Nieuwsoverzicht week 37: alles over de nieuwe iPhones, iPad Pro en Apple TV

Redactie
12 september 2015, 13:30
4 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 37: alles over de nieuwe iPhones, iPad Pro en Apple TV

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Deze week stond natuurlijk in het teken van het Apple-evenement waar de nieuwe iPhones, iPad Pro en een Apple TV werden onthuld. De belangrijkste aankondigingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Apple onthult iPhone 6S en 6S Plus met 3D Touch

iphone 6s

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 25 september 2015 te koop in de eerste serie landen, waartoe Nederland en België nog niet behoren. Ze hebben de beschikking over respectievelijk een 4,7 en een 5,5 inch-scherm dat is voorzien van 3D Touch-technologie. Dit werkt met capacitieve sensoren en biedt twee opties (Peek en Pop) die diep zijn geïntegreerd in iOS 9 en je diverse acties laat uitvoeren. Door de handige snelkoppelingen kun je bijvoorbeeld je Facebook-status updaten vanaf het homescherm. Ook onder de motorkap is er het een en ander veranderd. Zo is er een snellere 64-bit Apple A9-chip aan boord, snellere wifi, 4G+, twee keer zoveel werkgeheugen (2GB), een verbeterde 12 megapixel-camera en een vingerafdrukscanner die accurater is. De A9-chip heeft een processor die 70 procent sneller is, en grafische prestaties die 90 procent beter zijn geworden.

Apple presenteert grotere iPad Pro met 12,9 inch-scherm

ipad pro

De nieuwe iPad Pro is de grootste en krachtigste iPad die Apple ooit heeft gemaakt. De iPad Pro heeft een fraai 12,9 inch-scherm met een resolutie van 2732 bij 2048 pixels. De extra schermruimte zorgt ervoor dat je een volledig virtueel keyboard tot je beschikking hebt en gemakkelijk twee apps naast elkaar kunt gebruiken. Dit maakt de tablet aantrekkelijker voor zakelijk gebruik. Verder is er een zogenoemd Smart Keyboard (169 dollar) apart verkrijgbaar. Dit heeft wat weg van het keyboard van de Microsoft Surface en tovert de iPad om tot een compacte laptop. iOS 9 past zich automatisch aan als je de Smart Keyboard aansluit. Ook nieuw is de Apple Pencil (99 dollar), een capacitieve stylus die net als het keyboard speciaal is ontwikkeld voor de iPad Pro. Verder is de iPad Pro voorzien van een krachtige A9X-chip, die bijna twee keer zo snel is dan de A8X-chip van de vorige iPad.

De nieuwe Apple TV is hier, en dit is er allemaal verbeterd

apple tv apple-event samenvatting

De nieuwe Apple TV heeft een grote focus op het spelen van casual games. De nieuwe settopbox heeft daarvoor betere hardware, een nieuwe afstandsbediening en een App Store om spelletjes te downloaden. Apple TV richt zich echter ook op andere dingen dan video en games. Zo krijg je bijvoorbeeld direct toegang tot Apple Music, zodat je muziek op je tv kunt afspelen. Om dat mogelijk te maken, is de Apple TV voor het eerst uitgerust met een afstandsbediening met knoppen én een glazen touchpad. Met het touchpad scrol je met veegbewegingen door de content en kun je doorspoelen en terugspoelen. Het besturingssysteem van de settopbox heet tvOS en is gebaseerd op iOS 9. De interface heeft een make-over gekregen, zodat hij helemaal fris oogt. Vanzelfsprekend heeft de nieuwe Apple TV veel krachtigere hardware dan zijn voorganger; zo is er een snellere A8-chip aan boord zijn die we kennen van de iPhone 6 en 6 Plus.

iOS 9 vanaf 16 september voor iedereen beschikbaar

ios 9 publieke bèta

Apple maakt iOS 9 op 16 september officieel beschikbaar voor alle gebruikers. Voor de iOS 9 installatie heb je minimaal 1,3GB aan vrije opslagruimte nodig. De nieuwe iOS-versie is een stuk kleiner dan iOS 8, maar het is nog steeds mogelijk dat je te weinig opslagruimte hebt om te updaten. Is dat het geval, dan krijg je hiervan een melding. Kijk vervolgens via ‘Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer Opslag’ welke apps zijn geïnstalleerd en mogelijk veel ruimte in beslag nemen. iOS 9 is stabieler, sneller en veiliger dan voorgaande versies en introduceert ook een aantal veranderingen die direct in het oog springen. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe San Francisco-lettertype, een langere toegangscode van 6 cijfers, de krachtige zoekfunctie Proactive en multitasking op de iPad. Ook is Siri sterk verbeterd.

Apple Watch ontvangt volgende week watchOS 2 update

watchos 2

Ook brengt Apple op 16 september watchOS 2 uit, het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch. De belangrijkste vernieuwing van watchOS 2 is ondersteuning voor native apps. Dat betekent dat apps direct vanaf je Apple Watch draaien, in plaats vanaf je iPhone, wat eerder het geval was. Een zeer welkome verbetering, vooral omdat apps sneller werken en meer mogelijkheden bieden. Op dit moment zijn er al 10.000 Watch-apps beschikbaar in de App Store. Een aantal dat nu nog verder kan groeien, waaronder met Facebook Messenger. Verder voegt watchOS 2 Tijdreizen toe, een functie waarmee je snel de agendapunten van vandaag, morgen of gisteren checkt. Ook brengt watchOS 2 nieuwe wijzerplaten, meer manieren om complicaties aan te passen, een handige nachtklokmodus en passen er standaard meer vrienden op je favorieten-scherm.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple TV
Apple TV

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen