Nieuwsoverzicht week 2: alles over iOS 9.3 en Apple Watch 2 release

Redactie
16 januari 2016, 15:45
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 2: alles over iOS 9.3 en Apple Watch 2 release

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Deze interessante vernieuwingen brengt iOS 9.3

ios 9 gebruikersdata

Apple heeft deze week de bèta van iOS 9.3, met enkele handige verbeteringen, uitgebracht voor ontwikkelaars en gebruikers. Allereerst maakt iOS 9.3 het mogelijk meerdere Apple Watches aan één iPhone te koppelen. Belangrijker is de nachtmodus, een feature waar veel iOS-gebruikers lang op zaten te wachten. De functie heet Night Shift en vermindert de hoeveelheid blauw licht op het scherm. De blootstelling aan blauw licht kan ervoor zorgen dat je slaapritme wordt verstoord. Verder kun je in iOS 9.3 de Notities-app beveiligen met Touch ID en wordt CarPlay uitgebreid. De update voegt ook enkele functies toe voor het onderwijs en bevat nieuwe 3D Touch-ondersteuning voor enkele Apple-apps.

‘Apple Watch heeft smartwatchmarkt stevig in zijn greep’

Bus & Trein Apple Watch

Uit data van het onderzoeksbureau Juniper Research blijkt dat de Apple Watch het afgelopen jaar goed was voor 52 procent van het toale aantal wereldwijd verkochte smartwatches. Een indrukwekkend percentage, zeker als je bedenkt dat het apparaat pas sinds april 2015 verkrijgbaar is. Ter vergelijking: Android Wear-horloges hadden in 2015 een aandeel van 10 procent. Ook de goed ontvangen Samsung Gear S2, die op het besturingssysteem Tizen draait, zou nog geen bedreiging voor de Apple Watch vormen en teleurstellend verkopen. De grootste concurrentie is afkomstig van kleinere spelers als Martian en Razer, die voornamelijk simpele en goedkopere wearables uitbrengen.

iOS 9 vier maanden na release op driekwart van iDevices

ios 9 downgrade

Vier maanden na de release van iOS 9 is de laatste grote update van Apples mobiele besturingssysteem op driekwart van alle iPhones, iPads en iPods te vinden. Uit cijfers van de App Store blijkt dat nog 19 procent van de toestellen draait op iOS 8, terwijl het aandeel van oudere softwareversies is gedaald naar 7 procent. Een week nadat iOS 9 werd gelanceerd, was al de helft van alle iOS-toestellen van de nieuwe firmware voorzien. De adoptie van de update neemt de laatste tijd nog maar mondjesmaat toe. Hoewel meer en meer gebruikers hun toestel bijwerken naar de laatste iOS-versie, is er een relatief grote groep (26 procent) die niet kan of wil kan updaten, waardoor zij vernieuwingen mislopen.

‘Apple Watch 2 presentatie waarschijnlijk niet in maart’

apple watch populairst

Deze maand nog zou de Apple Watch 2 in productie gaan, zodat de eerste modellen getest kunnen worden. Een Apple Watch 2 release in maart zou zelfs mogelijk zijn. Volgens TechCrunch duurt het echter nog wel even voordat de Apple Watch 2 presentatie plaatsvindt. Nadat TechCrunch met meerdere bronnen sprak, kwam de website tot de conclusie dat maart te vroeg is. Volgens schrijver Matthew Panzarino kunnen nieuwe designsamenwerkingen en accessoires mogelijk in maart klaar zijn, maar een tweede generatie Apple Watch nog niet. “Ik heb van verschillende mensen gehoord dat we geen nieuwe Apple Watch hoeven te verwachten in maart”, meldt hij. “Ik kan het mis hebben, maar ik heb genoeg betrouwbare bronnen gesproken om dit te schrijven.”

Live Foto’s binnenkort te bekijken op Mac: zo werkt het

imac 4K

Live Foto’s maken foto’s die je neemt geanimeerd, omdat je ze kunt laten bewegen. Als je ze wilt delen op de Mac, dan wordt het een lastiger verhaal. Tenminste, tot nu toe. Want in de nieuwe OS X 10.11.4-bèta is een manier om ze toch te laten bewegen. Via de bèta zijn Live Foto’s te delen en te bekijken via de Berichten-app op de Mac. Voorheen kon dat ook, maar toen werden er stilstaande plaatjes van gemaakt, zonder video en audio in de opname. Ontvangers zien linksonder in beeld een speciaal icoontje staan waarmee duidelijk wordt dat het om een Live Foto’s gaat. Klik daarop en de afbeelding komt tot leven alsof het een gifje is.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen