Nieuwsoverzicht week 26: Apple vs Spotify en iPhone 7-hints in iOS 10

Wouter Nijsen
2 juli 2016, 15:55
3 min leestijd

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

‘Apple houdt Spotify-update tegen uit angst voor concurrentie’

Spotify video

Apple Music is een jaar oud en heeft inmiddels 15 miljoen betalende gebruikers. De dienst blijft echter nog achter op de 30 miljoen van Spotify. Spotify stelt nu dat Apple een nieuwe versie van de Spotify-app blokkeert om deze concurrentiestrijd. In een brief van Spotify aan de topadvocaat van Apple, stelt het bedrijf dat Apple schade doet aan Spotify en zijn klanten door de nieuwe versie van de iOS-app tegen te houden. Apples houdt de update tegen, omdat het bedrijf wil dat Spotify Apples betaalsysteem gebruikt. In de brief schrijft Horacio Gutierrez van Spotify: “Dit zet een problematisch gedragspatroon van Apple door, waarbij het bedrijf het concurrentievermogen van Spotify op iOS als een rivaal van Apple Music vermindert en uitsluit.” Apple heeft inmiddels gereageerd op de beschuldigingen.

Deze 5 hints bevat iOS 10 over de iPhone 7 en iPhone 7 Plus

iPhone 7 dualsim

Apple onthulde iOS 10 tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2016 en bracht ook direct de bèta uit voor ontwikkelaars. Ook bij iPhoned zijn we al uitgebreid aan de slag gegaan met het besturingssysteem, zoals je kunt lezen in onze iOS 10 preview. Tijdens het testen kwamen we een aantal functies tegen die wel erg goed aansluiten bij geruchten over de nieuwe toestellen. Ook Macworld kwam soortgelijke functies tegen. De belangrijkste iOS 10 iPhone 7-aanwijzingen hebben we in dit artikel op een rijtje gezet.

‘Apple overweegt overnemen van muziekdienst Tidal’

tidal

Apple heeft interesse in Tidal, de muziekstreamingdienst van Jay-Z. Er zouden op dit moment gesprekken gevoerd worden over een mogelijke overname van het platform. Het bedrijf uit Cupertino zou interesse hebben in de muziekdienst, omdat het sterke banden heeft met populaire artiesten. Zo verscheen het album van Kanye West eerst alleen op Tidal. Ook albums van bijvoorbeeld Beyoncé (de vrouw van baas Jay-Z) komen exclusief op Tidal uit. De dienst is ook de enige plek waar je het complete oeuvre van Prince kunt beluisteren. Tidal zag in 2014 het levenslicht. Toen lag de focus voornamelijk op het aanbieden van hifi-audiokwaliteit. Die functie is er nog steeds, voor 20 euro per maand. Dat is het dubbele van wat je voor normale kwaliteit betaalt.

Apple wint terrein op Nederlandse smartphonemarkt

iphone se review

Samsung is marktleider in Nederland, maar Apple groeit nog steeds. Van de Nederlandse smartphonebezitters heeft 28 procent een iPhone, wat neerkomt op drie procentpunten meer dan een jaar eerder. Android-telefoons zijn iets minder in trek: 71 procent tegenover 67 procent vorig jaar. Volgens Telecompaper is het marktaandeel van Apple leeftijdsgebonden. “Het neemt af naarmate de smartphone-gebruiker ouder is”, stelt het onderzoek. “Het omgekeerde is het geval voor Samsung.” Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal ouderen met een smartphone flink is gestegen. Van de Nederlanders tussen de 50 en 65 jaar gaf 84 procent aan een smartphone te gebruiken.

Foto’s tonen mogelijk nieuwe iPhone 7-oortjes

iphone 7 oortjes

Geruchten over de iPhone 7 spreken zich tegen, wat betreft de 3,5mm-aansluiting. Sommige bronnen denken dat hij blijft, maar de meeste berichten gaan over het verdwijnen van de aansluiting. Een koptelefoon zou dan ofwel via bluetooth of via de Lightning-poort in het toestel aangesloten moeten worden. De foto’s die een gebruiker van Weibo postte, van oortjes met een Ligtning-kabel, lijken namaak. Vooral omdat de aansluiting van het kabeltje bij de Lightning-stekker een stuk dikker oogt dan de dunnere afwerking die we van Apple gewend zijn. 9to5Mac claimt nog dat een dikkere afwerking de stevigheid en duurzaamheid van de oortjes ten goede komt. Het geeft echter wel een goede indruk van hoe dit soort oortelefoontjes eruit kunnen zien.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen