeval.

In het geval dat er een dief in het spel is, zal de nood-modus proberen foto’s te maken of een video te schieten van de overvaller. Volgens Apple zou de iPhone de beelden dan beveiligd over het internet naar de iCloud-account van de eigenaar kunnen verzenden, die vervolgens weer aan de politie getoond kunnen worden. Daarnaast zou de microfoon ingeschakeld kunnen worden om de dief te omschrijven.

Veiligheid

Verdere mogelijkheden van de functie zoals in het patent staan beschreven zijn bijvoorbeeld het laten klinken van een luid alarm dat pas stopt als de gebruiker zich weer veilig voelt. Verder zouden nabije iPhones een hulpsignaal kunnen krijgen om te checken of alles goed gaat.

Dat er nu een patent is ingediend wil overigens niet zeggen dat er ooit zo’n mogelijkheid in de iPhone komt. Maar wat denken jullie, goed idee of niet?

Lees het laatste iPhone 6S-nieuws

Categorieën: Apple, Devices
Thema: Touch ID
Device: iPhone 6S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen