De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Apple geeft iPhone SE niet langer de krachtigste chip’

Koen van Ekeren
6 juli 2022, 14:54
2 min leestijd
‘Apple geeft iPhone SE niet langer de krachtigste chip’

Tot nu toe hoefde je niet de duurste iPhone te kopen om de krachtigste processor te krijgen. De iPhone SE 2022 en iPhone 13 (mini) hebben bijvoorbeeld dezelfde chip als de veel duurdere iPhone 13 Pro. Dat lijkt nu te veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Niet alle iPhones krijgen nieuwste Apple-chip

Eerder dit jaar meldde de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo dat Apple de nieuwe A16 Bionic-chip exclusief voor de iPhone 14 Pro (Max) houdt. De reguliere iPhone 14-modellen moeten het doen met de A15-chip van vorig jaar, die de iPhone 13-serie al heeft.

Nu wordt duidelijk dat dit niet te maken heeft met chiptekorten, maar dat Apple van strategie wijzigt. In een nieuw rapport stelt Kuo dat alle instap- en mid-range iPhone-modellen in de toekomst niet langer de nieuwste chips van Apple hebben.

Met de instap-iPhone doelt Kuo op de iPhone SE; de goedkoopste telefoon van Apple. De mid-range iPhones zijn de goedkopere varianten van de Pro-iPhones die ieder jaar verschijnen. In 2021 waren dat de iPhone 13 en iPhone 13 mini. Dit jaar behoren de nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Max tot de mid-range iPhones van Apple. Waarschijnlijk worden ze in september aangekondigd.

iPhone 13 A15 verschil

Door de toekomstige iPhone SE en de mid-range iPhones een oudere processor te geven, hoopt Apple de duurdere Pro-modellen populairder te maken bij de consument. Nu is het zo dat de reguliere iPhone-modellen en de Pro-iPhones vrij weinig voor elkaar onderdoen. Ze zien er hetzelfde uit, zijn even krachtig en maken allebei verbluffende foto’s – al is het camerasysteem van de Pro iets uitgebreider.

iPhone 14 Pro

Bij de nieuwe iPhone 14-serie lijkt Apple er alles aan te doen mensen naar de duurdere Pro-modellen te sturen. Zoals gezegd krijgen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max een snellere chip, maar Apple doet meer om de verschillen groter te maken.

Bijvoorbeeld als het gaat om het design. Bij de Pro-iPhones verdwijnt de inkeping aan de bovenkant van het scherm. Daarvoor in de plaats komen twee kleine uitsparingen in het scherm, waar Apple de selfiecamera en Face ID-techniek verstopt. Bij de ‘gewone’ iPhone 14 blijft het ontwerp vermoedelijk nagenoeg hetzelfde als bij de iPhone 13.

Daarnaast voorziet Apple de iPhone 14 Pro (Max) van een imposante 48-megapixelcamera. Het is dan voor het eerst dat de iPhone foto’s in zo’n hoge resolutie schiet. De goedkopere iPhone 14 (Max) moet het nog steeds doen met lenzen van 12 megapixels.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de iPhone? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Bron: Ming-Chi Kuo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 14 Max
Apple iPhone 14 Max

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen