Verschillende Nederlandse apps houden intensief bij waar jij je bevindt en bewaren je iPhone-locatiegeschiedenis. De Telegraaf- en Parkmobile-app slaan deze data zelfs op als gebruikers de app niet heeft geopend.
Lees verder na de advertentie.
Nederlandse apps bewaren iPhone-locatiegeschiedenis
Naast De Telegraaf en Parkmobile maken nog zes andere apps zich schuldig aan deze privacyschending. Het gaat om Buienradar, Buienalarm, NU.nl, RTL Nieuws, Efteling en Hartslag.nu. Deze apps slaan deze locatiedata enkel op wanneer de app daadwerkelijk wordt gebruikt.
Bij De Telegraaf en Parkmobile maakt het daarentegen niet uit of je de app (regelmatig) opent, je locatie wordt standaard bijgehouden en opgeslagen. In sommige gevallen werden de verzamelde gegevens ook nog eens verkocht door de app-makers, bijvoorbeeld aan adverteerders.

Dat blijkt uit onderzoek van Brandpunt+, dat 30 van de populairste iPhone-apps onder de loep heeft genomen. Bijna tweederde van de onderzochte apps vraagt niet om toegang tot je locatiegegevens. De 11 apps die wél vragen om toegang tot je locatie, zijn verder onderzocht. Dit deden ze door bij ontwikkelaars hun gegevens op te vragen en te kijken hoeveel locatiedata er dan wordt verzameld.
[Update: Esther van der Meer, Managing Director van Parkmobile Benelux, laat ons in een reactie weten dat gegegevens alleen bijgehouden worden met toestemming van de gebruiker. “Parkmobile bewaart niet zomaar locatiegegevens, tenzij de gebruiker zelf toestemming geeft om locatiegegevens bij te houden via de instellingen van de mobiele telefoon. De locatiegegevens worden met deze toestemming alleen bijgehouden bij het starten en stoppen van een parkeeractie.
“Als bedrijf is Parkmobile verplicht hun administratie 7 jaar te bewaren, waarna deze wordt geanonimiseerd. Alle gegevens die Parkmobile bewaart zijn versleuteld en niet tot één persoon te herleiden. Wanneer de app wordt geopend voor een zoekactie en naar de dichtstbijzijnde zone wordt gezocht (ook handmatig), worden deze gegevens door Parkmobile 30 dagen opgeslagen ter optimalisatie van de zoekfunctie en te kunnen ondersteunen in klantvragen over recente parkeertransacties.”]
Tot slot zijn er enkele apps die wel je locatie bijhouden, maar deze gegevens niet opslaan. Deze gegevens blijven lokaal op jouw iPhone, en zijn dus niet later terug te zien door de app-ontwikkelaars. Op die manier vormen deze apps geen bedreiging voor jouw privacy. Het gaat om Marktplaats, NS en 9292. Ze gebruiken jouw locatie bijvoorbeeld om te bepalen welk station het dichtste bij is.
Zo voorkom je dat iPhone-apps je locatie inzien en bijhouden
Gelukkig heeft Apple een manier ingebouwd om te voorkomen dat apps altijd toegang hebben tot je locatie. Je kunt hiervoor per app in de instellingen van iOS precies instellen hoeveel vrijheid je een app geeft op dit gebied. Je hebt hier de keuze om een app altijd toegang te geven, alleen bij gebruik toegang te geven of nooit inzicht te geven in je locatie. Dit doe je door onderstaande stappen te doorlopen.
- Open de Instellingen-app op je iPhone;
- Ga naar Privacy;
- Tik op Locatievoorzieningen;
- Kijk per app welke instellingen aanstaan;
- Klik op de naam van een app om de toegang tot locatie te wijzigen.
We raden aan om deze lijst met apps eens kritisch te bekijken en te zien welke apps wel of geen toegang tot je locatie hebben. Bij navigatie-apps als Google Maps is het logisch dat de app informatie over je locatie nodig heeft om goed te werken, maar bij veel andere apps en games is dat niet het geval. In de onderstaande gids geven we vier tips om op deze manier de locatiedata die je wel en niet deelt met je iPhone aan banden te leggen.
Lees verder: 4 tips om het delen van je iPhone-locatiedata aan banden te leggen
‘Verzamelen voor verschillende doeleinden’
In een reactie op het onderzoek stelt De Telegraaf dat het locatiegegevens verzamelt voor ‘nauwkeurige weersvoorspelling, lokaal nieuws, evenementen en plaatsgevonden advertenties’. Deze data wordt maximaal dertien maanden bewaard, maar kan ondertussen gedeeld worden met verschillende andere mediabedrijven.
De makers van Parkmobile stellen dat zij deze privacygevoelige data verzamelen om te kunnen zien wanneer een gebruiker wegrijdt, en ze te herinneren om hun parkeeractie te stoppen. Opvallend is echter dat je locatie ook wordt bijgehouden als je niet ergens geparkeerd staat via Parkmobile.
Het is een kwalijke kwestie dat zulke data ongezien wordt opgeslagen door bedrijven. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 roept dan ook op tot een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Sanoma, de uitgever van NU.nl, stelt zelf een onderzoek in naar de kwestie.