‘Waarom de iPhone voorlopig niet van keramiek gemaakt zal worden’

Lars Paijmans
13 oktober 2016, 13:37
2 min leestijd
‘Waarom de iPhone voorlopig niet van keramiek gemaakt zal worden’

Even leek het erop dat Apple de mogelijkheden onderzocht voor een iPhone van keramiek. Een expert legt vandaag haarfijn uit waarom dit absoluut niet gaat gebeuren. Het geheim: voor Apple is aluminum veel te belangrijk.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone keramiek is onlogisch voor Apple’

Een paar weken geleden dook het gerucht op dat Apple een keramieke iPhone zou overwegen. De keramische Apple Watch Series 2 zou een voorproefje vormen, om over een paar jaar naast het klassieke aluminium model ook een premium keramiek exemplaar aan te bieden. In een artikel op Atomicdelights worden goede argumenten gegeven waarom Apple de iPhone niet van keramiek zal maken. “Allereerst gebruikt Apple de techniek die in het patent beschreven wordt al niet voor de Watch Edition.”

iPhone keramiek

Bovendien zou Apple al maanden bezig moeten zijn met het aanleggen van fabrieken om een iPhone van keramiek te produceren. “Er zijn warenhuizen vol met duizenden machines nodig, waarvan er nog duizenden in productie staan”, aldus het artikel. “Analisten zouden deze investering van Apple al maanden zien aankomen.”

Het kan natuurlijk dat een keramieke iPhone nog zo ver bij ons vandaan is, dat Apple nog niet is begonnen met het aanleggen van fabrieken. Zelfs dan is dit nog steeds erg onwaarschijnlijk, omdat Apple veel te goed is geworden in het bewerken van aluminium. “Apple is een hardware-bedrijf, en aluminum is hun belangrijkste platform.”

‘Aluminium is Apples belangrijkste platform’

Net zoals iedere Mac, iPad en Apple Watch worden alle iPhones gemaakt van een een blok aluminium. Als de fabrieken op volle toeren draaien produceren ze 1 miljoen iPhones per dag. Alleen voor de binnenkant van de iPhone is er al 3 tot 4 minuten nodig om deze gereed te maken. Voor dit proces zijn al 3000 speciale machines nodig om dit dagelijkse quotum te halen. Tel hier de andere machines voor de buitenkant van de iPhone en de knoppen bij op en dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere apparaten van Apple.

iPhone keramiek

De makers van deze machines hebben zulke nauwe banden met Apple, dat ze speciale fabrieken hebben opgericht die alleen voor Apple produceren. “Voor deze positie heeft Apple jaren gewerkt. Het begon ooit met de MacBook Air, en het is nu lastiger dan ooit om hier van af te stappen.”

In de praktijk zal Apple dus een drastisch andere koers in moeten slaan om iPhones van keramiek te maken. “Een logistieke nachtmerrie en haast onmogelijk om een bedrijf geen 3 of 4 jaar te geven om zich voor te bereiden.” De enige manier waarop Apple in de voorzienbare tijd een keramieke iPhone op de markt kan brengen is als alleen de buitenkant een laagje keramiek krijgt. Onder dit laagje zal het hart van de iPhone echter van aluminum blijven.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Device: iPhone 8

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen