Nieuwsoverzicht week 49: 4-inch iPhone in 2015 en Firefox voor iOS

Wouter Nijsen
6 december 2014, 13:00
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 49: 4-inch iPhone in 2015 en Firefox voor iOS

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een minuut of vijf weer helemaal bijgelezen over alle ontwikkelingen in de wereld van Apple! Dit was het belangrijkste iPhone nieuws van week 49.

Lees verder na de advertentie.

‘Firefox-browser komt eindelijk naar iOS’

firefox ios

Het opensourceproject Mozilla heeft regelmatig gezegd de Firefox-browser niet voor iOS uit te brengen, omdat Apple derde partijen niet hun eigen web engine laat gebruiken. Dat is de software die de code achter websites naar de pagina omzet die gebruikers krijgen te zien. En die software moet dus van Apple zijn. Firefox heeft lang gezegd alleen met eigen software een browser voor iOS te willen maken. Dinsdagnacht kwam er echter ander nieuws naar buiten. Tijdens een intern Mozilla-event is er namelijk gesproken over de Firefox-browser voor iOS. Een bestuurder schreef vervolgens op Twitter: “We moeten zijn waar onze gebruikers zijn, dus we brengen Firefox naar iOS.”

‘Apple verwijderde stilletjes liedjes van iPod-bezitters’

Tussen 2007 en 2009 heeft Apple muziek van iPods verwijderd die niet van iTunes afkomstig was. Dat kwam aan het licht tijdens de iPod-rechtszaak tegen Apple. Muziek werd gedurende die jaren verwijderd als Apple zag dat gebruikers de nummers bij een concurrent hadden gekocht. Dat schrijft de Wall Street Journal. Gebruikers kregen geen bericht dat hun muziek van de iPod werd afgehaald. Als een iPod gekoppeld werd aan iTunes, werd er gecheckt op muziek van andere bronnen. Als dat werd gevonden, gaf iTunes een foutmelding. Gebruikers moesten hun mp3-speler dan via de fabrieksinstellingen herstellen. Alle muziek werd tijdens het proces verwijderd en iTunes synchroniseerde niet met muziek van andere muziekmappen, waardoor die andere nummers niet terug werden gezet.

Lanceert Apple in 2015 toch weer een 4-inch iPhone?

iPhone 4S sneller

Volgens geruchten afkomstig van partijen uit de toeleveringsketen van Apple, brengt het bedrijf uit Cupertino in 2015 toch weer een kleinere iPhone uit. De 4-inch iPhone zou gericht zijn op bediening met één hand. Bij de iPhone 6 en 6 Plus is hiervoor een bereikbaarheid-functie in het leven geroepen, maar echt ideaal is die niet. De nieuwe iPhone moet gemakkelijk met één hand te bedienen zijn en aantrekkelijk zijn voor vrouwelijke gebruikers. De geruchten zijn afkomstig echter van de relatief onbekende Chinese site Feng en we nemen ze vooralsnog dan ook met een korreltje zout.

‘Apple’s marktaandeel in Europa stijgt dankzij iPhone 6′

iPhone 6 kopen

De iPhone 6 doet het goed in Europa. Het topmodel van Apple heeft de afgelopen maanden een flink deel van de smartphonemarkt veroverd en presteert vooral in Groot-Brittannië goed. Onderzoeksbureau Kantar analyseerde de smartphonemarkt in de maanden augustus, september en oktober en kwam erachter dat het aandeel van iOS in Europa is gestegen met 5,7 procent tot 20,7 procent. Die stijging is vooral te danken aan de lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Android is met 69,4 procent nog steeds marktleider, maar zag het aandeel met 2,5 procent licht dalen. Beide platforms worden op afstand gevolgd door Windows Phone, met een licht gedaald aandeel van 8,7 procent.

Downgraden naar iOS 8.1 kan niet meer

ios 8.1 downgraden

Bij elke lancering van een nieuwe besturingssysteem voor mobiele apparaten geeft Apple gebruikers een tijdje de kans om terug te gaan naar een eerdere versie van iOS. Dat is bijvoorbeeld handig als je merkt dat je iPhone ineens wel heel langzaam is geworden na de update. Apple heeft na de introductie van iOS 8.1.1 twee weken de tijd gegeven om terug te gaan naar iOS 8.1. Die weken zijn nu om en downgraden kan nu niet meer. Hou er dus rekening mee dat als je nu iOS 8.1 hebt geïnstalleerd en je wil updaten naar iOS 8.1.1, dat je dan niet meer terug kan.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's