Nieuwsoverzicht week 39: iPhone 6S preview, watchOS 2 en nieuwe iOS-versie
Redactie

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Onze eerste indrukken van de iPhone 6S

iphone 6s preview 4Sinds gisteren is de iPhone 6S eindelijk verkrijgbaar, zij het in een beperkt aantal landen. Het toestel komt iets later naar de Benelux, al hebben wij al een exemplaar kunnen bemachtigen. Net als veel andere Apple-fans hebben we ervoor gekozen om onze iPhone 6S in Duitsland te kopen. Het toestel is daar net iets eerder en goedkoper verkrijgbaar. In Nederland wordt het nieuwe vlaggenschip van Apple op 2 oktober verwacht, net als de iPhone 6S Plus overigens. In de iPhone 6S preview lees je onze eerste ervaringen met het toestel. Onze uitgebreide review volgt eind volgende week, als we de iPhone 6S wat beter aan de tand hebben kunnen voelen. Dan kunnen we ook een beter oordeel vellen over de prestaties, het gebruiksgemak en de accuduur.

Apple maakt watchOS 2 beschikbaar voor Apple Watch

watchos 2 apple watchHet nieuwe watchOS 2 werd vorige week uitgesteld, maar is deze week alsnog uitgebracht. De update zorgt er verder voor dat apps van derden direct op het horloge draaien en voortaan toegang hebben tot functies als de Digital Crown, versnellingsmeter, luidspreker, microfoon en hartslagsensor. Dit is voor zowel gebruikers als app-ontwikkelaars handig, aangezien apps hiermee veel functioneler worden. Een andere verbetering die Apple Watch-gebruikers zullen toejuichen, is de mogelijkheid om zelf uurwerken in te stellen. Je kunt een foto van je iPhone als wijzerplaat kiezen, of een compleet foto-album. Elke keer dat je de Watch ontwaakt, verschijnt dan een nieuw kiekje.

Xcode-malware besmette tientallen App Store-apps

app storeIn Apples App Store zijn deze week tientallen apps aangetroffen die zijn besmet met malware. Apple heeft deze apps inmiddels uit de Store verwijderd. Beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks trof in samenwerking met Fox-IT apps aan in de App Store die besmet waren met malware genaamd XcodeGhost, naar Apples app-ontwikkelsoftware Xcode. De malware lijkt vooral Chinese apps als WeChat te hebben besmet, omdat veel ontwikkelaars daar een namaakversie van de ontwikkelsoftware voor iOS- en Mac-apps hebben gebruikt. Volgens Apple is er echter geen data gestolen bij de aanval. Wel gaat het bedrijf uit Cupertino de gebruikers van de 25 populairste apps waarin zij de malware hebben aangetroffen informeren over de aanval. Ben je toch bang dat je een malware-besmetting te pakken hebt op je iPhone? Lees dan in dit artikel wat je eraan kunt doen.

iOS 9.0.1 nu beschikbaar: dit moet je weten

ios 9 reviewKort na de release van iOS 9 brengt Apple met iOS 9.0.1 de eerste kleine update uit. De update voegt geen nieuwe functies toe, maar staat in het teken van bugfixes en andere verbeteringen. De belangrijkste verbetering is dat de apn-problemen zijn opgelost. Die zorgde ervoor dat klanten van Ziggo en hollandsnieuwe last hadden van internetproblemen. iOS 9 kan er namelijk voor zorgen dat de zogenoemde private apn wordt overschreven, wat ervoor zorgt dat een 3G-verbinding op een iPhone of iPad wordt geblokkeerd. Je kunt iOS 9.0.1 downloaden door op je iOS-apparaat naar ‘Instellingen > Algemeen > Software-update’ te gaan, waarna de update automatisch verschijnt.

‘Apple gaat alleen nog iMacs met Retina-scherm verkopen’

imacMogelijk verkoopt Apple op termijn alleen nog 4K- en 5K-iMacs. Een anonieme bron meldt aan Tweakers dat het bedrijf het 21,5 inch-model met een full-hd-resolutie niet meer aan retailers levert. Volgens de bron zal Apple de komende tijd zijn voorraden opmaken en vervolgens stoppen met de verkoop van het huidige 21,5 inch-model, dat als enige over een 1080p-resolutie beschikt. Eerder deze maand gingen geruchten dat de fabrikant een 21,5 inch-model met een 4K-scherm zou maken. Die iMac wordt in november verwacht en krijgt naast een hogere schermresolutie (4096 bij 2304 pixels) ook een snellere processor. Apple zou ook stoppen van de verkoop van de 27 inch-iMac, die een 2K-scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels heeft. Dit model is maar 200 euro goedkoper dan de 5K-iMac die Apple in oktober 2014 introduceerde.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.