Nieuwsoverzicht week 37: alles over de nieuwe iPhones en Apple Watch

Wouter Nijsen
13 september 2014, 12:37
4 min leestijd

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een minuut of vijf weer helemaal bijgelezen over alle ontwikkelingen in de wereld van Apple! Dit waren de 5 belangrijkste iPhone nieuwsberichten van week 37.

Lees verder na de advertentie.

Apple onthult iPhone 6: twee verschillende schermformaten

iPhone nieuwsberichten

Na maandenlang wachten was het afgelopen dinsdagavond eindelijk zover: de onthulling van de iPhone 6. Het nieuwe vlaggenschip van Apple komt – zoals verwacht – in twee verschillende modellen: een met een 4,7 inch-scherm en een met 5,5 inch-scherm. Het grotere model luistert naar de naam iPhone 6 Plus  en is van iets betere specs voorzien dan zijn kleinere broertje. De ‘reguliere’ iPhone 6 heeft een  nieuw design en is met 6,9 millimeter weer een stukje dunner dan zijn voorganger. De iPhone 6 Plus is 7,1 millimeter dik en heeft een 5,5 inch scherm met een full-HD (1080p) resolutie.

Beide modellen van de iPhone 6 worden aangestuurd door een A8-processor die zorgt voor verbeteringen wat snelheid en grafische kracht betreft. Volgens Apple is de A8-processor 20 procent sneller dan zijn voorganger, maar is de grootste verbetering op grafisch gebied te vinden. De grafische chip is 50 procent krachtiger en dat moet zorgen voor beelden die de grafische pracht van spelcomputers benaderen.

De vanafprijs van de reguliere iPhone 6 begint bij 699 euro en loopt – naarmate je voor meer opslagruimte kiest – op tot maximaal 899 euro. De vanafprijs van de iPhone 6 Plus bedraagt 799 euro en kan oplopen tot 999 euro voor het 128GB-model. De nieuwe iPhones zijn vanaf 26 september in Nederland te koop.

Tip: door je nu aan te melden voor de KPN mail-alert ben je als eerste op de hoogte van de iPhone 6 (verleng)aanbiedingen en prijzen!

Eindelijk weer een ‘one more thing’: Apple Watch

iPhone nieuwsberichten

Dinsdagavond was er ook zowaar weer een ‘one more thing moment’. De Apple Watch werd uitvoerig getoond en maakte veel indruk. De smartwatch heeft een fijn, metalen design en komt in veel verschillende uitvoeringen. De Watch heeft diverse bewegingssensoren, een speaker en kan verbonden worden met een iPhone. De Apple Watch komt in twee formaten van 38mm (klein) en 42mm (groot) en gaat in de VS 349 dollar kosten. Hoeveel het horloge in Nederland gaat kosten, is nog niet bekend.

In plaats van een verkleinde uitvoering van iOS, heeft de Apple Watch een eigen besturingssysteem dat op verschillende manieren te bedienen is. Natuurlijk is er de mogelijkheid tot touch-besturing, maar het liefst wilt Apple dat je de ‘Digital Crown’ gebruikt. Dit is een draaiknopje aan de zijkant van de smartwatch en is volgens Apple een stuk handiger te gebruiken dan het aanraken van het schermpje. Begin 2015 is het slimme horloge in de winkels te vinden, maar het is nog de vraag wanneer we in Nederland en België de smartwatch kunnen kopen. Ook weten we over bijvoorbeeld de batterijduur nog niets, maar de geruchten gaan dat deze ongeveer een dag moet meegaan.

Apple Pay onthult: contactloos betalen door nfc

iPhone nieuwsberichten

De geruchten gingen al een tijd maar op het iPhone 6 event bevestigde Apple bevestigd dat de nieuwe iPhones nfc-functionaliteit hebben. Met behulp van Apple Pay wordt het mogelijk om op een simpele manier contactloos te betalen met je iPhone 6, 6 Plus of Apple Watch. Touch ID, de vingerafdrukscanner die gelijktijdig met de iPhone 5S geïntroduceerd werd, wordt gebruikt om betalingen veilig te laten verlopen op de iPhone. Ook is er een aparte beveiligingschip, Secure Element genoemd, aanwezig voor extra veiligheid.

Wanneer je al eerder een creditcard aan je iTunes-account hebt gekoppeld, kun je straks  aan de slag met Apple Play. Tenminste, als je in de VS woont, want voor andere landen is het nieuwe betalingssysteem nog niet aangekondigd. Restaurantketens als McDonalds en Subway hebben wel al bekendgemaakt Apple Pay te ondersteunen.

iOS8 te downloaden vanaf 17 september

iPhone nieuwsberichten

Met iOS 8 hebben we afgelopen juni op de WWDC al eens kennisgemaakt. Een officiële releasedatum kregen we destijds nog niet, maar hier kwam afgelopen week verandering in. Twee dagen voordat de iPhone 6 in de VS in de winkels komt (17 september) te liggen, kunnen we aan de slag met iOS 8. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem is echter niet beschikbaar voor alle iDevices omdat sommige toestellen niet snel genoeg zijn. Mocht je nog een iPhone 4, originele iPad of vierde generatie iPod Touch (of ouder) gebruiken, dan blijf je steken op iOS 7.

iPhone 5S en 5C goedkoper, iPhone 4S verdwijnt

iPhone nieuwsberichten

De introductie van de iPhone 6 en 6 Plus heeft tot slot consequenties voor de ‘oudere’ iPhones. De iPhone 5S en iPhone 5C worden allebei goedkoper en de 4S zien we niet meer terug in de App Store. Deze wordt als budgettoestel door de iPhone 5C vervangen. De kleurrijke iPhone is sinds afgelopen week overigens alleen beschikbaar met 8GB aan opslagruimte. De versies met meer opslagruimte zijn door Apple uitgefaseerd.

De iPhone 5S, die nu als midrange toestel gaat fungeren, wordt 100 euro goedkoper en kost nu 599 euro voor het 16GB-model. Voor 649 euro haal je het 32GB model in huis en daarmee heb je ook gelijk de grootste variant. Het 64GB-model is uitgefaseerd en is niet meer te bestellen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen