Nieuwsoverzicht week 18: Apple Watch review, iPad verkopen en KPN Play

Wouter Nijsen
2 mei 2015, 13:26
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 18: Apple Watch review, iPad verkopen en KPN Play

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

‘Apple Watch eind juni naar Nederland en België’

apple watch laden

Mogelijk kunnen we in Nederland en België vanaf eind juni aan de slag met de Apple Watch. Apple zou dan gereed zijn om de smartwatch in meer landen uit te brengen. Die verwachting sprak Apple-ceo Tim Cook uit na afloop van de presentatie van de eerstekwartaalcijfers van het bedrijf uit Cupertino. Momenteel is de Apple Watch beschikbaar in een negental landen, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Bij de meeste productintroducties van Apple behoren Nederland en België tot de tweede golf landen die een release krijgen, en de verwachting is dat dit bij de Apple Watch hetzelfde is. Momenteel is de vraag naar de smartwatch echter groter dan de verkrijgbaarheid ervan, mede door productieproblemen. Meer over de smartwatch lees je in onze uitgebreide Apple Watch review.

Apple Watch-apps moeten meer dan alleen de tijd tonen

apple watch mickey

Het aantal Apple Watch applicaties is de afgelopen weken flink gegroeid. In de richtlijnen van de App Store onder het kopje ‘User interface’ valt echter te lezen dat applicaties voor de Apple Watch die als enige functie het tonen van de tijd hebben, niet worden toegelaten in de appwinkel. Al eerder maakte Apple duidelijk aan ontwikkelaars dat zij geen apps mogen uitbrengen die alternatieve klokjes voor de Apple Watch met zich meebrengen; iets dat op Android veelvuldig wordt gedaan. Apple is wat dit betreft een stuk strikter en laat gebruikers enkel kiezen uit de tien uurwerken die standaard op de Apple Watch zijn te vinden. Wellicht dat op termijn het mogelijk zal zijn om wel eigen watchfaces in te stellen.

iPad verkopen lopen terug, maar Apple blijft marktleider

ipad mini accessoires

In de eerste drie maanden van 2015 gingen er 12,6 miljoen iPads over de toonbank, bijna 23 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Ondanks dat blijft Apple marktleider. De iPad is nog steeds goed voor ruim een kwart van de tabletmarkt, met Samsung (19,1 procent), Lenovo (5,3 procent) en Asus (3,8 procent) op gepaste afstand. Op Lenovo en LG na zien alle fabrikanten de interesse in hun tablets sterk dalen, zo berekende onderzoeksbureau IDC. In het geval van Apple speelt ook de lancering van de iPhone 6 Plus mee, die dankzij het grotere formaat ideaal is voor wie een groter scherm wenst, maar geen aparte tablet wilt aanschaffen.

‘Apple ronselt meer BBC-talent voor nieuwe muziekdienst’

apple verwachtingen

Apple lijkt het groots aan te willen pakken met de nieuwe muziekdienst, waarvan verwacht wordt dat die er komt. Volgens Music Business Worldwide heeft Apple namelijk vier BBC-medewerkers aan boord gehaald om te werken aan een eigen ‘Spotify-killer’. Het zou gaan om producers van BBC Radio 1, waaronder James Bursey, de producer van Zane Lowe’s radioprogramma. Naast Bursey zouden ook andere ’sterproducers’ naar Apple verhuizen. Het is nog steeds onduidelijk wat de BBC-producers precies bij Apple gaan doen, maar het ligt in lijn der verwachting dat ze gaan werken aan de nieuwe muziekstreamingdienst waar al tijden geruchten over gaan. Apple zou namelijk de strijd willen aangaan met diensten als Spotify, Deezer en Tidal met een eigen service.

KPN kondigt video-on-demand dienst aan met live televisie

kpn

Provider KPN werkt aan KPN Play. Dit is een video-on-demand dienst zoals Netflix waarmee je via een app naar video’s en live televisie kan kijken. Ook als je geen klant van KPN bent. KPN Play moet ergens in het najaar van 2015 verschijnen als app voor iOS en Android. Gebruikers kunnen met de app verschillende films, series en live tv-zenders bekijken. Dat kan op het scherm van je iPhone of iPad, maar is via de hdmi-dongle van Google, Chromecast, ook op tv te bekijken. Het aanbod van KPN Play blijft voorlopig onbekend. Wel verschilt de content volgens KPN van bijvoorbeeld Netflix door naast films en series ook gewone tv-programma’s aan te bieden. Gebruikers zouden ook zelf content van televisie kunnen opnemen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Edition
Apple Watch Edition

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen