Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

‘Slechte microfoons zitten Siri en andere spraakassistenten in de weg’

Lars Paijmans
26 augustus 2016, 10:14
2 min leestijd
‘Slechte microfoons zitten Siri en andere spraakassistenten in de weg’

Apple, Google, Microsoft en andere bedrijven zijn de afgelopen jaren druk bezig om de kwaliteit van virtuele assistenten (zoals Siri) te verbeteren. Dit heeft echter weinig zin als de kwaliteit van microfoons niet verbetert. Dit geldt ook voor de iPhone microfoon.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone microfoon is aan verbetering toe’

Analist Marwan Boustany legt uit dat de microfoon-techniek sinds de iPhone 5 in 2012 maar nauwelijks verbeterd is. Dit zorgt ervoor dat stemmen op afstand moeilijk opgepikt kunnen worden, en dat microfoons moeite hebben met het wegfilteren van achtergrondgeluid.

iPhone microfoon

Daarnaast kost het nog steeds erg veel batterij om een microfoon continu aan te hebben staan, zodat stemcommando’s als ‘Hé Siri’ gehoord kunnen worden.

Daarom zouden Apple en andere bedrijven hard op zoek zijn naar mogelijkheden om deze kwaliteit te verbeteren. Dit is lastiger dan het lijkt, want enerzijds moet de Siri microfoon beter worden, maar mag hij anderzijds niet meer stroom gebruiken of groter worden.

Lees ook: Zo gebruikt Apple machine learning om Siri en je accuduur te verbeteren

Een betere iPhone 7 microfoon

Als tussentijdse oplossing worden er tegenwoordig simpelweg meer microfoons in een smartphone gestopt. Zo had de eerste iPhone een enkele microfoon, maar zijn er al vier aanwezig in de iPhone 6S.

Voor Apple lijkt spraakassistent Siri echter steeds belangrijker te worden, dus zal er vroeg of laat een oplossing voor dit probleem gevonden moeten worden. Misschien dat het weglaten van de koptelefoonaansluiting in de iPhone 7 wel genoeg ruimte oplevert om een gloednieuwe Siri microfoon in het toestel te verwerken.

Vooralsnog zijn de geruchten verdeeld over wat Apple met deze ruimte doet. Zo kan er hierdoor een extra speaker aan de iPhone worden toegevoegd, maar als je bovenstaande argumenten bekijkt is een betere microfoon ook geen overbodige luxe. Siri reageert immers vaker niet dan wel als we op een afstandje proberen om haar aandacht te krijgen.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu