Nieuwsoverzicht week 43: iPhone 6 problemen en iOS 8.1 release
Wouter Nijsen

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een minuut of vijf weer helemaal bijgelezen over alle ontwikkelingen in de wereld van Apple! Dit was het belangrijkste iPhone nieuws van week 43.

Apple verkoopt recordaantal iPhones, maar minder iPads

apple verkoopcijfersApple heeft het fiscale jaar 2014 met recordcijfers afgesloten. De verkopen van het afgelopen kwartaal werden afgelopen week bekendgemaakt en vooral de 39 miljoen iPhones dragen bij aan het succes. In totaal werden in het laatste kwartaal 39,3 miljoen iPhones verkocht. Dit is maar liefst 16 procent meer dan vorig jaar rond deze tijd, toen er in de maanden juli, augustus en september zo’n 37,8 miljoen iPhones verkocht werden. Er is niet bekendgemaakt welke modellen het best (en minst goed) hebben verkocht. Overigens werden niet met alle Apple-producten records verbroken. Zo verkocht de iPad het afgelopen kwartaal het slechtst in 2,5 jaar: 12,3 miljoen stuks. Vorig jaar waren dat er nog 14,1 miljoen in dezelfde periode.

iOS 8.1 is hier: dit moet je weten voordat je updatet

ios 8.1 downloadenSinds een aantal dagen is iOS 8.1, een kleine update die toch een aantal belangrijke nieuwe functies introduceert, te downloaden. Zo kan iedereen die iOS 8.1 installeert, meedoen met de iCloud-fotobibliotheek beta. Met deze functie bewaar je al je foto’s in iCloud, zodat je vanaf alle apparaten toegang hebt tot je plaatjes. Ook heeft het mapje ‘Onlangs toegevoegd’, dat in iOS 8 werd geïntroduceerd, plaatsgemaakt voor de ouderwetse filmrol. Daarnaast probeert Apple met iOS 8.1 alle iDevices beter met elkaar te verbinden. Zo kun nu een app openen op je iPhone, om er vervolgens mee verder te gaan op de Mac of andersom. Ook kun je je telefoon opnemen met Mac of iPad als deze gelinkt zijn met je iPhone. In de VS staat iOS 8.1 voornamelijk in het teken van Apple Pay. De betaaldienst is nu voor Amerikanen beschikbaar, maar in Nederland en België moeten we er nog even op wachten.

Check ook onze iOS 8 gids met handige tips en trucs.

iPad Air 2 verslaat iPhone 6 met gemak in benchmarktest

iPad Air 2 snellerVorige week donderdag maakte Apple op haar oktober-evenement bekend dat de nieuwe iPad Air 2 wordt aangestuurd door de A8X-chip. Uit recente tests blijkt dat deze een stuk krachtiger is dan zijn voorganger. Sterker nog, de dunste iPad ooit verslaat de iPhone 6 en 6 Plus met gemak. Primate Labs, de ontwikkelaar achter het benchmarkprogramma Geekbench, kwam na een uitgebreide test tot de conclusie dat de Air 2 55 procent sneller is dan de nieuwe iPhones. Dat de iPad Air 2 sneller is dan vorige apparaten was wellicht te verwachten, maar het gat tussen de tablet en de recent verschenen iPhones is wel erg groot. In de grafiek hiernaast zie je het grote verschil, dat neerkomt op 55 procent.

Nieuw probleem met iPhone 6: ‘de plastic randjes verkleuren’

iphone 6 verkleurtZouden de nieuwe iPhones eerst buigen in je broekzak, nu zouden ook de plastic witte randjes verkleuren. De website BGR heeft gebruikers gesproken wiens iPhone 6 verkleurd is in hun broekzak. Het zou gaan om de verf van spijkerbroeken die aan de antennerandjes blijft zitten. Volgens BGR ondervinden sommige mensen die geen hoesje om hun iPhone hebben er last van. De verkleuring zou vooral komen omdat mensen hun iPhone vaak in en uit hun broekzak halen.

‘WhatsApp krijgt eindelijk een belfunctie’

whatsapp bellen iphone nieuwsDe geruchten dat met WhatsApp bellen mogelijk wordt, gaan al een behoorlijke tijd, maar de functie is in de huidige app nog steeds niet aanwezig. Vorige maand werd ontdekt dat er inderdaad een belfunctie voor de populaire app aanstaande is. Nu de laatste WhatsApp-beta voor testers uit is, zijn de geruchten nog sterker. Onze collega’s van AppleSpot geven aan dat de beta een belknop heeft, die naast het gezicht van een contact wordt weergegeven. Momenteel wordt die nog gebruikt om een telefoongesprek via de standaard Telefoon-app te starten, maar mogelijk werkt dat in de uiteindelijke versie gewoon via WhatsApp. De belfunctie zou hetzelfde kunnen werken als bellen via Facebook Messenger met behulp van wifi.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.