‘Zo gaat Apple de privacy van kinderen met een iPhone verbeteren’

Michel van 't Klaphek
1 juni 2019, 10:28
2 min leestijd
‘Zo gaat Apple de privacy van kinderen met een iPhone verbeteren’

Apple gaat ontwikkelaars binnenkort verbieden om privégegevens van kinderen bij te houden. Dat claimt een bron die op de hoogte is van de plannen.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone kinderprivacy wordt binnenkort verbeterd’

Afgelopen week werd bekend dat veel populaire iPhone-apps achtergrondgegevens stiekem doorsturen. Deze informatie, waaronder namen, telefoonnummers en locatie, komt zo in handen van (onbekende) marketingbedrijven en onderzoeksbureaus.

Momenteel is er nog geen kant-en-klare oplossing voor dit privacyprobleem, maar dat gaat snel veranderen. Dat schrijft Joanna Stern, columniste van The Wall Street Journal. De krant deed wederom een steekproef onder 80 populaire apps en concludeerde dat slechts één programma geen achtergrondgegevens verzamelde.

kinderen smartphonegebruik

Veel ontwikkelaars stoppen trackers in hun app om bij te houden hoe goed het programma functioneert. Het probleem is volgens Stern dan ook niet dat er data verzameld wordt, maar dat dit niet transparant gebeurt. Bovendien verzamelen sommige apps gegevens die helemaal niet nodig zijn voor het verbeteren van het programma.

Belooft Apple verbetering?

Zo blijkt dat Curious World, een educatieve app, namen van kinderen tussen de 2 en 7 jaar oud naar Facebook verstuurt. Ook Glo, een programma om mee te mediteren, stuurt je ip-adres en precieze locatie door naar meerdere marketingbedrijven, maar maakt niet duidelijk waarom dit nodig is.

Gelukkig gaat Apple iets aan dit privacyprobleem doen, zo vertelt een bron die op de hoogte is van de plannen aan The Journal. Volgens de insider is gaat Apple ontwikkelaars binnenkort verbieden nog langer trackers in apps voor kinderen te stoppen. Later zou deze maatregel uitrollen naar alle programma’s.

Apple zelf wilde niet inhoudelijk op de apps ingaan, maar gaf wel een algemene verklaring. “Apple ziet niet welke data gebruikers delen met ontwikkelaars. Ook kunnen we niet controleren wat er op de servers van de ontwikkelaars gebeurt”, aldus het statement.

Zo krijg je meer privacy op je iPhone

Veel achtergrondgegevens zijn nodig voor een goede werking van apps, maar we kunnen de hoeveelheid informatie wel flink inperken. Dit doe je door iPhone-reclametracking een halt toe te roepen. Check ook onze iPhone privacy gids voor meer handige tips, of check de video hieronder:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu