Apple: “Verkeersongevallen door iPhone-afleiding niet onze schuld”

Rutger Otto
19 augustus 2017, 10:35
2 min leestijd
Apple: “Verkeersongevallen door iPhone-afleiding niet onze schuld”

Apple heeft in een rechtszaak benadrukt dat het niet verantwoordelijk is voor verkeersongevallen waarbij de chauffeur was afgeleid door zijn iPhone.

Apple claimt onschuld

Begin dit jaar werd Apple aangeklaagd door Julio Ceja uit Californië. Hij eiste dat de iPhone-verkoop in zijn woonplaats stil gelegd zou moeten worden tot er een autoslot op de iPhone ingebouwd wordt. In de aanklacht staat dat Apple ‘moedwillig’ niet zo’n slot inbouwt uit angst om geld mis te lopen.

iPhone auto rechtszaak

Ceja klaagde Apple aan nadat hij bij een ongeval was betrokken. De bestuurder van de andere auto zou zijn afgeleid, omdat hij zat te sms’en op een iPhone. Apple zegt hier niets mee te maken te hebben. Het bedrijf zegt dat de bestuurder schuldig is, omdat hij er zelf voor kiest om een ‘veilige iPhone te misbruiken door hem te gebruiken en gelijktijdig een voertuig te besturen’. Dat blijkt uit documenten die MacRumors heeft ingezien.

iPhone in de auto

In het verleden heeft Apple al vaker te maken gehad met dit soort rechtszaken. In 2015 liet het bedrijf van Tim Cook bijvoorbeeld aan The New York Times weten dat het mensen afraadt om hun iPhone in de auto te gebruiken.

iOS 11 automodus

In iOS 11 komt er overigens een automodus die herkent of de gebruiker aan het autorijden is. Staat deze functie aan, dan leiden notificaties niet meer af terwijl je achter het stuur zit. De iPhone herkent vanzelf of de gebruiker een auto bestuurt, omdat het de snelheid meet. Bijrijders kunnen aangeven dat zij niet de chauffeur zijn, waarna ze de iPhone gewoon kunnen gebruiken.

Een kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland bepaalde eerder deze maand dat het gebruik van een smartphone in een houder tijdens het rijden hetzelfde is als een smartphone in de hand. Welke ontmoedigingen fabrikanten dan ook verzinnen, gezond verstand gebruiken is nog altijd het beste. Laat die iPhone dus uit achter het stuur.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: MacRumors
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's