Nieuwsoverzicht week 24: iOS 9, OS X El Capitan en Apple Music

Wouter Nijsen
13 juni 2015, 13:17
4 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 24: iOS 9, OS X El Capitan en Apple Music

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Deze week stond natuurlijk voornamelijk in het teken van WWDC 2015, waar weer een boel toffe aankondigingen werden gedaan. Zo werd iOS 9 eindelijk onthuld en kregen we te horen dat OS X 10.11 ‘El Capitan’ heet en een boel nieuwe features heeft. Ook werd de langverwachte muziekdienst Apple Music aangekondigd. Meer hierover lees je in het nieuwsoverzicht van deze week!

Apple kondigt iOS 9 officieel aan: dit is er allemaal nieuw

ios 9Apple wil in iOS 9 alles beter maken. Je iPhone en iPad moeten sneller en veiliger worden. Vanuit die sterke basis hoopt Apple verder te werken. Daarnaast is Siri een stuk slimmer geworden in de nieuwe iOS. Net als in de nieuwe OS X kun je natuurlijk taalgebruik gebruiken om iets van Siri gedaan te krijgen. iOS 9 heeft een nieuwe manier van zoeken, in de vorm van ‘Proactive’. Hier vind je de contacten met wie je de meeste interactie hebt en de apps die je het vaakst gebruikt. In iOS 9 zijn tevens een aantal Apple-apps worden vernieuwd. iPad-bezitters kunnen met iOS 9 aan de slag met multitasken. Heb je bijvoorbeeld Safari openstaan, dan kun je van de rechterkant naar binnen swipen om de Berichten-app ernaast te openen.

→ Bekijk ook onze iOS 9 videopreview waarin we uitgebreider stilstaan bij de nieuwe features!

Dit is er nieuw in OS X 10.11 El Capitan

os x el capitanOok werd OS X 10.11 El Capitan, de nieuwste versie het besturingssysteem voor Mac, aangekondigd. In de nieuwe versie is Spotlight is flink verbeterd. Waar de functionaliteiten van Spotlight in het verleden nog behoorlijk basic waren, kun je nu gerichter zoeken. Daarnaast is het met El Capitan een stuk gemakkelijker om met meerdere apps tegelijk te werken. Deze zijn beter en slimmer te verkleinen en vergroten, en ook met elkaar te gebruiken. El Capitan is ook een stuk sneller. De nieuwe OS X-versie zou tot tot 1,4 keer sneller apps opstarten, wat een flinke vooruitgang is ten opzichte van Yosemite. Verder zit El Capitan vol met kleine features. Ook nieuw is de integratie van Metal, de ontwikkeltool waarmee games mooier kunnen draaien op OS X.

Muziekdienst Apple Music officieel, release op 30 juni

apple music functiesTot slot werd Apple Music eindelijk aangekondigd. Dit is de eerste streamingsdienst van Apple, waarmee het de strijd aangaan met Spotify. Eén van de dingen die Apple Music biedt, is Beats 1, een muziekzender van Apple. Dit is een wereldwijd radiostation waar dj’s 24 uur per dag, zeven dagen per week muziek draaien. Apple Music is een aparte app voor iOS. Alle muziek die je hebt gekocht en alle playlists die je hebt samengesteld, vind je in het scherm ‘My Music’. Daarnaast is het mogelijk om ‘op iTunes naar wat voor muziek dan ook te zoeken en het af te spelen’. Apple Music gaat maandelijk 9,99 euro kosten voor een standaard abonnement en 14,99 euro voor een familiebundel.

Apple updatet watchOS en dit is allemaal nieuw

Apple WatchApple heeft de naam van besturingssysteem Watch OS veranderd in watchOS. Het bedrijf presenteert watchOS als watchOS 2. Het is de opvolger van het eerste besturingssysteem waar de eerste generatie Apple Watch momenteel. De grootste vernieuwing van watchOS is de ondersteuning van native apps. Het verschil tussen native apps en de huidige Apple Watch-apps is dat native apps direct vanaf de Watch draaien. Hierdoor werken ze een stuk sneller en hoeven ze niet vanaf een iPhone te worden doorgestuurd. In watchOS 2 worden ook de verschillende uurwerken uitgebreid. Ontwikkelaars kunnen daarnaast hun eigen ‘Complications’ gaan maken voor Apple Watch. Dat is de informatie die je naast het klokje kan worden weergeven.

Apple voorziet kaarten-app Apple Maps van ov-informatie

apple maps transitApple kondigde tevens Apple Maps Transit aan, een nieuwe functie waarmee je reizen met het openbaar vervoer kunt plannen vanuit de kaarten-app. Dankzij Apple Maps Transit krijg je gedetailleerde ov-informatie, zodat je door diverse steden gemakkelijk met de bus, tram, trein of metro kunt reizen. De uitrol is echter vooralsnog beperkt. Zo wordt Apple Maps Transit aanvankelijk alleen in Amerikaanse steden als New York, Baltimore en Philadelphia beschikbaar en in een groot aantal Chinese steden. Daarnaast kun je de functie straks ook in Londen, Parijs en Toronto gebruiken. Of en wanneer Apple Maps Transit naar Nederland komt, is nog onbekend.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's