Nieuwsoverzicht week 43: iOS 9.1 en Popcorn Time-boetes

Redactie
24 oktober 2015, 15:45
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 43: iOS 9.1 en Popcorn Time-boetes

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Apple maakt iOS 9.1 beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod touch

ios 9 gebruikersdata

iOS 9.1 is de eerste grote update sinds de release van iOS 9 in september. De update is nu voor iedereen beschikbaar en brengt een aantal veranderingen met zich mee. Allereerst zijn er meer dan 150 nieuwe emoji aanwezig, waarmee je je berichtjes op je iOS-apparaat tot leven laat komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een middelvinger-, taco-, burrito- of eenhoorn-emoji. OS 9.1 geeft ook de Live Photos, die met de iPhone 6S werden geïntroduceerd, een kleine update. Een nieuwe optie voor de Berichten-app maakt het mogelijk om foto’s bij contactpersonen uit te schakelen. Je kunt iOS 9.1 downloaden door op je iOS-apparaat naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ te gaan, waarna de update automatisch verschijnt.

Stichting Brein verwacht snel boetes voor Popcorn Time-gebruikers

Popcorn Time ios

Brein-directeur Tim Kuik zal niet verbaasd zijn als er ‘binnen een maand’ toch een boete bij Nederlandse Popcorn Time-gebruikers op de mat valt. Brein klaagt zelf dan geen individuen aan, de stichting werkt wel samen met rechthebbenden van de films. “Individuele rechthebbenden zien dat hun film of serie populair is via illegaal gebruik, waardoor ze inkomsten mislopen”, zegt Kuik. “Zij kunnen zelf een schadeclaim inbrengen en ik sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd staat te gebeuren.” Om individuen aan te klagen moeten rechthebbenden overigens wel de medewerking krijgen van providers. Het is maar de vraag of zij daartoe verplicht zijn. In Nederland is tot op heden nog niemand beboet voor het gebruik van Popcorn Time.

OS X El Capitan update uitgebracht met Office 2016-fix

os x el capitan

OS X 10.11.1 is nu beschikbaar voor iedereen. De gratis update is via de App Store op de Mac te downloaden en is de eerste update sinds El Capitan uitkwam op 30 september. In OS X 10.11.1 zijn een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd voor prestaties, maar ook een aantal dingen toegevoegd. De meest in het oog springende vernieuwing is de komst van ruim 150 nieuwe emoji. Druk je nu op Ctrl + Cmd + Spatiebalk, dan open je het emoji-venster, waar je de nieuwe afbeeldingen kunt vinden. Een belangrijke verbetering is verder de update voor Office 2016-gebruikers. Veel mensen die apps als Word of Excel uit de 2016-editie gebruikten meldden dat er problemen waren met de Microsoft-apps. Zo crashten de programma’s constant waardoor er niet meer mee te werken viel.

Apple TV verkoop start op 26 oktober

apple tv

Apple heeft officieel bekendgemaakt vanaf welke datum de nieuwe Apple TV in de winkels ligt. Eerder werd in geruchten al gesproken van september, oktober en zelfs november. Tijdens de WSJ.D Live-conferentie in Laguna Beach, Californië liet Tim Cook weten dat de Apple TV vanaf 26 oktober in de winkels ligt. De online Apple Store in de VS vermeldt nog steeds coming soon en een prijs van 149 dollar voor de 16GB-versie. Of dit betekent dat we de slimme digitale media-ontvanger ook nog deze maand kunnen verwachten, is nog onduidelijk en ook de prijs in Nederland is niet bekend. Volgens geruchten zal het kastje 179 euro (16GB) gaan kosten in Europa en is het leverbaar vanaf 5 november. De versie met 64GB opslag is 60 euro duurder.

Apple: ‘Onmogelijk om in te breken op nieuwere iPhones’

Touch ID

Vanaf iOS 8 bevat Apples besturingssysteem een extra versleutelingsmechanisme dat het onmogelijk maakt om data aan iPhones te onttrekken. Dat laat Apple weten in een rechtszaak, waarin het bezwaar maakt tegen het verzoek van de Amerikaanse overheid om in te breken op een telefoon van een verdachte. Volgens het bedrijf is het in recentere iOS-versies gewoonweg onmogelijk om zonder pincode of wachtwoord toegang te krijgen tot telefoondata. Gegevens en bestanden zijn vanaf iOS 8 standaard versleuteld, in tegenstelling tot data op een telefoon met bijvoorbeeld iOS 7 of oudere versies. Aangezien de adoptie van iOS 9 aardig vlot verloopt en een groot deel van de overige iPhone-gebruikers gebruikmaakt van nieuwere versies, zijn het gros van de telefoons niet door derden te kraken.

Categorieën: Apps, Devices, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen