Het iPhone nieuwsoverzicht van week 10 – 2014

Gijs Ettes
8 maart 2014, 12:14
4 min leestijd
Het iPhone nieuwsoverzicht van week 10 – 2014

iPhoned voorziet je zeven dagen per week van het beste en meest actuele nieuws, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je zo nu en dan een belangrijke ontwikkeling mist. Daarom is er elke zaterdag het iPhone nieuwsoverzicht met daarin de belangrijkste nieuwsfeiten in de wereld van Apple.

Deze week staat het iPhone nieuwsoverzicht in het teken van CarPlay, de iPhone als ov-chipkaart, de populariteit van WhatsApp, beeldvullende videoadvertenties voor iOS-apparaten en nieuwe iPhone 6 geruchten. Lees verder en zorg dat je weer helemaal bij bent!

Vervoerders werken aan nieuwe techniek: je iPhone als ov-chipkaart

iphone als ov-chipkaart

Vervoerders willen het over een aantal jaar mogelijk maken om in het openbaar vervoer te reizen met mobiele telefoons, waaronder de iPhone. Die worden dan op dezelfde manier gebruikt als onze ov-chipkaart, dus via de draadloze nfc-technologie. Dat melden de Rotterdamse vervoerder RET en OV-chipkaart leverancier Trans Link Systems (TLS). “De volgende stap is nu het gebruik van bijvoorbeeld mobiel om jezelf aan te melden”, laat RET-directeur Pedro Peters weten. Het lag al langer voor de hand dat onze smartphones in de toekomst gebruikt worden als betaal- en scanmiddel. Reizigers kunnen straks hun telefoon via bluetooth koppelen aan het systeem achter de ov-chipkaart. Momenteel ondersteunt Apple de nfc-technologie niet. Eerder liet Thomas Brinkman van de mobiele betaalapp MyOrder al aan iPhoned weten dat het bedrijf niet achterop in de strijd zal raken. Mocht nfc de overhand krijgen, dan zal de maker van de iPhone heus overstag gaan, is zijn verwachting.

Bijna iedereen blijft WhatsApp gebruiken, ondanks Facebook-overname

WhatsApp iPhone nieuws

De makers van WhatsApp hebben in Nederland bijna een unieke mijlpaal bereikt. Uit cijfers van Forbes blijkt dat om en nabij 9,5 miljoen Nederlanders actief gebruikmaken van de chatdienst. Dat betekent dat ongeveer de helft van onze bevolking het programma gebruikt om berichten naar elkaar te versturen. Brian Acton, mede-oprichter van WhatsApp, vertelde een ander interessant detail. Zo krijgt de app wereldwijd elke dag één miljoen nieuwe gebruikers erbij. De meeste worden volgens de techneut ook meteen een actieve gebruiker, maar wat WhatsApp daarmee bedoelt, wordt in het interview niet duidelijk. WhatsApp groeit in Nederland onverminderd door. In 2012 telde de chatdienst nog 5,5 miljoen Nederlandse gebruikers.

‘iPhone en iPad krijgen beeldvullende videoadvertenties’

beeldvullende videoadvertenties

Geruchten gaan dat iPhone- en iPad-gebruikers nog dit jaar worden gepresenteerd met beeldvullende videoadvertenties die automatisch binnen apps worden afgespeeld. Hierbij kan gedacht worden aan advertenties die starten wanneer je in een game een bepaald level hebt voltooid. Op dit moment moet een gebruiker nog op een mobiele banner klikken om de videoadvertentie te starten, maar daar komt dit jaar mogelijk verandering in. Apple heeft niet gereageerd op de berichtgeving.

‘iPhone 6 gaat verkooprecords verbreken in 2014’

dunne simkaarthouder iPhone nieuwsoverzicht

iPhone 6-fabrikant Foxconn is voornemens dit jaar 90 miljoen toestellen aan Apple te leveren. Dat beweert althans de website Digitimes, die regelmatig geruchten verspreid die niet altijd op de waarheid berusten. De verwachting is dat het totaal aantal verscheepte iPhones dit jaar, mede dankzij de iPhone 6, zal toenemen met maar liefst 23 procent. In 2013 nam het aantal verscheepte iPhones ook al met 13 procent toe, maar dankzij de iPhone 6 zou de toename dit jaar nog hoger kunnen uitvallen. Als de cijfers die Digitimes in handen heeft kloppen, dan kan het zomaar dat de iPhone 6 de verkooprecords die zijn gevestigd door eerdere Apple-toestellen gaat overtreffen. We houden echter een slag om de arm, gezien de toenemende verzadiging van de smartphonemarkt. Mogelijk is daardoor de vraag naar de iPhone 6 lager dan die naar bijvoorbeeld de iPhone 5S.

Mercedes wil CarPlay eind dit jaar in bestaande modellen implementeren

carplay ferrari

Autofabrikant Mercedes heeft het plan om ook oudere modellen te voorzien van CarPlay, de nieuwe feature die iOS in de auto maakt. Mogelijk volgen op termijn ook andere fabrikanten met een soortgelijke Mercedes CarPlay-implementatie, waardoor de software niet alleen met gloednieuwe auto’s werkt. CarPlay maakt het gemakkelijk om telefoongesprekken te voeren, te navigeren, muziek te luisteren en berichten te raadplegen met een druk op de knop of een enkel stemcommando. De functionaliteit kan benaderd worden vanuit de boordcomputer die standaard aanwezig is in een auto, of door een speciale spraakcommandotoets op het stuur in te drukken om Siri te starten. Op die manier moet het mogelijk zijn om de functionaliteiten van je iPhone op een intuïtieve manier te gebruiken, zonder dat je al teveel wordt afgeleid.

→ Bekijk ook ons overzicht met de beste iPhoned iDeals van week 10!

Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's