4 manieren waarop een iPhone zonder homeknop kan werken

Rutger Otto
22 december 2015, 19:02
3 min leestijd

Er is een ‘gelekt filmpje’ online gekomen van wat een iPhone 7 zou kunnen zijn. De video is wederom voer voor geruchten dat de volgende iPhone het wellicht zonder homeknop moet doen.

Lees verder na de advertentie.

Gaat de iPhone homeknop weg?

In een filmpje dat vandaag populair is op internet, is te zien hoe een Foxconn-medewerker een prototype voor de camera houdt, totdat iemand ‘hey!’ roept en het filmpje uit gaat. De video is hieronder te zien en degene die filmt heeft fabriekskleding aan en het logo van Foxconn is te ontwaren. Toch moet je het met een korreltje zout nemen, want het ziet er wat nep uit en als iemand betrapt is, waarom staan de beelden dan alsnog online? Oordeel zelf:

Wat het filmpje in elk geval toont is een telefoon zonder homeknop. Daarover gingen al geruchten, want zal Apple er in het volgende model voor kiezen om van de knop af te stappen? De homeknop speelt een belangrijke rol op de mobiele apparaten van Apple, niet alleen nu als vingerafdrukscanner, maar ook om mee door iOS te navigeren. Wij bekijken een paar mogelijkheden van een iPhone zonder homeknop.

1. Homeknop als onderdeel van het scherm

Wat wordt het alternatief van de homeknop? Wellicht een homeknop die in het scherm zit. In conceptafbeeldingen hebben we al gave ideeën voorbij zien komen, bijvoorbeeld van een ring als onderdeel van het scherm. Normaal gesproken loopt je scherm daar gewoon in door, maar als je vingerafdruk nodig is, kun je daar je duim kwijt. Een andere mogelijkheid is dat Touch ID over het hele scherm gaat werken en niet meer beperkt is tot een knop. Met een homeknop in het scherm heb je een duidelijke plek op het toestel waar je tussen apps kunt wisselen, terwijl je niet buiten het scherm hoeft te zijn.

iPhone 7 dunner

2. Homeknop wordt touchknop

Een andere optie is dat de homeknop helemaal verdwijnt. Bij optie één is er nog een duidelijke ring in beeld, bij deze optie niet meer. De iPhone zou dan een soort touch-homeknop krijgen zoals je hem wellicht van Android kent. Je hoeft dan niet meer fysiek iets in te drukken, maar is er een klein plekje onder het scherm waar je met je vinger op moet rusten om de homeknop-functies in te schakelen.

3. Touch ID op de achterkant

Nog een mogelijkheid die we bij Android-concurrenten hebben gezien, is de verhuizing van Touch ID naar de achterzijde van het toestel. Je laat dan bijvoorbeeld je wijsvinger aan de achterkant op een scanner rusten om de telefoon te ontgrendelen. Wellicht verhuist de homeknop dan wel mee naar de achterkant.

iphone 7 homeknop weg

4. Groter scherm of kleinere telefoon

Voor welke optie Apple ook kiest, de verdwijning van de homeknop heeft een enorme impact op het design van de iPhone. Daar kan Apple dan ook nog verschillende kanten mee op. De ruimte die nu bij de iPhone 6S wordt gereserveerd voor de knop, zou bij de iPhone 7 bijvoorbeeld ingenomen kunnen worden door meer scherm. Als Apple in de toekomst gebruik gaat maken van oled-displays, wordt het zelfs mogelijk om de gehele voorzijde van het toestel als scherm te gebruiken, zelfs als het scherm aan de zijkanten meebuigt. De ruimte waar nu de homeknop zit, kan Apple wellicht ook verkleinen, waardoor de telefoons minder lang worden. Dat zou bijvoorbeeld bij Plus-modellen goed uitkomen.

Toekomstmuziek

Het is goed mogelijk dat de iPhone 7 gewoon weer een homeknop heeft, zoals alle voorgaande modellen. Wel verwachten we wederom een verandering in het uiterlijk van de nieuwe iPhone. Elke twee jaar voert Apple wel een gloednieuw design door. Dit jaar zou de iPhone homeknop kunnen verdwijnen, maar tot Apple het zelf aankondigt, blijft het speculeren.

Lees het laatste nieuws over de iPhone 7

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu