Nieuwsoverzicht week 26: Apple Watch naar Nederland, iOS 9 en Apple Music

Wouter Nijsen
27 juni 2015, 13:19
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 26: Apple Watch naar Nederland, iOS 9 en Apple Music

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Apple Watch vanaf 17 juli in Nederland verkrijgbaar

apple goudDe Apple Watch is vanaf 17 juli bij Nederlandse Apple Stores te koop. Opvallend is dat de smartwatch hier iets duurder wordt dan in Duitsland. Bij onze oosterburen gaat de goedkoopste versie, het Sport-model van 38 mm, over de toonbank voor 399 euro. In Nederland ligt de prijs op 419 euro. Ook de 42 mm-versie is duurder: 469 euro in plaats van 449 euro. In beide gevallen is dat dus een prijsstijging van 20 euro. De stalen Apple Watch kost hier vanaf 669 euro voor de 38 mm-versie en voor de 42 mm-versie betaal je 719 euro. Ook dat is per versie 20 euro meer dan in Duitsland. De prijzen voor de gouden Apple Watch Edition verschillen eveneens. In Nederland kosten de ‘goedkope’ varianten 11.200 euro en 13.200 euro voor het kleine en grotere model, een verhoging van 200 euro.

Code in El Capitan-bèta hint naar onaangekondigde Apple-producten

imac 8kIn de broncode van de OS X El Capitan-bèta zijn aanwijzingen gevonden voor twee producten die Apple mogelijk in de toekomst uitbrengt. In de code wordt gesproken over een Retina display met een resolutie van 4096 x 2304 pixels. Dat kan een aanwijzing zijn dat Apple werkt aan een iMac met 4K-scherm. Ook wordt in de code een Intel Iris Pro Graphics 6200 aangehaald, een nieuwe grafische kaart van Intel, die voor een 21,5-inch 4K iMac van pas zou komen. Naast aanwijzingen voor een nieuwe iMac, hint de El Capitan-bèta ook naar een nieuwe Bluetooth afstandsbediening die voor een nieuwe versie van Apple TV gebruikt zou kunnen worden. De afstandsbediening zou voorzien zijn van een Bluetooth-chip, een infraroodsensor en een trackpad met Multi-Touch ondersteuning.

iOS 9 kan ruimte vrijmaken voor installatie updates

ios 9Apple heeft de tweede bètaversie van iOS 9 beschikbaar gemaakt, en die brengt een kleine, maar handige nieuwe functie met zich mee. Bij het updaten kan het systeem tijdelijk apps verwijderen, om zo te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de installatie. Na het updaten worden de apps weer automatisch teruggezet, waarbij de data van gebruikers intact blijft. Een fijne verbetering, vooral voor gebruikers die beschikken over een iOS-toestel met weinig opslagruimte. Eerder ervoeren veel mensen met een iPhone 4S of iPhone 5C met 8GB opslag problemen, aangezien iOS-updates vaak meerdere GB’s vereisen voor de installatie.

‘Apple betaalt 0,2 cent per stream tijdens Music-proefperiode’

apple music functiesNa de open brief van Taylor Swift beloofde Apple om artiesten uit eigen zak te betalen tijdens de proefperiode van Apple Music. Nu is duidelijk hoeveel het bedrijf uitkeert. Apple zal platenmaatschappijen 0,2 cent (0,002 dollar) betalen voor elk liedje dat klanten streamen tijdens hun Apple Music-proefperiode van drie maanden. Of je dat nu veel of weinig vindt; dit is ongeveer wat Spotify uitbetaalt per gestreamd nummer door niet-betalende abonnees. In dit bedrag zijn kosten voor de schrijfrechten niet meegenomen, maar volgens Billboard kan Apple nog 0,047 cent aan toevoegen aan gestreamde nummers, dat zou het totaalbedrag per stream op 0,00247 dollar brengen.

‘Adverteerders hebben geen toegang meer tot andere apps in iOS 9′

iphone 6 knoppenEen nieuw beleid van Apple voert veranderingen door waardoor gebruikers meer bescherming voor hun privacy krijgen. Met de komst van iOS 9 zal Apple adverteerders niet langer toegang geven tot data voor reclame-doeleinden. Dat betekent dat bedrijven niet meer kunnen zien welke apps er allemaal op de iPhone staan. De vernieuwing van Apple leidt er niet toe dat advertenties zullen verwijden, wel kunnen adverteerders wellicht minder gericht reclame maken. Op dit moment maken bedrijven gebruik van een API in iOS genaamd ‘canopenURL’. Deze is bedoeld om het communiceren tussen apps gemakkelijker te maken, maar volgens Apple wordt de API ‘misbruikt’ door adverteerders om inzicht te krijgen in welke apps een gebruiker allemaal heeft.

Categorieën: Apple, Devices, iOS
Spotlight: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's