iPhone verstuurt voortaan automatisch locatiegegevens als je 112 belt

Lars Paijmans
23 september 2019, 16:58
2 min leestijd
iPhone verstuurt voortaan automatisch locatiegegevens als je 112 belt

Als je iOS 13 op je iPhone hebt staan, verstuurt je iPhone voortaan automatisch je locatie als je 112 belt. Zo wordt het voor hulpdiensten makkelijker om je te vinden.

iPhones ondersteunen nu Advanced Mobile Location

Apple ondersteunt daarmee de zogenaamde Advanced Mobile Location-functie (AML) die sinds maart ook op Android-telefoons werkt. De Nederlandse politie bevestigt vandaag dat iPhones vanaf iOS 13 inderdaad deze gegevens meesturen zodra 112 wordt gebeld.

Dit werkt als volgt. Zodra je 112 belt, worden de iPhone locatievoorzieningen automatisch geactiveerd. Deze stuurt zelfstandig een sms naar de meldkamer met informatie over de locatie waar het toestel zich bevindt, het telefoonnummer en het IMEI- en imsi-nummer van de telefoon. De AML-functie wordt daarna automatisch weer uitgeschakeld. Hoelang de politie deze locatiegegevens bewaart, is niet duidelijk.

De functie maakt het makkelijker voor hulpdiensten als iemand in nood belt maar niet duidelijk kan maken waar hij of zij zich bevindt. Het maakt daarbij niet uit of je een smartphone met of zonder simkaart gebruikt of je locatiegegevens hebt uitgezet: je kunt altijd 112 bellen en je locatiegegevens worden voortaan altijd via AML doorgestuurd.

Nederland is al langer met Apple in gesprek om AML naar iPhones in Nederland te brengen. Er was eerder al sprake van dat de functie vorig jaar zou worden toegevoegd met de komst van iOS 12. Het heeft echter meer tijd nodig gehad om de functie volledig zelfstandig en automatisch werkend te krijgen.

iOS 13.1 verschijnt morgenavond al

Hoewel iOS 13 nog maar net is verschenen, komt morgenavond iOS 13.1 al uit. Deze update lost een fout in de beveiliging op en introduceert een aantal functies die niet op tijd af waren voor de reguliere update naar iOS 13. Wil je meer weten over alle nieuwe functies die je vanaf deze grote update kunt gebruiken? Check dan hieronder onze uitgebreide videoreview van de update waarin we onze top 9 favoriete functies aan je voorstellen.

iOS 13 review: onze top 9 favoriete nieuwe functies op een rij
Bron: Politie.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu