Nieuwsoverzicht week 11: Vooruitblik Apple-event en iPhone SE specs

Redactie
19 maart 2016, 15:45
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 11: Vooruitblik Apple-event en iPhone SE specs

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

Lees verder na de advertentie.

Vooruitblik: dit onthult Apple op 21 maart

Apple-evenement

Traditiegetrouw introduceert Apple elk najaar een nieuw model iPhone, maar ook de maanden ervoor organiseert het bedrijf interessante evenementen om in de gaten te houden. Wat te denken van ontwikkelaarsconferentie WWDC, die medio juni plaatsvindt. In 2015 bracht dat Apple-event ons onder meer OS X El Capitan, iOS 9 en watchOS 2. Ook deze maand heeft Apple genoeg te melden, getuige de uitnodiging met de tekst ‘Let us loop you in’ (vrij vertaald: laat ons je op de hoogte stellen) die onlangs naar journalisten werd gestuurd. Wat 21 maart precies aangekondigd gaat worden is officieel niet bekend, al doen er genoeg geruchten de ronde. In deze vooruitblik zetten we ze op een rijtje.

‘iPhone SE ziet er hetzelfde uit als de iPhone 5S, krijgt 12MP-camera’

iPhone 5S

Er gingen een tijdje geruchten dat de iPhone SE zou lijken op de iPhone 6, maar die blijken niet helemaal waar te zijn. Het toestel zou vrijwel identiek zijn aan de iPhone 5S, de 4 inch-iPhone die Apple in 2013 uitbracht. Dit betekent dat de telefoon een wat vierkanter design heeft, met aan de zijkant ronde volumeknoppen en een powerknop op de bovenkant. Aan de onderkant bevinden zich de hoofdtelefoonaansluiting, speaker en microfoon. Naar verluidt krijgt de iPhone SE ook een 12 megapixel-camera, waarmee het mogelijk is om 4K-video’s te schieten. Het toestel zou mogelijk dezelfde camera als de iPhone 6S hebben, die ook in staat is om Live Foto’s te maken.

‘Nederlanders iets minder tevreden met iPhone’

iphone 6s plus review 4

Hoewel de meeste Nederlanders toenemend enthousiast zijn over hun mobiele telefoon, is de tevredenheid onder iPhone-gebruikers licht gedaald. Van alle smartphonegebruikers in Nederland, geeft 90 procent aan over het algemeen (zeer) tevreden te zijn, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Onder de smartphones wordt de iPhone het meest gewaardeerd. In februari van 2016 was 91 procent van de Nederlandse bezitters van een iPhone tevreden over hun toestel. Dat is echter 6 procentpunten minder dan in januari 2015. De iPhone scoort vooral hoog op gebruiksgemak en het design. Mensen met een Samsung-toestel zijn juist positiever geworden. In een jaar tijd groeide de tevredenheid onder Samsung-bezitters met 6 procentpunten naar 90 procent.

‘Minder zichtbare antennestrepen en grotere cameralens voor iPhone 7’

iphone 7

De iPhone 7 heeft minder zichtbare antennestrepen dan zijn voorganger, zo zou blijken uit uitgelekte technische tekeningen. Hoewel de antennestrepen op de iPhone 7 nog wel aanwezig zouden zijn, zijn ze ditmaal alleen nog te vinden aan de boven- en onderkant. Misschien nog wel opvallender is de aanwezigheid een grotere uitsparing voor de camera. Dit duidt erop dat de cameralens van de nieuwe iPhone groter wordt en bevestigt mogelijk dat alleen de grotere iPhone 7 Plus de beschikking krijgt over een dubbele camera. In hoeverre de camera van de normale iPhone 7 wordt verbeterd, is echter niet bekend. Een grotere lens betekent niet per definitie dat de camera ook daadwerkelijk betere foto’s schiet.

Apple-programmeurs stappen liever op dan dat ze iOS verzwakken

apple logo

Mocht Apple verliezen van de FBI in de iPhone-kraakzaak, dan trekken diverse medewerkers hun conclusies. Ze zien het niet zitten om in opdracht van de opsporingsdienst de beveiliging van iOS te verzwakken. De FBI wil dat Apple medewerking verleent aan het verzoek om de iPhone van Syed Farook, die vorig jaar een terroristische aanslag pleegde in San Bernardino, te kraken. De FBI heeft Apple verzocht een nieuwe, verzwakte versie van iOS te ontwikkelen, waarmee alsnog informatie van de versleutelde iPhone 5C van Farook kan worden gehaald. Volgens The New York Times zullen diverse programmeurs weigeren te werken aan een speciale iOS-versie, ook als dit betekent dat ze ontslag moeten nemen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu