Nieuwsoverzicht week 41: iPhone 6S in Nederland en nieuwe Apple TV
Redactie

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Apple lanceert de iPhone 6S (Plus) in Nederland

iphone 6s previewDe iPhone 6S en iPhone 6S Plus zijn vanaf gisteren eindelijk officieel verkrijgbaar in Nederland en België. Beide toestellen waren sinds vorige week al te reserveren en liggen nu dan ook daadwerkelijk bij de Apple Store en resellers in de schappen. De iPhone 6S en 6S Plus zijn los verkrijgbaar vanaf respectievelijk 749 en 859 euro, waarmee de toestellen een paar tientjes duurder zijn dan hun voorgangers uit 2014. Ga je liever voor een iPhone 6S met abonnement, dan vind je op deze pagina de beste aanbiedingen op een rijtje. Je kunt tevens onze iPhone prijsvergelijker gebruiken om zelf te filteren op model, aantal sms/minuten, databundel en meer. Zo stel je precies het abonnement samen dat aan jouw wensen en voorkeuren voldoet.

‘Nieuwe Apple TV eind oktober te bestellen in online Apple Store’

apple tv apple-event samenvattingDe nieuwe Apple TV is later deze maand in de online Apple Store te bestellen. Een week later, in de eerste week van november, is de settopbox ook in fysieke winkels te koop. De Apple TV zou volgens bronnen van 9to5Mac begin november worden geleverd aan de personen die het apparaat online hebben besteld. Dit betekent dat het nog even kan duren voordat je de settopbox daadwerkelijk binnenkrijgt, ook wanneer je ‘m op tijd hebt besteld. Eerder maakte Apple al bekend dat de Apple TV in oktober beschikbaar zou worden. Een exacte datum werd toen echter niet genoemd.

iPad Pro vanaf november verkrijgbaar in Nederland

ipad proVanaf november kun je de iPad Pro kopen in Nederland en België, zo is nu te lezen in de Nederlandse online Apple Store. Welk bedrag je voor de tablet met 12,9 inch-scherm moet neertellen is niet bekendgemaakt. Nederland behoort daardoor waarschijnlijk tot de eerste reeks landen waar de iPad in de winkels zal liggen. Wat de prijs van de tablet wordt, staat helaas nog steeds niet vermeld. In de Verenigde Staten is de prijs al wel bekend. Hier betaal je 799 dollar voor de 32GB-variant en 1079 dollar voor de 128GB-versie. Het is nog niet mogelijk om de iPad Pro via de Apple Store te pre-orderen.

iOS 9 op 57 procent van de iOS-apparaten geïnstalleerd

ios 9 gebruikersdataApple toont regelmatig updates op de App Store-pagina voor ontwikkelaars hoe het is gesteld met de verspreiding van iOS-versies over iDevices. De laatste cijfers tonen dat momenteel 57 procent van de toestellen op iOS 9 draait. Twee weken geleden was dat nog 50 procent. Hoewel het niet meer zo snel gaat als in de eerste week, stijgt het aantal installaties nog steeds. Inmiddels draait iOS 8 nog op 33 procent van de toestellen. Op 10 procent staat nog een versie van iOS 7 of nieuwer. Vergeleken met de iOS 8 adoptie vorig jaar, gaat iOS 9 als een speer. Een jaar geleden was iOS 8 namelijk op 47 procent van alle iOS-toestellen geïnstalleerd. De installatie van iOS 9 was dan ook een record: nooit eerder werd een iOS-update zo massaal binnengehaald.

Apple: minimaal verschil in accuduur tussen iPhone 6S-modellen

iphone 6s populairderVolgens Apple is er weinig verschil in accuduur tussen de A9-chips die door Samsung en TSMC zijn gefabriceerd voor de iPhone 6S. Gebruikers op fora en Reddit meldden eerder dat de chip van TSMC goed was voor een langere accuduur. Aanvankelijk werd gedacht dat de kleinere chip van Samsung krachtiger en energiezuiniger zou zijn, maar het tegendeel werd aangetoond met verscheidene Geekbench-tests die afgelopen week op het web opdoken. Daaruit bleek dat de chip van TSMC, die op een andere manier wordt ontwikkeld en daardoor groter is, ervoor zorgt dat de iPhone 6S zo’n twee uur langer meegaat op één acculading. In een statement geeft Apple aan dat de tests die zijn verschenen misleidend zijn, omdat ze de processor continu zwaar belasten en daarmee niet representatief zijn voor praktijkgebruik.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.