Nieuwsoverzicht week 50: iPhone populair in Nederland en iOS 8.1.2
Wouter Nijsen

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPhone erg in trek onder Nederlandse smartphonebezitters

iphone-bezittersVan alle Nederlanders die een smartphone hebben, is 23 procent in het bezit van een iPhone. Een behoorlijk percentage, maar Apple blijft op de tweede plaats staan. Samsung is – niet heel verrassend – marktleider in Nederland. De rest van de markt is voor kleinere smartphonemakers zoals Sony, HTC en Huawei, zo schrijft Telecompaper in het Dutch Smartphone User Report 2014 van het derde kwartaal.  In tegenstelling tot die bedrijven slaagt Apple er wel in om meerdere producten aan dezelfde klant te verkopen. Gebruikers willen blijkbaar in Apples ecosysteem blijven, want meestal hebben iPhone-bezitters ook een iPad. Een kwart van de mensen met een iPhone kiest voor een tablet van een ander merk.

Apple rolt iOS 8.1.2 uit en lost ringtone-probleem op

iPhone agenda delenEerder deze week is iOS 8.1.2 door Apple uitgerold. Dit is een relatief kleine update die tussen de 17MB (iPhone 5S) en 26MB (iPhone 6 Plus) weegt. Uit de beschrijving van de software-update valt te lezen dat iOS 8.1.2 voornamelijk bugs oplost. Eén daarvan is een probleem waardoor ringtones die via de iTunes Store zijn gekocht mogelijk zijn verwijderd van je iPhone, iPad of iPod Touch. Dit zou nu verholpen moeten zijn. De volgende grote iOS-update, iOS 8.2, verschijnt naar verwachting begin volgend jaar en introduceert dan onder meer ondersteuning voor de Apple Watch.

iOS 8 nu op 63 procent van alle iOS-toestellen

ios 8Langzaam maar zeker stijgt het aantal installaties van iOS 8. Sinds 27 oktober is de adoptie van iOS 8 met elf procent gestegen. De laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem had wat opstartproblemen, aangezien het kampte met hardnekkige bugs. Verder wordt iOS 7 steeds minder populair. Momenteel staat dat besturingssysteem nog geïnstalleerd op 33 procent van alle iOS-devices. De aantallen worden wekelijks gepresenteerd op Apples ondersteuningspagina voor ontwikkelaars. Het gaat om eigen cijfers, maar analysedienst MixPanel meet het gebruik ook en komt zelfs op een iets hoger percentage van 63,94 procent.

‘Bose-producten komende week terug in Apple Store’

Apple Store BoseOp 17 oktober verdwenen de producten van Bose plots uit de Apple Store. Hierbij ging het zowel om de fysieke winkels als de online Apple Store. De producten van Bose zijn inmiddels terug in de Amerikaanse Apple Store, maar in de Nederlandse winkels ontbreken ze nog. De verwachting is dat de ze vanaf komende week ook weer in ons land verkrijgbaar zijn. Waarom de Apple Store Bose opeens uit haar assortiment haalde, is niet officieel toegelicht. Mogelijk zou het te maken hebben met een patentzaak tussen Bose en Beats. Eerstgenoemde zou een verkoopverbod op Beats-producten hebben geëist, wat voor frictie zorgde aangezien Beats sinds enkele maanden eigendom is van Apple.

Klassieke iPod classic grote hit op online veilingsites

ipod classicHet lijkt er op dat de iPod classic weer helemaal in is. Twee maanden na zijn definitieve uitfasering brengt de mp3-speler voornamelijk op eBay veel geld op. Sinds het moment dat de iPod classic definitief uit het assortiment van Apple verdween, zijn er op eBay al ruim 3000 exemplaren van de mp3-speler verkocht. Op de veilingsite wordt de iPod classic voor honderden euro’s meer dan voorheen aangeboden. De bedragen die worden betaald, lopen zelfs op tot zo’n 850 euro, honderden euro’s meer dan het bedrag waarvoor de iPod aanvankelijk werd verkocht. Ook refurbished modellen, gebruikte iPods die door Apple zijn gerepareerd, zijn aanzienlijk duurder dan voorheen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.