Nieuwsoverzicht week 52: iPhone XR, nieuwe iPad mini en onze eindejaarsvideo

Wouter Nijsen
29 december 2018, 16:12
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 52: iPhone XR, nieuwe iPad mini en onze eindejaarsvideo

Deze week niet al het Apple-nieuws kunnen volgen? Geen paniek. Dit is het belangrijkste iPhone-nieuws van de afgelopen dagen op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

‘Siri loopt steeds verder achter op Google Assistent’

offline siri

Onderzoeksbureau Loop Ventures deed een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de populairste digitale assistenten: Siri van Apple, de Google Assistent, Microsoft’s Cortana en Amazon Alexa. Iedere stemassistent kreeg 800 vragen voorgelegd, om zo de verschillende antwoorden te kunnen vergelijken. De resultaten zijn slecht nieuws voor Apple. Siri begreep 99 procent van de 800 vragen, maar gaf in slechts 74 procent van de gevallen het juiste antwoord. Dit is een teleurstellend resultaat vergeleken bij een eerder onderzoek deze zomer. Toen had Siri het namelijk in 78,5 procent van de gevallen het bij het juiste eind.

→ Lees verder over het onderzoek naar de kwaliteit van stemassistenten

‘Nieuwe iPad mini krijgt flitser voor camera en werkt met Apple Pencil 2’

ipad mini

De iPad mini 5 krijgt een horizontale camera-opstelling aan de achterkant. Hierdoor is er naast een sensor ook ruimte voor een flitser. Dat kan worden opgemaakt uit een door Slashleaks gedeelde foto. De insider plaatste een foto op Twitter, waarop de achterkant van een beschermhoes voor de nieuwe iPad mini te zien is. Hierbij vallen een paar dingen op. Zo lijkt het erop dat de compacte iPad mini een flitser krijgt. Dit is handig, omdat je ook in het donker foto’s kunt maken. Zijn voorganger, de iPad mini 4, heeft geen flitser, maar de onlangs uitgekomen iPad Pro (2018) wel.

→ Lees verder over de features van de iPad mini 5

‘Apple lokt veel Android-gebruikers met betaalbare iPhone XR’

iPhone XR

Het onderzoeksbureau Consumer Intelligent Research Partners (CIRP) stelt dat er dit jaar meer mensen van Android naar de iPhone zijn overgestapt dan in voorgaande jaren. Toen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus in september 2017 werden uitgebracht, kwam 12 procent van alle iPhone-kopers van een Android-toestel. Bij de iPhone X, die iets later verscheen, was dit 11 procent. Volgens het rapport van CIRP kwam dit jaar 16 procent over van een Android-telefoon. 82 procent van alle iPhone-kopers had al een iPhone. De groei zou voornamelijk te maken hebben met de iPhone XR, die voor Android-gebruikers het meest interessant zou zijn door de lagere prijs.

→ Lees verder over waarom de iPhone XR populair is bij Android-gebruikers

‘Sony voert productie van 3D-camera’s op voor Apple’

iPhone videofuncties

Sony gaat de productie van 3D-camera’s opvoeren om aan de vraag van verschillende smartphonefabrikanten te voldoen. Hier zou Apple bij zitten. De techniek van Sony is een zogeheten time of flight-systeem (TOF). Hierbij wordt gemeten hoe lang het duurt voordat een lichtpuls een oppervlak raakt en weer terug komt. Dit zou accurater werken dan het TrueDepth-systeem van Apple, en daarnaast beter functioneren op langere afstanden. Dat zou dan kunnen betekenen dat je je iPhone minder dicht bij je gezicht hoeft te houden om te ontgrendelen. TOF kan ook worden gebruikt voor de camera’s aan de achterkant van de iPhone, waarbij het in augmented reality-applicaties kan helpen en zorgt voor snellere en betere autofocus.

→ Lees verder over de productie van 3D-camera’s voor Apple

Eindejaarsvideo 2018: terugblik, vooruitblik en onze favoriete Apple-producten

Het jaar zit er weer bijna op, maar niet voordat we afsluiten met een uitgebreid jaaroverzicht. Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen in 2018, en welke producten en software-updates heeft Apple allemaal uitgebracht? Lars bespreekt het in deze extra lange video met je. Ook kijken we vooruit naar 2019, want wat zou Apple van plan zijn met de iPhones en alle andere apparaten? Tot slot zetten we onze drie favoriete Apple-producten van 2018 op een rijtje. Bekijk gauw de video hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen