Nieuwsoverzicht week 38: iPhone 6S release in Nederland en iOS 9 review
Redactie

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

iPhone 6S release in Nederland vindt op 2 oktober plaats

iphone 6sDe iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 2 oktober verkrijgbaar in Nederland, zo laten meerdere bronnen uit de telecombranche weten aan iPhoned. De toestellen gaan één week eerder, op 25 september, in de voorverkoop. De voorverkoop van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus startte afgelopen weekend al in de eerste reeks landen, waaronder Duitsland, Frankrijk en de VS. Daar liggen de nieuwe iPhones vanaf 25 september in de winkels, dezelfde dag dus dat de pre-orders in ons land starten. Verwacht wordt dat de iPhone 6S en 6S Plus in ons land respectievelijk 749 en 849 euro gaan kosten voor de versie met 16GB opslag. Verder worden de iPhone 6S-modellen met 64 en 128GB worden respectievelijk 110 en 220 euro duurder. Het prijzigste model (de 6S Plus met 128GB) heeft daarmee een fiks prijskaartje van 1069 euro.

Onze voorlopige iOS 9 review

ios 9 reviewDe nieuwe versie van iOS is sinds woensdag gratis te downloaden. Apple heeft flink wat vernieuwd en wij hebben er een eerste blik op geworpen. iOS 9 borduurt voort op de weg die Apple met iOS 7 is ingeslagen en die is uitgebouwd met iOS 8. Qua design zijn er niet veel vernieuwingen doorgevoerd, maar er zijn genoeg andere tweaks en veranderingen te vinden die de overstap naar iOS 9 de moeite waard maken. De update zet iOS dus niet op zijn kop, maar maakt het besturingssysteem en je toestel wel een stuk overzichtelijker en iets sneller. Ons volledige oordeel lees je in de uitgebreide iOS 9 review.

Apple stelt release watchOS 2 uit vanwege kritieke bug

watchos 2 apple watchWatchOS 2 zou woensdagavond om 19.00 uur worden uitgebracht, maar dat is helaas niet gebeurd. Een woordvoerder van Apple liet namelijk aan TechCrunch weten dat het bedrijf een bug in het besturingssysteem heeft ontdekt. Het verhelpen van de fout duurt langer dan verwacht, en daarom heeft het bedrijf uit Cupertino besloten de release van watchOS 2 uit te stellen. Wat de oorzaak is van de bug is, is niet duidelijk. Ook weten we nog niet wanneer de update wel beschikbaar wordt. Het nieuwe watchOS 2 voegt veel nieuwe functies en mogelijkheden toe aan de Apple Watch, waaronder de mogelijkheid om apps direct vanaf de smartwatch te draaien, waardoor ze veel sneller worden. Ook krijgen apps van derden met watchOS 2 toegang tot onder meer de Digital Crown, hartslagmeter en luidspreker.

iPad Pro dit jaar waarschijnlijk beperkt verkrijgbaar

ipad proWie later dit jaar een iPad Pro wilt kopen, moet waarschijnlijk rekening houden met beperkte voorraden en lange levertijden. Volgens Digitimes zou Apple dit jaar minder dan drie miljoen exemplaren van de grote tablet kunnen leveren. De oorzaak van de verwachte beperkte verkrijgbaarheid van de iPad Pro heeft te maken met de productie van het scherm. Dit wordt gemaakt door drie verschillende bedrijven, waarvan alleen Sharp de volledige productie kan starten. LG kan vanaf november beperkt schermen leveren en de toelevering van Samsung start pas volgend jaar. Het gevolg is dat Apple dit jaar hoogstens 2,5 tot 3 miljoen iPad Pro’s kan leveren, zo wordt verwacht door de bron.

‘iPhone 6S kost slechts 204 euro om te maken’

iphone 6s kostenDe 64GB-versie van de iPhone 6S komt straks met een prijskaartje van 859 euro in de winkels te liggen. Dat is fors meer dan wat het kost om de telefoon te maken: volgens analisten komen de productiekosten neer op een bedrag van 234 dollar (204 euro). Het grootste gedeelte van dit bedrag wordt ingenomen door de onderdelen van de halfgeleider; deze kosten gezamenlijk namelijk 127 dollar (111 euro). De losse componenten kosten samen 74 dollar (64 euro) en de overige onderdelen 33 dollar (29 euro). De 64GB-versie van de iPhone 6S kost dadelijk echter 749 dollar (859 euro) in de winkel. Een snel rekensommetje leert dat Apple dan uitkomt op een winst van 515 dollar (655 euro). Vergeet echter niet dat er nog kosten bijkomen voor onder meer de ontwikkeling, marketing en distributie.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.