Nieuwsoverzicht week 14: WhatsApp-encryptie en Siri-bugs in iOS

Redactie
9 april 2016, 14:19
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 14: WhatsApp-encryptie en Siri-bugs in iOS

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

End-to-end-encryptie nu voor alle WhatsApp-communicatie

whatsapp

Na iMessage rolt nu ook WhatsApp end-to-end-encryptie uit voor alle communicatie binnen de app. Dit betekent dat alle berichten die je stuurt versleuteld worden en alleen de verzender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Zelfs WhatsApp kan niet meelezen met de berichten en ook geen informatie geven als bijvoorbeeld de overheid om het inzien van de berichten vraagt. Dit is een belangrijke zet na verhaal tussen Apple en de FBI. End-to-end-encryptie is niet helemaal nieuw voor WhatsApp, maar wel nieuw is dat de versleuteling nu voor alle communicatie binnen de app geldt. De update is al bij de meeste gebruikers beschikbaar.

Optie om iOS stock-apps te verbergen duikt op in metadata

iphone 6s plus review 4

Als er een functie is waar veel iPhone-gebruikers al jaren om vragen, dan is het de mogelijkheid om de standaard-apps te verwijderen of verbergen. Een nieuwe aanwijzing in de metadata van de recentste iTunes-versie toont aanwijzingen voor de komst van deze functie. Uit de iTunes-metadata blijkt dat per applicatie aangegeven wordt of het mogelijk is om de app te verbergen. Dit sluit aan bij een opmerking die Apple-ceo Tim Cook vorig jaar al maakte. In een gesprek met Buzzfeed zei hij dat je sommige apps zou moeten kunnen verbergen, terwijl dit bij andere apps niet kan omdat ze gelinkt zijn aan een belangrijk onderdeel van de iPhone. Het verbergen van deze apps levert problemen op bij het gebruik van andere apps.

Apple lost Siri-bugs voor wachtwoord en Night Shift op

siri grappige antwoorden

Apple heeft twee bugs gerepareerd die allebei met spraakassistent Siri te maken hebben. De eerste Siri-bug zorgde ervoor dat je het wachtwoord van een iPhone kon omzeilen, terwijl een andere bug het mogelijk maakte om Night Shift te gebruiken in de Energiebesparende modus. Omdat de twee bugs allebei met Siri te maken hebben, hoef je geen nieuwe versie van iOS te installeren om de bugfixes te ontvangen. Apple regelt de reparatie op zijn eigen servers, wat een handmatige update voor gebruikers overbodig maakt. Het probleem bij Siri werd eerder deze week ontdekt en zorgde ervoor zorgde dat gebruikers de inlogcode konden omzeilen door een specifieke vraag aan de spraakassistent te stellen. Voor Nederlandse iPhone-gebruikers geen groot probleem, omdat de techniek alleen met de Engelse Siri bleek te werken.

‘Apple verkoopt dit jaar zijn miljardste iPhone’

iphone se

Er ligt een nieuwe mijlpaal in handbereik voor Apple. Analisten voorspellen dat Apple dit jaar zijn miljardste iPhone zal verkopen. Het gaat om alle iPhones die sinds 2007 zijn verkocht. Dat jaar begon Apple op 29 juni met de verkoop van de allereerste iPhone. Toen ging het om één miljoen toestellen in het eerste weekend, aan het eind van 2015 stond de totaal-teller sinds 2007 op 896 miljoen verkochte exemplaren. Volgens analisten van Wall Street verkoopt Apple zijn miljardste toestel ergens deze zomer. Als Apple dit tempo weet vol te houden, dan verkoopt het zijn tweemiljardste iPhone al in 2020.

FBI: ‘Kraakmethode werkt niet bij iPhone 5S of nieuwer’

iPhone 5C

De FBI heeft officieel laten weten dat de methode om de iPhone 5C van de San Bernardino-schutter te kraken, niet werkt met nieuwere iPhones. De FBI hield zich op de achtergrond nadat ze gegevens uit de iPhone 5C van de schutter wisten te trekken. “Comey zei ook dat de aangekochte tool alleen werkt bij een ‘handvol telefoons’ en daar zitten nieuwe Apple-modellen en de iPhone 5S niet bij”, zo schrijft CNN. Ook weet hij nog niet of de FBI de methode gaat delen met Apple. “Als we het Apple vertellen en zij repareren het, dan zijn we terug bij af”, zegt Comey. “Maar misschien doen we het wel, we weten het echt nog niet.”

Categorieën: Apple, Apps, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen