De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

iPhone domineert de Randstad, Android populair in noorden en zuiden

Wouter Nijsen
7 april 2014, 8:38
1 min leestijd
iPhone domineert de Randstad, Android populair in noorden en zuiden

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Op een gemodificeerde versie van Mapbox door Patently Apple is te zien in welke plekken op de wereld de iPhone het meest gebruikt wordt. In ons eigen Nederland blijken de toestellen van Apple het meest in trek in de grote steden, voornamelijk in de Randstad, terwijl Android-telefoons in het noorden en zuiden populairder zijn.

Lees verder na de advertentie.

iphone in randstad

Je kunt in Mapbox nauwkeurig zien hoe de iPhone- en Android-gebruikers over de aardbol verdeeld zijn. Opvallend daarbij is dat de grote steden in Nederland (Amsterdam, Den Haag en Utrecht) bevolkt wordt door iPhone-gebruikers. Met andere woorden blijkt de iPhone in Randstad het populairste toestel. De rode kleur van iOS overheerst in dat gebied.

Trekken we meer naar het zuiden en bekijken we Brabantse steden als Eindhoven, Tilburg en Helmond, dan zien we een bijzondere meerderheid van Android-gebruikers. Hetzelfde geldt in het noorden, waar in plaatsjes als Heerenveen, Veendam en Purmerend het besturingssysteem van Google vaker wordt gebruikt.

iOS populairder in Nederland

Mapbox verzamelt de gegevens op basis van Twitter. Natuurlijk wordt er in de ene stad of dorp vaker getwitterd dan in de ander, dus heel precies zijn de data natuurlijk niet. Het geeft slechts een indicatie van de verdeling van iOS- en Android-gebruik. Je kunt ook BlackBerry aanvinken, maar daar maken in Nederland nog maar weinig mensen gebruik van.

In een eerder onderzoek werden iOS en Android al lijnrecht tegenover elkaar gezet. iOS versloeg in dat onderzoek Android in West-Europa, de Verenigde Staten en Australië. Nederland bleek uit de cijfers een echt iOS-land te zijn, hetgeen hier voor een groot deel wordt bevestigd. In Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië blijkt de bevolking de voorkeur te geven aan Android, met uitzondering van Rusland.

Het laatste iOS 7 nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu