Nieuwsoverzicht week 29: Apple Watch in Nederland en nieuwe iPods

Gijs Ettes
18 juli 2015, 13:30
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 29: Apple Watch in Nederland en nieuwe iPods

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Eindelijk is de Apple Watch in Nederland

apple watch iphone nieuwsDe Apple Watch werd in september vorig jaar aangekondigd en afgelopen april gelanceerd in een negental landen waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Sinds gisteren is het slimme horloge dan eindelijk ook in Nederland aan te schaffen, al lijkt de interesse in het apparaat niet enorm. In tegenstelling tot de lancering van de iPhone 6 (Plus) stonden er gisterochtend slechts een handjevol mensen in de rij bij de Apple Stores en resellers. De verkoop van het horloge is overigens ook in Zweden en Thailand gestart, maar vanaf wanneer de Apple Watch in België beschikbaar wordt, is niet bekend. Op de Belgische site staat nog steeds de tekst ‘verkrijgbaar in 2015’.

Dit moet je weten over de vernieuwde iPods

nieuwe ipods ipod touchAfgelopen week heeft Apple enkele veranderingen in zijn iPod-lijn doorgevoerd. De muziekspelers zijn vanaf nu ook in de kleuren donkerblauw, donkerroze en goud verkrijgbaar, maar qua functionaliteit en design is er weinig veranderd. Alleen de iPod touch heeft een flinke upgrade gekregen. Dit model beschikt nu over een betere 8 megapixel-camera (het huidige model schiet plaatjes met 5 megapixels) en wordt aangedreven door een vernieuwde 64-bit A8-processor. Deze is geoptimaliseerd voor het aankomende iOS 9 en zorgt ervoor dat apps en games vloeiender draaien. Daarnaast is de nieuwe iPod touch voorzien van een motion-co-processor die nauwkeurig je stappen en andere activiteiten meet.

Apple Pay voor het eerst ook buiten de VS beschikbaar

apple pay in groot-brittanniëNegen maanden na de release in de VS is Apple Pay voor het eerst ook buiten dat land beschikbaar. In Groot-Brittannië kunnen gebruikers vanaf vandaag aan de slag met de betaaldienst op bijvoorbeeld de iPhone 6 of iPhone 6 Plus. Momenteel kent Apple Pay in Groot-Brittannië ondersteuning voor acht grote banken (waaronder de Royal Bank of Scotland, HSBC, Santander and Ulster Bank) en ruim 250.000 winkels. Nfc-terminals in diverse winkels worden vlot voorzien van een update en een sticker, waaraan klanten kunnen zien dat zij met Apple Pay kunnen betalen. Het betaalplatform werkt tevens met creditcards als Visa, MasterCard en American Express en de komende tijd zullen meer banken en partijen worden toegevoegd.

Een vijfde van de Nederlanders belt via apps

bellen via appsInstant messengers als WhatsApp en Facebook Messenger die een belservice leveren, worden al vrij vaak gebruikt om mee te bellen. Eén op de vijf Nederlanders doet dat regelmatig, zo blijkt uit een marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder bijna 1400 Nederlandse consumenten. Hieruit blijkt dat momenteel 12 procent van alle telefoongesprekken via een berichten-app zoals WhatsApp of Facebook Messenger is. Het onderzoek meldt dat een op de vijf smartphonegebruikers regelmatig apps gebruikt om te bellen via data in plaats van via de belbundel. De helft van alle smartphonegebruikers hebben wel eens op deze manier gebeld. Multiscope meldt dat 54 procent van de vrouwen dit regelmatig doet of heeft geprobeerd en dat databellen vooral in trek is bij 18- tot 35-jarigen (66 procent).

‘Er komt geen nieuwe iPad Air in 2015’

ipad air 2Dat er dit jaar nieuwe iPads geïntroduceerd worden, staat buiten kijf. Maar er is een gerucht opgedoken dat claimt dat we geen nieuwe ‘reguliere’ iPad hoeven te verwachten. Volgens het bericht heeft producent Foxconn wel orders ontvangen voor de 12,9-inch iPad Pro die Apple waarschijnlijk introduceert en voor de iPad mini 4. De iPad Air zou echter worden overgeslagen dit jaar. Investeringsadviseur Liaoxian Li van Fubon Hardware zegt tegen Economic Daily News dat Apple er wellicht voor kiest om geen nieuwe Air te maken, omdat Apple zich dan op de Pro-variant kan richten. Fabrieken van Foxconn kunnen dan meer van hun capaciteit inzetten voor de nieuwe iPad, zodat Apple bij de release al meteen genoeg tablets heeft om de vraag aan te kunnen.

Categorie: Apple
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's