Edward Snowden: ‘FBI heeft hulp Apple niet nodig bij kraken iPhone’

Wouter Nijsen
9 maart 2016, 11:20
2 min leestijd
Edward Snowden: ‘FBI heeft hulp Apple niet nodig bij kraken iPhone’

Volgens Edward Snowden heeft de FBI Apple helemaal niet nodig om iPhones van terroristen te kraken. Dat laat de klokkenluider weten op een bijeenkomst.

Lees verder na de advertentie.

FBI en de hulp van Apple

De FBI heeft meerdere malen aangegeven de hulp van Apple nodig te hebben om toegang te krijgen tot de iPhone 5C van Syed Farook, de terrorist die samen met zijn vrouw een aanslag pleegde in San Bernardino. Edward Snowden, die sprak op een bijeenkomst van Common Cause (zie hieronder), noemt deze claim ‘complete onzin’.

Als voorbeeld verwijst Snowden naar een blog van de American Civil Liberties Union, waarin wordt beschreven hoe de FBI de beveiliging van Apple kan omzeilen. Simpel gezegd: iedere iPhone wist zichzelf automatisch wanneer tien keer een verkeerde pincode wordt ingevoerd. In de praktijk wordt echter de sleutel tot de data vernietigd in plaats van de data zelf.

De FBI dient de opslagruimte van de sleutel (NAND flash memory) te kopiëren, waardoor het een oneindig aantal keer de verkeerde pincode kan invoeren tot het de juiste heeft gevonden. Wel is de opsporingsdienst bang dat de sleutel alsnog wordt vernietigd wanneer het tien keer de verkeerde code invoert.

iPhone-kraakzaak

De FBI heeft Apple daarom gevraagd om een nieuwe iOS-versie te ontwikkelen, waarmee autoriteiten alsnog data van de iPhone kunnen halen. Het bedrijf uit Cupertino weigert echter medewerking te verlenen, omdat een ‘achterdeurtje’ in de software in handen kan vallen van criminelen. Hierdoor komt de privacy en veiligheid van miljoenen Apple-gebruikers in gevaar. In een open brief aan zijn klanten liet Apple eerder weten niet mee te werken aan de eis van de rechter om de encryptie van de iPhone te omzeilen.

Inmiddels hebben verschillende techbedrijven zich achter Apple geschaard. Toch zijn er ook partijen die wél vinden dat Apple de iPhone moet kraken, waaronder Bill Gates en Donald Trump. Volgens Trump zou iedereen Apple moeten boycotten, totdat het bedrijf meewerkt aan het verzoek van de FBI. Daarom zou Tim Cook met leiders van andere techbedrijven gesproken hebben om te kijken hoe Trump gestopt kan worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: ACLU
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu