Duitsland wil Apple dwingen om iPhone NFC-chip open te stellen

Dilara Isik
18 november 2019, 15:03
2 min leestijd
Duitsland wil Apple dwingen om iPhone NFC-chip open te stellen

Het Duitse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat Apple dwingt om NFC-chip in iPhones open te stellen. Volgens Apple gaat dit ten koste van de beveiliging van Apple Pay.

Lees verder na de advertentie.

Heeft Apple te veel macht?

De NFC-chip in iPhones is nu alleen beschikbaar voor Apple Pay. Momenteel is de chip vergrendeld, waardoor deze niet te gebruiken is voor andere mobiele betaal-apps. De Duitse overheid vindt dat Apple daarmee teveel macht heeft, wat niet eerlijk is tegenover concurrenten. Als de chip ook voor andere dienstverleners en technologiebedrijven beschikbaar wordt, kunnen zij beter concurreren met Apple Pay. Dan kunnen bijvoorbeeld banken zelf een contactloos betalen-functie voor iPhones uitbrengen.

Apple Pay Rabobank

Openstellen mogelijk gevaarlijk voor privacy en beveiliging

Apple houdt de chip al jaren bewust op slot. Het bedrijf uit Cupertino zegt dat het openstellen van de NFC-chip gevaarlijk is voor de beveiliging van betaalgegevens van gebruikers. Critici denken dat Apple dit als reden gebruikt om hun machtspositie te beschermen en concurrenten buitenspel te zetten. Op Androidtelefoons is de NFC-chip namelijk wel opengesteld voor andere betaaldiensten naast Google Pay.

Eerder onderzoek naar de machtspositie van Apple

Het is niet de eerste keer dat er onderzoek wordt gedaan naar de betaaldienst van Apple. De Europese Commissie is eerder al een onderzoek gestart om te zien of Apple niet een te grote machtspositie krijgt met Apple Pay. Het onderzoek richtte zich op de vraag of Apple ten koste van concurrenten haar eigen positie als iPhone-maker misbruikt om de eigen betaaldienst te promoten. Het is nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk zo is, en of het wetsvoorstel ook echt wordt ingevoerd in Duitsland.

Apple Pay

Recordaantal contactloze betalingen met smartphone sinds Apple Pay

Sinds de komst van Apple Pay wordt er steeds vaker afgerekend met een telefoon. Ook al was contactloos betalen al jaren beschikbaar voor Androidtelefoons, oktober was een recordmaand qua pinbetalingen. Uit cijfers van Betaalvereniging Nederland blijkt dat er in totaal meer dan 400 miljoen keer werd gepind, waarvan 15 miljoen keer met een smartphone. Dat aantal lijkt relatief klein, maar het is een enorme stijging sinds de introductie van Apple Pay.

Gebeurt dit ook in Nederland?

Vooralsnog zijn er nog geen plannen om in Nederland een soortgelijke wet als in Duitsland in te voeren. Wel zijn er al Europese onderzoeken bezig om te zien of Apple haar machtspositie gebruikt om haar eigen betaaldienst te promoten. Er zijn wel regels binnen de Europese Unie wat betreft concurrerende bedrijven. Deze regels zorgen ervoor dat niet één bedrijf het hele monopolie kan innemen en dat alle bedrijven en gelijke kans hebben om met elkaar te concurreren. Zo kan de EU dus ook optreden als blijkt dat Apple een te grote machtspositie inneemt, maar hier wordt nog onderzoek naar gedaan.

Lees het laatste nieuws over Apple Pay

Via: Reuters, NOS
Bron afbeelding: Rabobank
Categorie: Apple
Thema: Apple Pay

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen