Nieuwsoverzicht week 9: Siri Nederlandstalig, Apple Watch-event en Apple Pay

Gijs Ettes
28 februari 2015, 12:33
4 min leestijd

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Siri spreekt Nederlands in tweede bèta van iOS 8.3

siri nederlands

We hebben er lang op moeten wachten, maar Siri gaat eindelijk in het Nederlands praten. Dat blijkt uit de tweede bèta van iOS 8.3, die afgelopen week werd uitgebracht. Ook gebruikers uit Denemarken, Zweden, Portugal, Thailand, Turkije en Rusland kunnen vanaf deze bètaversie in hun eigen taal met Siri praten. De digitale assistent werd in 2011 gelanceerd, maar was voorheen niet met onze taal te gebruiken. Wel werd het met iOS 8 mogelijk om Nederlandse woorden aan Siri te dicteren. iOS 8.3 staat verder in het teken van draadloze opties voor CarPlay, tweestapsverificatie voor Google-accounts en de gebruikelijke bugfixes. Lees ook: waarom het goed is dat Siri eindelijk Nederlands gaat spreken.

Apple onthult op 9 maart meer over de Apple Watch

Apple Watch-event

Apple heeft uitnodigingen verstuurd voor een Apple Watch-event waar naar verwachting meer uit de doeken gedaan over de aanstaande smartwatch. Het evenement vindt op 9 maart plaats en zal waarschijnlijk ingaan op zaken als de accuduur, features en prijzen van de Apple Watch. Ook is het nog onduidelijk in welke landen het apparaat als eerste wordt gelanceerd, en met welke accessoires de smartwatch werkt. Zoals we van Apple gewend zijn, is de uitnodiging vrij vraag. Het bedrijf heeft gekozen voor een ontwerp met meerdere kleuren en de woorden ‘Spring Forward’ als ondertitel. Dit lijkt te duiden op de zomertijd in de Verenigde Staten, die dit jaar in de nacht van 8 op 9 maart plaatsvindt. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar de Apple Watch. Bij de lancering van het apparaat moeten er volgens analisten maar liefst 100.000 apps beschikbaar zijn.

‘Apple Pay komt nog voor het einde van 2015 naar Europa’

Apple Pay in Europa

Apple Pay wordt voor het einde van dit jaar beschikbaar gemaakt in Europa, zo meldt iGen.fr. Tijdens een bezoek aan Berlijn zou Tim Cook aan een Apple Store-medewerker hebben verteld dat Apple Pay in Europa voor eind dit jaar op de planning staat. Daarmee komt er eindelijk duidelijkheid over de release van Apple Pay in Europese landen. De mobiele betaaldienst van Apple is momenteel alleen in de Verenigde Staten te gebruiken. Het blijft echter onduidelijk wanneer we in Nederland en België met Apple Pay aan de slag kunnen. Tim Cook zou het over Europa in het algemeen hebben, maar geen specifieke landen hebben genoemd.

Apple zoekt mensen voor ‘virtual-reality project’

apple virtual reality

Een aantal vacatures van Apple lijken erop te wijzen dat het bedrijf toch echt bezig is aan software en hardware voor een virtual reality-project. De geruchten dat het bedrijf werkt aan toepassingen voor virtual en augmented reality circuleren al een tijdje over het internet, maar een recente vacature wijst wederom op de komst van zo’n project. Apple is op zoek naar een Senior Display Systems Engineer voor ‘innovatieve displays voor virtuele omgevingen’. Het bedrijf zoekt iemand die dit soort schermen kan onderzoeken, maar ook ingezet kan worden om hardware en software voor virtual reality te ontwerpen en selecteren. Voor de software-afdeling wordt nog een aparte Senior Display Software Engineer gevraagd. Vorig jaar november zocht het bedrijf uit Cupertino al naar ontwikkelaars die apps voor virtual reality kunnen maken. In de baanomschrijving stond toen dat de ontwikkelaar apps in virtual reality-systemen moet kunnen integreren en dat het overweg moet kunnen met 3D-beelden, virtual reality en augmented reality.

iWork voor iCloud is nu voor iedereen beschikbaar

iwork voor icloud iphone nieuws

Vanaf nu kan iedereen een Apple ID aanmaken om kosteloos gebruik te maken van de handige programma’s Pages, Numbers en Keynote via iCloud.com. Met deze programma’s krijgen gebruikers toegang tot een tekstverwerker, kunnen ze presentaties maken en spreadsheets bijhouden. Daarvoor hoeft niets gedownload te worden, de programma’s zijn vanuit de browser beschikbaar. Wel dienen gebruikers dus een Apple ID aan te maken, wat eveneens gratis is. Bij aanmelding krijgt iedereen 1GB aan opslagruimte voor iCloud, zodat je documenten in de cloud van Apple kunt opslaan. Voorheen was Apples iCloud dienst alleen beschikbaar voor mensen die een iOS-apparaat of een Mac gebruikten. Met Apples nieuwe web-only programma’s hoopt Apple nieuwe gebruikers aan te trekken. Een logische move, want Microsoft bood op dezelfde manier al programma’s uit Office aan, zoals Word en Excel, waarvan de apps op iOS ook gratis te gebruiken zijn.

Lees ook: de 7 beste Nederlandse apps van februari 2015.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen