Nieuwsoverzicht week 21: iOS 9, Apple Watch update en iPad Pro

Wouter Nijsen
23 mei 2015, 13:26
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 21: iOS 9, Apple Watch update en iPad Pro

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

‘iOS 9 gericht op kwaliteit, veiligheid en optimalisaties’

iOS 9 functies

Een nieuw bericht meldt dat iOS 9 zich vooral richt op het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van het besturingssysteem, en niet zozeer grote nieuwe functies introduceert. Dat zou vooral gunstig zijn voor gebruikers van oudere iOS-apparaten. Verschillende bronnen melden namelijk dat iOS 9 ook geschikt zou zijn voor apparaten met een A5-processor, zoals de originele iPad mini en iPhone 4S. Door het besturingssysteem beter voor deze apparaten te ontwikkelen, probeert Apple te voorkomen dat ze door de update een stuk trager worden. Daarnaast moet iOS 9 zorgen voor meer veiligheid. Zo moet er een nieuw beveiligingssysteem geïntroduceerd worden dat er mogelijk voor zorgt dat ook jailbreakers het lastiger gaan krijgen.

Eerste update voor Apple Watch OS voegt Nederlandse taal toe

Apple Watch

Het besturingssysteem van de Apple Watch, bekend als Watch OS, heeft deze week de eerste update gekregen. Versie 1.01 staat vooral in het teken van bugfixes en andere verbeteringen, maar voegt ondersteuning voor verschillende talen toe, waaronder het Nederlands. Voortaan is ook Siri in het Nederlands met de smartwatch te gebruiken. Voorheen was de Watch door Nederlanders alleen te gebruiken in bijvoorbeeld het Engels of Duits. Als gezegd voert de update voor WatchOS ook enkele bugfixes door. Zo zijn functies met betrekking tot Siri, apps van derden en toegankelijkheid flink verbeterd. Ook zijn er kleine veranderingen doorgevoerd in verschillende gezondheidsfuncties van de Apple Watch.

‘iPad toont apps naast elkaar en ondersteunt meerdere gebruikers’

iPad Pro formaat

Dit jaar verschijnt waarschijnlijk de iPad Pro, de iPad met een 12 inch-scherm, waarmee Apple weer kopers hoopt te trekken. Op software-gebied staat het één en ander te veranderen voor de iPad, zo ook voor huidige modellen op de markt. Eén van de vernieuwingen moet volgens bronnen multitasking zijn. Via splitscreen moet het voor gebruikers mogelijk zijn om twee apps naast elkaar te laten draaien. Dat is handig als je bijvoorbeeld een afspraak mailt in je mail-app en in je agenda wil checken of het uitkomt. Op een 12 inch-scherm zou dat gemakkelijk kunnen. Naast multitasken moet je straks ook met meerdere gebruikers op een iPad kunnen inloggen. Gebruikers delen dan een iPad, maar hebben een eigen gebruikersnaam en wachtwoord en toegang tot eigen apps.

Apple komt met goedkopere Retina iMac en nieuwe 15-inch MacBook Pro

retina macbook retina imac

Apple heeft deze week een goedkopere Retina iMac geïntroduceerd en een 15-inch MacBook Pro met Force Touch. Overweeg je een iMac met een Retina-scherm, dan heb je sinds vandaag een goedkopere optie. Naast het topmodel (met een 3,5GHz quadcore-processor en 1TB Fusion Drive á 2629 euro) is er een goedkopere versie geïntroduceerd met hetzelfde prachtige 5K-display, maar een iets minder krachtige 3,3GHz quadcore-processor en een ‘normale’ 1TB harde schijf. Dit model kost 2329 euro. De nieuwe 15-inch MacBook Pro met Force Touch is eveneens te bestellen via de Apple Store en kost 2249 euro voor het model met 256GB opslag en een 2,2GHz quadcore-processor (Intel Core i7).

‘iOS 9 krijgt HomeKit-hub om apparaten te bedienen’

home-app

De eerste slimme thuis-apparaten die met HomeKit draaien, worden in juni gelanceerd. Een Home-app in iOS 9 moet zorgen dat je alle apparaten gemakkelijk kan bedienen. Met de Home-app kunnen gebruikers al hun HomeKit-gadgets besturen, van lichtbronnen en deursloten tot slimme thermostaten en camera’s. De manier waarop de bediening verloopt zou heel slim zijn. De app groepeert de apparaten als het ware in virtuele kamers, die gelijk staan aan kamers in jouw huis. Op die manier kun je gemakkelijk zien welke accessoire je aan of uit wil zetten of wil aanpassen. Ook zou de Apple TV eveneens als hub dienen om slimme apparaten aan te koppelen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen