Nieuwsoverzicht week 47: iOS 8.1.1 release en iPhone 6 Plus problemen
Wouter Nijsen

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een minuut of vijf weer helemaal bijgelezen over alle ontwikkelingen in de wereld van Apple! Dit was het belangrijkste iPhone nieuws van week 47.

iOS 8.1.1 is nu te downloaden

ios 8Begin deze week rolde Apple iOS 8.1.1 uit, een relatief kleine maar belangrijke update. Vooral voor gebruikers van de iPhone 4S en de iPad 2 is de update belangrijk, want de performance van deze apparaten werd aanzienlijk minder nadat deze geüpdatet waren naar iOS 8. De update moet voor een betere performance en stabiliteit zorgen op de oudere devices, zodat ze minder traag aanvoelen. Zoals je vast al hebt meegekregen was iOS 8 niet bugvrij en daarom verhelpt versie 8.1.1 enkele vervelende bugs waar veel gebruikers last van hadden. Het is nog echter even afwachten in hoeverre we na de update naar iOS 8.1.1 nog tegen gekke foutjes aanlopen.

‘Beats Music vanaf volgende iOS-update standaard-app’

apple beats musicVolgens de Financial Times wordt muziekdienst Beats Music met de volgende update van iOS standaard meegeleverd. Eerdere geruchten meldden dat Beats een plekje zou krijgen binnen iTunes. Recode berichtte dat Apple de prijs van Beats Music zou willen verlagen van 10 naar 5 dollar per maand. Daarmee zou Apple keihard de concurrentie aangaan met diensten als Spotify en Rdio. Zoals de Financial Times er nu over bericht lijkt het echter dat Apple Beats Music naast iTunes wil laten bestaan. Klanten kunnen dan kiezen om muziek te kopen of te streamen met een abonnement.

App Store labelt gratis apps nu met ‘Download’

App Store knopApple heeft een kleine wijziging in de App Store doorgevoerd. Waar gratis applicaties voorheen als ‘gratis’ werden aangeduid, zijn ze nu van een andere knop voorzien. Vanaf nu worden de apps, met of zonder in-app-aankopen, gelabeld met ‘Download’. Apple stond al enige tijd onder druk van de Europese Commissie vanwege het feit dat gratis apps met in-app aankopen als ‘gratis’ werden bestempeld, terwijl dit vaak niet helemaal het geval is. De ‘gratis’-knop zou volgens de Europese Commissie te misleidend zijn, omdat veel apps middels in-app-aankopen wel om aanvullende kosten vragen.

iPhone 6 Plus-bezitters melden vervelende cameraproblemen

iPhone cameraOp het Amerikaanse Apple-forum geven diverse gebruikers aan dat hun iPhone 6 Plus camera niet meer naar behoren werkt, na slechts enkele weken gebruik. Zo meldt een gebruiker dat de camera onscherp fotografeert, ook na het sluiten van geopende apps, het herstarten van de iPhone en het herstellen van de fabrieksinstellingen. Andere gebruikers ondervinden problemen bij het nemen van video’s. Het beeld raakt vervormd en er zijn duidelijke klikjes hoorbaar wanneer de camera gebruikt wordt. Hieruit valt op te maken dat de kans groot is dat de optische beeldstabilisatie de boosdoener is. Apple heeft nog niet op de problemen gereageerd.

iOS 8.1.1 maakt iPad 2 en iPhone 4S stabieler, maar nauwelijks sneller

iPhone 4S snelleriOS 8.1.1 moest ervoor zorgen dat de iPhone 4S en iPad 2 beter overweg kunnen met iOS 8, maar dit is maar gedeeltelijk het geval. Dit concludeerde Ars Technica nadat het de prestaties van de iPhone 4S en ander apparaten in combinatie met iOS 8.1.1 aan de tand voelde. Wanneer je de snelheden tussen iOS 8 en 8.1.1 vergelijkt, valt op dat de verschillen miniem zijn. Wel wordt Safari na de updateaanzienlijk sneller ingeladen en ook het starten van de app gaat iets vlotter. Daarnaast is de stabiliteit van iOS 8.1.1 op A5-apparaten in het algemeen beter. Hierdoor zul je in de praktijk bijvoorbeeld merken dat apps minder vaak crashen en het multitasken iets sneller verloopt.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.