Nieuwsoverzicht week 13: WhatsApp belfunctie, iPhone 6C en Apple Watch-apps

Wouter Nijsen
28 maart 2015, 14:18
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 13: WhatsApp belfunctie, iPhone 6C en Apple Watch-apps

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

‘Belfunctie in iOS-versie WhatsApp binnenkort beschikbaar’

whatsapp web op ios

Er wordt al een tijd over gesproken, maar de belfunctie van WhatsApp lijkt er eindelijk aan te komen. Binnen enkele weken moeten iOS-gebruikers via de chat-app kunnen bellen. Dat heeft mede-oprichter van WhatsApp Brian Action gezegd tijdens Facebooks F8-ontwikkelaarsconferentie. Momenteel is de belfunctie al beschikbaar voor een select aantal Android-gebruikers, maar een grote uitrol is er nog op geen enkel platform geweest. Het is dan ook niet helemaal duidelijk of de belfunctie over enkele weken direct voor alle iOS-gebruikers beschikbaar is. Met de belfunctie kunnen gebruikers vrienden via de dienst bellen over het internet. Dat betekent dat het telefoontje geen belminuten verbruikt, maar data. Als je op een wifi-netwerk belt via WhatsApp, bel je dus als het ware gratis.

‘Apple komt met kleiner toestel naast iPhone 6S en 6S Plus’

iOS 9 functies

Apple zou volgens de laatste geruchten dit jaar niet twee, maar drie nieuwe iPhones willen uitbrengen. Naast een 4,7-inch iPhone 6S en een 5,5-inch iPhone 6S Plus moet er ook weer een 4 inch-model op de markt verschijnen. Het kleine toestel gaat wellicht de iPhone 6C heten en de opvolger moeten worden van de iPhone C. De geruchten over een kleinere iPhone doen al sinds december van vorig jaar de ronde en zijn dus met een korrel zout te nemen. Naar verwachting wordt het 4-inch apparaat het budgetmodel in de serie, zoals de iPhone 5C dat ook was. Wellicht krijgt de iPhone 6C eveneens een gekleurde plastic behuizing. Het is niet ondenkbaar dat Apple weer een kleinere telefoon uitbrengt. Hoewel Tim Cook eerder nog zei dat de grotere iPhones voor een enorm aantal nieuwe klanten hebben gezorgd, gaf hij ook aan dat verschillende plekken ter wereld van verschillende formaten iPhones houden.

Facebook maakt van Messenger een app-platform

facebook messenger uitbreiding

Het lekte vorige week al grotendeels uit, maar nu is het officieel: Facebook verandert Messenger in een veel uitgebreider platform voor communicatie. Dankzij een grote update wordt het straks mogelijk om apps van derde partijen in de Facebook Messenger-app te gaan gebruiken. Daarmee versturen gebruikers bijvoorbeeld gifjes of foto’s en video’s vanuit andere applicaties. Ontwikkelaars kunnen meteen aan de slag om hun apps gereed te maken voor Facebook Messenger. Momenteel heeft Facebook al met tientallen ontwikkelaars samengewerkt aan nieuwe toepassingen, dus als de functie is uitgerold, zijn deze waarschijnlijk direct te gebruiken. Er verschijnt een extra ‘Meer’-knopje onder de tekstbalk. Tik je daarop, dan wordt een lijst geopend met beschikbare apps om te installeren.

Eerste apps met Apple Watch-ondersteuning verschijnen in App Store

apple watch sport

Hoewel de Apple Watch pas over een maand wordt uitgebracht, zijn de eerste apps met ondersteuning voor de smartwatch deze week opgedoken. Apple heeft updates van enkele iOS-apps goedgekeurd die Apple Watch-ondersteuning met zich meebrengen. Zo kreeg bijvoorbeeld Evernote ondersteuning voor het slimme horloge. Ook de productiviteit-app Things en de weer-app Dark Sky werden bijgewerkt voor de smartwatch. De ondersteuning zit ‘verpakt’ in een iPhone-app update omdat applicaties vanaf de smartphone worden gestart. De iPhone werkt nauw samen met de Apple Watch en stuurt informatie van apps vervolgens door naar het slimme horloge.

KPN stopt met jongerenprovider Hi

Hi

KPN heeft deze week de stekker uit Hi getrokken en per 1 mei gaat de jongerenprovider verder onder de vlag van KPN. De wensen van Hi- en KPN-klanten zouden te veel naar elkaar toe zijn gegroeid. Vanaf 23 april wordt gestart met het overzetten van Hi-klanten naar KPN en op 1 juli moet dit zijn afgerond, waarna het merk Hi definitief verdwijnt. De overstap heeft weinig gevolgen voor huidige Hi-klanten. Hun abonnement of prepaid-aansluiting wordt automatisch overgezet naar KPN. Klanten behouden hetzelfde telefoonnummer, gaan niets extra betalen, bundels blijven hetzelfde en ook de einddatum van het contract verandert niet. Wel krijgen Hi-klanten een welkomstcadeau in de vorm van een ‘upgrade’ van hun huidige contract of aansluiting.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Watch Series 1
Apple Watch Series 1

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen